Kako uspavati otroka za prijeten in globok nočni spanec?

Tvoj malček brez težav zaspi kadarkoli v dnevu, razen zvečer, ko je čas za nočni spanec? Zavoljo tebe in otroka je pomembno, da čimprej vzpostavita biološko uro, s katero ga boš navadila na zbujanje in odhajanje v posteljo ob isti uri. Kakšni triki ti pri tem pomagajo, preberi v nadaljevanju. 

Pripravi otroško sobo za spanje

Prostor, v katerem spi otrok, že prej pripravi na spanje. Dobro ga prezrači in poskrbi, da bo temperatura optimalna za spanje. Otroci najbolje spijo pri temperaturi 18 do 22°C. Verjetno ni treba izpostavljati, da otrok najbolje spi v svoji posteljici.

S kakovostnim ležiščem ter toplo, mehko in kakovostno posteljnino bo spanje v posteljici kot da bi spal na oblačku. Pomembno je, da za otroka

izbereš zračno posteljnino iz bombaža, ki skrbi, da je otroku toplo, brez da bi se pregreval ali potil.

Takšna je recimo posteljnina Bubaba by FreeON, ki ima poleg vseh naštetih lastnosti še prikupne motive in vzorce. V otroški sobici ustvari temo, vendar se izogibaj popolnemu zastiranju svetlobe z roletami. Prižgi nočno lučko ali projektor, v posteljico mu položi ninico in po potrebi pripravi dudo.

Utrudi ga s kopanjem

Za veliko mamic je kopanje dojenčka v večernem času del rutine pred spanjem. Razlog za to je v prijetnem, ugodnem in toplem občutku vode, ki otroka pomiri in hkrati utrudi. Pravila, ali otroka kopati po hranjenju ali pred, ni. V kolikor otroka kopaš po hranjenju, počakaj nekaj minut, da se hrana v trebuščku poleže. Za kopanje lahko uporabiš tudi otroške šampone z nežnimi vonjavami, ki pomirjajo. Priporočamo, da si pred kopanjem pripraviš vse potrebno, da bo kopanje čim manj stresno in otroka ne boš rabila spustiti iz oči – ogrej vodo na prijetnih 38°C, primerno ogrej prostor in pripravi:

  • brisačko oz. kopalni plašč,
  • šampon,
  • pripomočke za nego ter
  • pleničko
  • in pižamico …

Sprosti ga z masažo

Nič ni lepšega in zabavnejšega, kot opazovati zadovoljnega dojenčka, kako brca, se smeje in uživa v tvojih dotikih. Masaža dojenčka ne samo, da vpliva blagodejno na počutje, nekatere mamice jo prakticirajo tudi za lajšanje prebavnih težav.

Masažo lahko vključiš v vajin večerni ritual takoj po kopanju, ko ga na previjalni mizici neguješ in pripravljaš za spanje.

Pred masažo si na roke nadeni nežno olje za dojenčka ter jih ogrej z drgnjenjem ene ob drugo. Z občutkom zmasiraj otroška stopala in ročice, na trebušček nariši sonček, pogladi hrbet … Preden se lotiš masaže dojenčka, si obvezno poglej kak strokovni priročnik ali se udeleži tečaja, kjer te bodo poučili o pravilnih prijemih.

Uspavaj ga z uspavanko ali pesmico

Petje pesmic bo naredilo toliko dobrega za tvojega otroka! Poleg tega, da bo vzbudilo njegovo zanimanje in ga odvrnilo od joka ga bo tudi naučilo rutine, da bo začel pesmico povezovati z določenim opravilom, na primer s kopanjem ali spanjem. Poješ mu lahko že prej, med dojenjem, kopanjem, masiranjem in kasneje med uspavanjem. Večjim otrokom lahko pripoveduješ tudi pravljice. Če boš ob tem uporabila projektor, ki na strop preslikava nežne barve in oblike, bo ga zmanjkalo še preden obrneš nov list. Pri petju in branju, s katerim želiš otroka uspavati, uporabljaj nežen in tih glas, prav tako se z njim pogovarjaj umirjeno in nežno.

Kaj pa če otrok po vsem tem še vedno ne želi zaspati?

Kljub tvojemu trudu malček noče zaspati? Nekateri starši se poslužujejo »trde« metode, da otroka položijo v posteljico in ga pustijo, da ga zmanjka samo od sebe. Na tak način ga boš odvadila tega, da bi morala pred spanjem biti vedno z njim, za kar boš hvaležna predvsem, ko bo otrok večji. Vendar marsikdaj ta metoda ne deluje in otrok v posteljici začne jokati.

Otroka ne uspavaj v naročju, vedno ga položi v posteljico, ko je zaspan.

Zapoj mu uspavanko ali zavrti mirno glasbo, pripoveduj zgodbice …

Poskusiš lahko tudi s precej nenavadno metodo s paprinatim robčkom. Vzemi mehak papirnat robček in z njim nežno pobožaj otrokov obrazek od vrha glavice do brade. Gib ponovi še nekajkrat, da malček zapre oči in pade v sen.

Čeprav je težko, se poskusi izogniti očesnemu stiku. Ta ga lahko hitro predrami in mu vzbudi zanimanje. Med padanjem v spanec bo otrok velikokrat trznil, se premaknil ali zagodrnjal. Bodi mirna in se ne odzovi na vsak njegov gib, raje počakaj, da se pomiri sam. Čeprav otrok morda ne zaspi takoj, ko ga položiš v posteljo, pa je pomembno, da ostaneš potrpežljiva, mirna in odločna. Slej ko prej ga bo odneslo v svet sanj.

Scroll to Top