Naučite jih lepih navad hranjenja za mizo

Čeprav lahko otroci sedijo pri miru za mizo le nekaj minut, so to izjemno pomembne minute. Z uvajanjem goste hrane se poleg spoznavanja okusov začne tudi spoznavanje in učenje obnašanja za mizo. Hranjenje otroka ni samo potešitev lakote, ampak gre za širši proces učenja, razvijanja motorike in pozornosti. Če želiš, da bo tvoj otrok v času kosila jedel in ne bo izbirčen glede hrane, se hranjenja nikar ne lotevaj pred televizorjem, na kavču ali med igro, temveč izključno za mizo v jedilnici. V nadaljevanju preberi nekaj nasvetov, ki ti bodo pri tem pomagali.

S stolčkom za hranjenje do pravilne drže za mizo

Stolček za hranjenje je osnova za učenje pravilnega obnašanja za mizo in je eden nepogrešljivih pripomočkov v času odraščanja. S posedanjem otroka v stolček ne samo, da poskrbiš za njegovo varnost med uživanjem hrane, temveč ga tudi jasno poučuješ, da kdaj je čas hranjenja in kdaj čas igre. Ker se lahko nekajminutno hranjenje spremeni tudi v eno uro, je pomembno, da izbereš stolček, ki podpira otrokov pravilni razvoj med sedenjem in v katerem mu je prijetno. To pomeni, da ima udobno sedišče z naslonom, da lahko pladenj premakneš čisto k njemu in da nogice ne bingljajo v zraku, temveč imajo oporo. Vse ostale funkcije, kot so nastavljiv naslon, višina sedeža in opore za noge ali vrtljivo sedišče so le dodaten plus, ki ti pomagajo pri uspešnem hranjenju.

Veselo spoznavanje novih okusov

Največja napaka, ki jo starši delamo pri uvajanju novih okusov je ta, da otroku dajo možnost izbire. Sama veš, kako težko se je odločiti v restavraciji, ko imaš pred sabo več deset jedi. Če želiš neizbirčnega otroka, mu ne dajaj izbire ali možnosti pogajanja, temveč obrok enostavno pripravi in ga postavi pred njega. Seveda pa lahko pri tem upoštevaš, kaj mu je bolj všeč in česa sploh ne mara.

Druga napaka, ki jo starši pogosto počemo je ta, da otroka spodbujamo k hranjenju z igrami, na primer “ena žlička za mamico, ena za očka …” ipd. Siljenje otroka s hrano bo vzbudilo le še večji odpor, hranjenje pa bo namesto s prijetnim časom povezoval z negativno izkušnjo. Nič ni narobe, če otrok v tistem trenutku ne želi jesti, morda bo pojedel kasneje za malico ali za večerjo. Seveda pa moraš pri tem biti odločna in nepopustljiva z vmesnimi prigrizki in posladki.


Med hranjenjem z novimi okusi imej vedno v mislih, da otroci ne poslušajo samo tvojih besed, temveč spremljajo tudi tvoje obnašanje, mimiko in kretnje. Kako govoriš o hrani in ravnaš z njo okrog otroka, je bistvenega pomena. Na primer, če bo otrok videl, da po kosilu na tvojem krožniku ostane samo grah, ne pričakuj, da ga bo tvoj otrok pojedel z veseljem.

Naučite se uporabljati pribor

Hranjenje in spoznavanje novih okusov bo veliko bolj prijetno opravilo, če pri tem uporabljaš opremo, ki ti olajša delo. V mislih imamo predvsem otroški pribor, ki je zasnovan tako, da ga lahko malčki s svojimi malimi rokami prijemajo in se ob tem ne morejo poškodovati. Dovoli mu, da se igra z njim, da si ga ogleduje, prijema, z njim zajema hrano in jo daje v usta, vseskozi pa ga vodi k pravilni uporabi. Pokaži mu, kako z žličko zajame kašico in jo nese v usta. Nikar se ne obremenjuj s popacanim stolčkom ali njegovimi oblačili, če pa že gre veliko mimo ust, pa uporabi silikonski slinček z zbirnim žepkom FreeON. Hranjenje je pomemben učni proces, pri katerem se razvijata tako kognicija kot motorika.

Veliko malčkov med hranjenjem postane nejevoljnih zaradi krožnika, ki drsi in se premika po pladnju. V tem primeru svetujemo nakup in uporabo prikupnih silikonskih krožnikov FreeON Bear, ki ne drsijo in ostanejo na mestu, enostavno pa jih je mogoče oprati v pomivalnem stroju.
Vsako hranjenje je hkrati tudi učenje bontona

Otroci se vse čas učijo s posnemanjem staršev, zato je pomembno, da ves čas dajeta dober zgled, tudi med hranjenjem. Seveda ne moreš pričakovati, da boš enoletnega otroka naučila vseh manir za mizo, lahko pa ga naučiš, da se med hranjenjem sedi vzvravnano, da se hrane ne meče in da so preproste besedne zveze “dober tek”, “hvala” in “prosim” osnova bontona za mizo.

Jasno daj vedeti, da za mizo ni prostora za igrače, pametne naprave ali gledanje risank, ki preusmerjajo njegovo pozornost. Podiranje kupčkov je morda prikupno, ko je otrok še dojenček, malce manj prikupno pa, ko ta nekoliko zraste. Čeprav se bontona za mizo učimo celo življenje, pa se osnove zgradijo v prvih letih življenja.
Osnova za vse napisano je kakovosten in udoben stolček za hranjenje, ki bo malčkov nepogrešljiv spremljevalec na poti od prvih kašic do njegovega samostojnega hranjenja. Poglej široko ponudbo stolčkov za hranjenje FreeON in prihrani v akcijski ponudbi med 1. in 10. 3. 2022. Zdaj na voljo s 13% popustom.

Scroll to Top