Gibanje otrok že od majhnih nog

Gibanje otrok in osvajanje aktivnih navad se začne že takoj po rojstvu. Na začetku še z vozičkanjem in radovednim opazovanjem okolice, kasneje pa raziskovanje s hojo, tekom, vožnjo s poganjalci in kolesi. Gibanje je bistveno za oblikovanje temeljnih gibalnih vzorcev, ki so podlaga za motorične sposobnosti ter kasnejše osvajanje vedno bolj zapletenih oblik premikanja. Zato je izredno pomembno, da imajo malčki v otroštvu na voljo čim več možnosti za raznoliko gibanje in aktivno preživljanje prostega časa.

 

Dobre navade in gibanje otrok se začne že v vozičku

Po devetih mesecih skrbnega čuvanja tvojega otročička v nosečniškem trebuščku je napočil čas, da postopoma obudiš, tiste nekoliko bolj na stranski tir potisnjene, športne aktivnosti. In vozičkanje je odlična priložnost za vračanje v svojo prejšnjo ali celo boljšo formo. Čeprav so v prvih mesecih sprehodi z dojenčkom bolj aktivni za mamice kot za otroke, imajo vseeno ogromno pozitivnih učinkov za oba.

Hoja je aktivnost, ki se je lahko loti vsaka mamica in ena redkih, ki jo lahko počneš skupaj z otrokom. Z gibanjem na svežem zraku boš zbistrila misli in odpravila utrujenost, nosečniški kilogrami pa bodo čudežno skopneli. Otrok bo sprehode v prvem obdobju najverjetneje prespal, vendar bo to eden izmed boljših popoldanskih počitkov. Ko bo zrasel in košaro zamenjal za sedežni del, pa se bo začel spoznavati z okolico in navduševati za stvari okoli sebe.

Vozičkanje je odličen način, da svojega otroka vpelješ v svet aktivnega življenja, pri čemer je pomembno, da izbereš pravi otroški voziček, ki bo kos vsem vajinim podvigom. O tem, na kaj biti pozorna pri nakupu marela vozička, smo pisali v blogu tukaj. Ko bo otrok večji in dovzetnejši za okolico, se lahko med vozičkanjem igrata najrazličnejše preproste igrice, na primer, da mu med vožnjo opisuješ okolico, mu predstavljaš barve, štejeta luže ali pa drevesa. Če otrok že hodi, pa lahko sprehode popestrita z nabiranjem in zlaganjem kamenčkov, opazovanjem živali ali plezanju po drevesih.

Kenguru in športni voziček za družinske potepe

Nič ni narobe, če pogrešaš potovanja, vikend pobege v bližnje prestolnice ali pohod na domači hrib, kar je bila stalnica tvojega življenja pred prihodom novega družinskega člana. In tudi zdaj ne rabi biti veliko drugače, potrebuješ le malce več organizacije in priročno otroško opremo.

S praktičnimi in enostavno zložljivimi športnimi vozički FreeON lahko še vedno sedete na letalo ali obiščete tuja mesta.

Z nošenjem otroka v udobnem kenguruju pa se lahko odpraviš na sprehod v naravo in odkrivaš njene skrite kotičke. Kenguruji FreeON so različni in jih lahko uporabljaš od 3 do 12, 18 ali celo 36 mesecev.

Kaj je pomembno pri nošenju otroka v kenguruju?

To, da je otrok v vzravnanem položaju, da je hrbtenica dobro podprta, da je na ustrezen način prislonjen ob osebo in da težišče ni samo na sedišču ali medenici.

Otrokova hrbtenica mora biti blago upognjena v obliki črke C. Noge morajo biti razširjene in postavljene tako, da otroška kolena segajo nad raven njegove zadnjice (za lažjo predstavo, pozicija otroka mora biti v obliki črke M: stopalo dol – koleno gor – zadnjica dol).

Poganjalec za prvo osvajanje ravnotežja

Tvoj malček že suvereno koraka in teka? Potem je čas, da sprehode popestrita z dvo ali trokolesnim poganjalcem.

Poganjalec je odličen pripomoček za samozavestno osvajanje kolesarjenja, s katerim otrok razvija ravnotežje in koordinacijo.

Ker pa se otroci razvijajo različno, enotnega odgovora, kdaj otroka posaditi na poganjalec, ni. Vsekakor pa mora otrok že samostojno hoditi in biti dovolj velik, da ob sedenju na poganjalcu z nogami seže do tal, kar je nekje od 18. meseca dalje.

Ne glede na to, ali ima poganjalec dve kolesi ali tri, ga bo otrok osvojil zelo hitro – najprej s korakanjem in drsenjem, kasneje pa že s suvereno vožnjo. In ko mu ne boš mogla več slediti, je čas za pravo kolo. Ponudbo poganjalcev Free2Move si oglej v FreeON spletni prodajalni. Klikni tukaj.

Spodbujamo aktivno preživljanje prostega časa in gibanje otrok na prostem!

Preverite ponudbo naših izdelkov za igro na prostem.

Pobrskaj in izberi svojega.

Scroll to Top