Gibalni razvoj otrok v prvem letu

Potreba po gibanju je osnovna prvina ljudi. Temelji gibanja pa se postavljajo že v prvem letu otrokovega življenja in velja za najbolj pomembnega v procesu  zdravega razvoja. Gibanje ne samo da vpliva na motorične sposobnosti otrok, temveč tudi spodbuja kognitivni razvoj možganov. V zgodnjem otroštvu sta gibanje in igra neločljivo povezana, kar je še posebej priročno, saj lahko otroka h gibanju spodbujamo na najrazličnejše načine, ki pa morajo biti kar najbolj zabavno usmerjeni. V nadaljevanju preberi, kako poteka otrokov razvoj in kako ga lahko spodbudiš tudi sama.

1. mesec: refleksni gibi

Novorojenčki še niso preveč aktivni v smislu nadzorovanega gibanja, temveč njihovo gibanje predstavljajo refleksni gibi, saj sodeluje celo telo. Na primer, zgrabi za prst in drži, ob dotiku lic odpre usta, če iztegne nogico, jo takoj pokrči nazaj … Čutila novorojenčkov se šele razvijajo, najbolj dovzetni pa so za barve, mimiko obraza in gibanje. Zato je dobro, da njegovo radovednost spodbudiš s pomočjo različnih barv, oblik in zvoki. Pomagaš si lahko z vrtiljakom nad posteljico ali igralnimi blazinami z lokom, na katerih so obešene barvne igračke.

2. mesec: prvi nadzorovani gibi

Pri drugem mesecu dojenček že nekoliko nadzoruje svoje gibanje. Manj je refleksnih gibov, pogosteje steguje roke in noge, razpira svoje dlani ter že dviguje glavico od podlage. V tem mesecu se otrok začenja zavedati tudi svoje okolice. Vzpostavlja očesni kontakt in z očmi sledi premikanju, obrača se proti izvoru zvoka, prepoznava glasove, nameni pa ti tudi kak nasmešek, s katerim pritegne pozornost in premaguje strah. V tem času je pomembno, da se z dojenčkom čim več pogovarjaš ter ga h gibanju spodbudiš s stiskanjem, premikanjem po prostorju in oglašanjem igrač.

3. mesec: čas za raziskovanje

V tretjem mesecu dojenček že obvlada mišice vratu in hrbta, zato je sposoben glavo zadržati v srednjem položaju ter ob tem pogledati v levo ali desno stran. V ležečem položaju se opira na komolce ter se dviguje in spušča. Prisotno je nenehno drobno gibanje celega telesa, imenovano drencanje, ki je bistveno za pridobivanje stabilnosti in občutka sredine oziroma centra. V tem obdobju se izboljša koordinacija rok in vida, zato tudi začne intenzivneje raziskovati svoje telo in okolico z rokami – dotika se ušes, glave in nogic, se steguje proti predmetom, nosi igrače, tetra pleničko ali odejico v usta … Otrokov gibalni razvoj lahko v tem obdobju najbolje spodbudiš s primernimi igračami, na primer ropotuljicami, igralnimi blazinami, igralnimi loki, mehkimi igračami …


4. – 5. mesec: pasenje kravic

Nekje okrog četrtega meseca dojenček vzpostavi nadzor nad mišicami vratu in glave, ležeč na trebuščku lahko glavico že dvigne in se opre na iztegnjene roke. Temu položaju pravimo pasenje kravic in je bistven za krepitev mišic vratu in zgornjega dela hrbta, kar vodi v naslednjo razvojno fazo, kobacanje. Pasenje kravic bosta najlažje izvajala na tleh oz. na podlogi. V tem času malčki postanejo tudi pravi mali akrobati. Nogice dvignejo v zrak, se dotikajo prstkov, nogice dajejo v usta, kasneje pa se ob podpori že posedajo, pri čemer so mu v pomoč gnezdeca ali obrobe. V tem obdobju postanejo zanimive tudi zvočne igrače, poslušanje pravljic in glasbe, ki lahko pripomorejo k  spodbujanju razvoja govora.

6. – 9. mesec: samostojno sedenje

V tem času večina dojenčkov obvlada obrat v obe smeri, kar poznamo pod izrazom pivotiranje. Ko leži na hrbtu, že pogleda na stran ali nazaj ter se obrne na trebuh. S prvim plazenjem se začne samostojno gibati po prostoru, v tem času pa bo osvojil tudi samostojno sedenje in se v tem položaju tudi igral. S samostojnim sedenjem je tudi čas za uvajanje goste hrane, kar pomeni, da bo dojenček s stolčkom za hranjenje dobil svoj prostor za mizo, prav tako pa bosta košaro vozička lahko zamenjala za športni del oz. marela voziček, ki mu bo omogočal aktivnejše spremljanje okolice ob sprehodu.10. – 11. mesec: prvi koraki

Z vsakim dnem dojenček sedi bolj samostojno in vzravnano in se sam tudi posede. Izboljša se ravnotežje, zavzame štirinožni položaj in se začne plaziti, kotaliti in drseti. Ob podpori se poskuša tudi dvigniti na noge, nekaterim izmed njim pa celo uspe samostojno stanje za nekaj sekund. V tem času je pomembno, da starši s primernimi igračami poskrbite za zdrav razvoj otrok, po drugi strani pa tudi za njegovo varnost. Kaj hitro boš opazila, da le za hip preusmeriš svojo pozornost stran od otroka, in malček je že na drugi strani sobe. V določenih situacijah  sta tako ležalnik in stajica nepogrešljiv pripomoček za varno igranje otroka. 

12. mesec: pihanje svečke na dveh nogah

Leto se je obrnilo in pred vami stoji malček. Nekateri otroci namreč svojo prvo svečko na torti upihnejo že na dveh nogah. Vsak se razvija s svojo hitrostjo in v svojem ritmu, morda morda tvoj malček še ne hodi, vendar to ni nič hudega. Zagotovo pa že lahko opaziš, da poskušal narediti svoje prve korake. Ko se učijo uporabljati nogice so še nekoliko okorni in labilni, naredijo nekaj korakov, za ravnotežje pa jim pomagajo dvignjene roke. Otroka lahko h hoji spodbujaš skozi igro, na primer, da greš na drugi konec sobe ter iztegneš roke, in mu pokažeš namig, da naj pride k tebi.

 

Če tvoj otrok pri določeni starosti še česa ne obvlada, si nikar ne povzročaj sivih las ali še slabše, sili v aktivnosti, ki bi jih naj že obvladal ali preskakuj razvojne faze. Vsak otrok je edinstven, potrebuje svoj čas in še prehitro bo prišel čas, ko bo tekal naokrog in ga boš lovila, da bo hec! Naj bo spontano in razigrano, da bo vsak dosežen mejnik eno veliko veselje za oba.

Scroll to Top