Kako vzpostaviti spalni ritem pri otroku?

Gledati otroka, kako spi, je eden lepših trenutkov starševstva. Vendar pot do tega, da malček mirno spi, je lahko precej naporna, polna negodovanja, včasih ob vsem tem nastane cela drama. Če želiš, da bosta otrokov spanec in razpoloženje boljša, je pomembno, da čim prej začneš s pripravami, ki nosijo in ustvarjajo spalni ritem. Kako se ga lotiti in kaj so najpogostejše napake, preberi v nadaljevanju.

Zakaj je redni spanec pomemben?

Vsa živa bitja imajo svoj cirkadiani ritem oz. notranjo uro, ki je v največji meri odvisna od dnevne svetlobe. Cirkadiani ritem velja za naravni cikel, ki nam pomaga določiti, kdaj želimo biti budni in kdaj želimo spati, nadzoruje čas prehranjevanja, čustev in razpoloženja, vpliva na hitrost presnove in nastajanje številnih hormonov.

Spanje dojenčka se razlikuje od spanja odraslih ljudi. Čeprav novorojenčki prespijo med 15-17 ur na dan v nekaj urnih ciklih, in ker še ne ločijo med dnevom in nočjo, se pogosto dogaja, da je nočno vstajanje prvih nekaj mesecev neizbežno. Cirkadiani ciklus se pri dojenčkih začne vzpostavljati šele nekje pri 3 oz. 4 mesecih in šele takrat lahko začneš z vzpostavljanjem spalnega ritma.

In tako kot odrasli so tudi dojenčki in otroci po slabem spancu ali neprespani noči utrujeni, slabo razpoloženi, čustveno nestabilni, predvsem pa razdražljivi. Poleg tega je redni spanec pomemben za zdrav razvoj in rast otroka, urnik spanja pa temelji na predvidljivosti, ki malčke pomirja in tolaži.

Kako vzpostaviti spalni ritem?

Da bo otrok zvečer hitreje zaspal, je pomembno, da je čez dan čim bolj aktiven in da veliko časa preživi na prostem. Zmotno je mišljenje, da če bo malček dlje časa pokonci ali če bo izpustil popoldanski spanec, da bo lahko zvečer zaspal bolj zgodaj. Ravno nasprotno, ne samo, da bo zaradi tega čez dan bolj siten, tudi nočni spanec bo slabši.

Za vzpostavljanje spalnega ritma otrok je pomembna rutina. Začni z večernim ritualom, preko katerega bo malček prepoznal, da se bliža čas za spanje. Večerni ritual naj vsebuje kopanje, masažo, hranjenje, pestovanje in uspavanje. Ta ritual ponavljaj vsak dan ob istem času, tudi med vikendi ali na počitnicah.

V kolikor malček še vedno ne zaspi, mu spanje predstavi s pomočjo igrače. Omisli si igračo, ki bo malčkov spalni prijatelj in naj bo z njim samo takrat, ko je čas za spanje. S pomočjo igre z izbrano igračo lahko malčku pokažeš, kako se spi, obenem pa mu s tem daješ občutek, da ponoči ni sam.

Najpogostejše napake pri vzpostavljanju spalnega ritma

Čeprav je lepo, ko dojenček med hranjenjem zaspi na dojki, vendar pa za vzpostavljanje spalnega ritma to ni najbolje. Malček se bo takoj, ko boš odmaknila dojko, prebudil in začel jokati, da ne govorimo o težavah z uspavanjem, ko boš enkrat nehala dojiti.

Druga pogosta napaka je, da ga uspavajo na rokah ali z ležanjem ob njem. Predstavljaj si, da moraš vsakič znova otroka uspavati z nošenjem in pozibavanjem, tudi ponoči. Sicer je res, da je lepo zaspati ob otroku, čutiti njegov dotik in poslušati umirjeno dihanje, vendar pa je lahko ležanje ob njem, dokler ne zaspi, tudi slaba razvada. Skozi čas se postane vse težje umakniti, ne da bi te malček ne slišal oditi, nikar pa se ne začudi, če bo prikorakal za tabo, ko bo opazil, da te ni več ob njem.

Med pogostimi napakami, ki jih delajo starši je tudi, da otroku med vikendom pustijo zjutraj spati dlje ali zvečer bedeti v noč. Če želiš, da otrok zaspi in se zbuja vsak dan ob približno istem času, je rutina pomembna tudi za vikend. Za to boš hvaležna še posebej v ponedeljek zjutraj, ko ga boš zbujala za vrtec.

Kaj vse vpliva na dober spanec?

Poleg aktivnosti čez dan na dober spanec vplivajo tudi drugi dejavniki. Prvi izmed njih je okolje, v katerem malček spi. Če želiš, da bo spal kakovostno in nemoteno, ustvari mirno in prijetno vzdušje. Prav tako je pomembno, na čem otrok spi. Kakovostno ležišče, zračna in kakovostna posteljnina ali lahka spalna vreča so bistveni, če se ne želiš sredi noči prebujati zaradi pokrivanja. Otrok naj za večjo varnost in boljši počitek vedno spi v svoji postelji, bodisi v svoji sobi, bodisi v obposteljni posteljici.

Otrokom se spalni ritem velikokrat zruši, ko se odpravite na počitnice. Ne samo zaradi menjave okolja, tudi dnevno dogajanje in navade se nekoliko spremenijo. Da otrok ohrani čim bolj domač občutek tudi na počitnicah, s seboj vedno vzemi lastno prenosno posteljico in posteljnino, ki ju je vajen. Tako bo v vsem novem dobil malce občutka domačnosti, predvsem pa varnosti. Za ponudbo prenosnih posteljic FreeON poglej na www.freeon.si.

Scroll to Top