Kako preživeti prvo valentinovo z dojenčkom?

Še minulo leto je bilo valentinovo rezervirano samo za vajino romantiko, letos pa v naročju že držita vajin sad ljubezni. Razvajanja, darila in romantično večerjo so zamenjala drugačna opravila, vezana na vajinega dojenčka – pripravljanje kašic, pospravljanje igrač, pranje velikih »kupov« umazanega perila, poležavanje na kavču, dremanje … Kljub vsemu pa se verjetno strinjaš, da sproščenega crkljanja s svojima najdražjima ne bi zamenjala za nobeno “masterchefovsko” večerjo na svetu. V nadaljevanju si preberi nekaj idej, kako lahko skupaj z dojenčkom v naročju preživite prijeten in romantičen večer. 

Z otrokom je bistvenega pomena načrtovanje

Ko iz dveh zaljubljenih golobčkov nastane mlada družina in se vama pridruži nov družinski član, se bo vajina spontanost v odločitvah nekoliko zameglila. Nič koliko presenečenj še vaju čaka na poti odraščanja malega otroka. Starševstvo je zahtevno, tvoj dnevni urnik pa je precej zaseden, zato je smiselno, da imaš opravila organizirana in načrtovana skladno s potrebami tvojega otroka (dojenje, hranjenje, nega, počivanje ipd.). Nikar ne imej slabe vesti, če se ti bo z načrtovanjem dneva ali večera uničila težko pričakovana romantika. Zato je bistveno, da se s partnerjem o vsem dogovorila. O tem, kako boste preživeli izbrani dan – ali bosta otroka dala v varstvo; če ja, kdo ga bo peljal; če boste vsi ostali doma; kdo bo pripravil priložnostno večerjo; kateri film boste gledali in kdaj ter ali morda obstaja tudi kakšna družabna igra, ki jo lahko odigrata skupaj z otrokom. Ne pozabi, komunikacija in delitev nalog je bistvenega pomena za zdrav partnerski odnos.

Romantika na vajin način

Marsikdo si romantiko predstavlja kot večerjo ob svečah, razkošna darila in veliko posteljo, posuto z lahkotnimi listi cvetočih vrtnic. Vendar bistvo praznovanja valentinovega ni prejemanje daril in zapravljanje, temveč vračanje ljubezni in pozornosti osebi, ki jo imamo radi. Razvajanje, ki ne vključuje daril je lahko lepše, bolj izvirno in hkrati s poudarja naklonjenost in pristno ljubezen do partnerja. Se ti ne zdi, da je lahko romantično tudi, da gre očka na sprehod z otrokom in ti pusti eno uro časa zase ali da namesto tebe opere perilo? Tudi masaža nog in stopal je lahko po napornem dnevu romantična ali kuhanje v dvoje, pa tudi ustvarjanje valentinovega darila skupaj z otrokom.

Ideje za preživljanje valentinovega v troje

Razvajajte se s kulinaričnimi dobrotami. Izkoristite dan za druženje ter s partnerjem skupaj pripravita jed, ki je še nista nikoli. Ne samo, da bosta v vajin kuharski repertoar dodala nekaj novega, čas bosta izkoristila za druženje, pogovor in ekipno delo. Malček vaju lahko medtem opazuje iz ležalnika FreeON ali pa se zamoti v igralnem centru FreeON Jumperoo.
Izdelajte spominske okraske. Poleg voščilnic lahko dan izkoristite za izdelavo spominkov iz slane ali das mase. V maso naredi odtis rokic in nogic dojenčka, lahko tudi odtise vas vseh treh. Iz tega lahko nastanejo edinstveni spominki na vaše prvo skupno valentinovo, ki ga seveda ne pozabite ovekovečiti s skupno fotografijo.

Izdelajte valentinove voščilnice. Prihod dojenčka je odlična priložnost, da pričnete z novimi družinskimi tradicijami, ena izmed teh je lahko izdelovanje valentinovih voščilnic. Ker gre za praznik ljubezni, jih lahko podarite vsem, ki jih imate radi – babicam, dedkom, tetam, stricem … Posedi otroka v stolček FreeON Lunch ter ga potisni ob mizo, otroku ponudi barvice in papir, potem pa veselo na delo, izdelajta edinstvene umetnine, prežete z ljubeznijo.

Oglejte si romantični film. Odkar sta starša, verjetno nimata veliko časa za gledanje televizije, kaj šele, da bi imela 90 minut za cel film. Ta dan je odlična priložnost, da si ogledata film, katerega si že dolgo želita. Da ga bosta pogledala s čim manj prekinitvami, ogled načrtujta zvečer, ko bo malček že zaspal, v vajinem naročju ali pa kar v svoji sobici, kjer bo imel svoj mir za počitek.
Otrok je velika sprememba za vajin odnos. Čeprav je v prvih nekaj mesecih romantika postavljena na stranski tir, pa naj nikar ne ostane tam. Bistvo valentinovega je pozornost, zato je pomembno, da si s partnerjem znata vzeti čas zase, za pogovor, crkljanje in nežnosti. In valentinovo je odlična priložnost, da jo obudita in naprej vzdržujeta.

Scroll to Top