Naj bo prvi odhod v vrtec prijetna izkušnja

Odhod v vrtec je velika sprememba za celo družino. Tako otrok kot mamica, ki sta skoraj eno leto preživljala ves čas skupaj, se morata prvič soočiti z razhodom. Čeprav je za starše težko in žalostno, pa je bolj kot za mamico odhod v vrtec nova izkušnja za malčka. Prvič se bo namreč srečal s popolnoma novimi osebami, navadami, okoljem, občutki in doživetji. V nadaljevanju preberi nekaj nasvetov, kako otroka pripraviti, da bo odhod v vrtec ali šolo čim manj stresen in kar se da brez težav.

Kako otroka pripraviti na odhod v vrtec?

Začetek uvajanja se vedno začne že doma. Ko govoriš z drugimi, o vrtcu govori pozitivno. Morda otrok še res ne razume, kaj govoriš, vendar lahko iz pogovora razbere občutke. Otroci namreč svet okrog sebe doživljajo tako, kot ga doživljajo starši. To pomeni, če te bo strah in boš kazala zaskrbljenost, bo odhoda v vrtec strah tudi tvojega malčka. Na vrtec ga pripravi skozi pripovedi in pravljice, kupi mu nove potrebščine (primernejši avtosedež za nove podvige ali morda nahrbtnik za vrtčevske potrebščine), se sprehajajta mimo vrtca ali se celo udeležita dneva odprtih vrat, če imata to možnost.

Je postopno uvajanje rešitev?

Večina strokovnjakov in staršev bi rekli, da je postopno uvajanje najbolj učinkovito in najmanj stresno. Menjava okolja, novi ljudje in odsotnost staršev malčku predstavlja stres, ki se lahko kaže v večji razdražljivosti, pogostejšemu jokanju in »ločitveni« krizi. Vsak otrok se razvija v svojem tempu in vsak rabi svoj čas, da se navadi na novo okolje, zato pri tako veliki življenjski izkušnji nikar ne hiti in upoštevaj nekaj naših nasvetov:  

 • Za uvajanje si po potrebi vzemi dopust, saj lahko traja več dni.
 • Uvajanje naj bo umirjeno, sočutno in počasno, da otrok počasi pridobi zaupanje v vrtec in seveda v vzgojiteljico.
 • Rutina je pomembna. Otrok naj prihaja v vrtec in odhaja ob približno enakih urah, tako bo malček dobil občutek, da ga ne zapuščaš in da se boš vrnila ponj.
 • Starša se dogovorita, kateri bo uvajal otroka v vrtec. Večkrat se je že izkazalo, da je boljše, da ga uvaja tisti starš, ki manj komplicira in v garderobi ne bo jokal skupaj z otrokom.
 • V času uvajanja v vrtec se ne poslužuj ostalih večjih sprememb, na primer odvajanja od dude ali pleničke.
 • V vrtcu naj ima s sabo vedno nekaj, kar ga bo potolažilo – odejico, ninico, igračko ipd.
 • Poslovita se ljubeče, vendar hitro in brez odlašanja. Dalj časa kot se bosta poslavljala, slabše bo za otroka in večja je verjetnost, da bo začel jokati in bo to počel še dolgo za tem, ko boš že odšla.
 • Izmislita si jutranji ritual, ki sporoča, da se po njem res poslovita. Na primer poljubček, petka, poljubček z noskom, kepica … Ko naredita to, je čas, da mama gre, malček pa začne nov dan v vrtcu.


Prvič v šolo

Odhod v šolo je morda druga večja preizkušnja v otroštvu, ki pa je popolnoma primerljiva z odhodom v vrtec. Že res, da je otrok tako velik, da ga lahko na odhod v šolo pripraviš skozi pogovor,  vendar pa korak – prvič v vrtec ali šolo –  še vedno pomeni srečanje z novim okoljem, novimi ljudmi in prvič v življenju tudi z novimi obveznostmi. Da pa bo odhod v šolo potekal čimbolj tekoče, vama lahko pomagajo spodnji nasveti:

 • Slab mesec dni pred prvim septembrom začni otroka navajati rutino. To pomeni zgodnje vstajanje ob isti uri, oblačenje, zajtrk, odhod v šolo in zgodnje spanje.
 • Otroku o šoli pripoveduj pozitivno. Povej mu, kaj vse ga čaka, koga vse bo spoznal in kaj vse se bo naučil. Naj prvi šolski dan pričaka poln vznemirjenja.
 • Pojdita skupaj po šolske potrebščine. Dovoli mu, da sam izbere nahrbtnik ali copatke, ki so mu všeč in za katere bo komaj čakal na prvi šolski dan, da jih bo lahko uporabil.
 • Otroka povprašaj, kako je bilo v šoli, vendar ne sprašuj preveč podrobno. Raje pusti, da ti sam pove, kako je bilo, kaj se je zgodilo in kakšni občutki ga obkrožajo.
 • Od prvega dne otroka nauči delovnih navad. Na primer, ob prihodu iz šole naj sam pripravi šolsko torbo za naslednji dan. Ko bo večji in bo šolskih obveznosti vedno več, boš hvaležna za njegovo skrbnost in samostojnost.

Da bo nova izkušnja tvojega malčka udobna in varna, smo ti v času med 13. in 23. 8. pripravili 13% popusta na vse avtosedeže in dodatke za v avto FreeON!

Preveri ponudbo na FreeON.si


Scroll to Top