Otroški avtosedež: vse, kar moraš vedeti pred nakupom

Ko kupuješ otroški avtosedež, sta varnost in udobje otroka na prvem mestu. Zato je to eden izmed kosov otroške opreme, ki se nikakor ne prenaša od družinice do družinice, prav tako naj ti ne bo za kakovosten avtosedež škoda nameniti kakšnega evra več. Navsezadnje ti lahko kakovosten avtosedež z nastavljivimi funkcijami služi kar nekaj let. V nadaljevanju smo zbrali vse informacije, ki ti bodo olajšale izbiro pravega FreeON avtosedeža za tvojega malčka.

Dva standarda avtosedežev, dva načina izbire velikosti

Avtosedež je pomemben otroški pripomoček, ki mora po zakonodaji ustrezati evropskim zahtevam varnosti. V široki ponudbi avtosedežev boš tako vedno opazil/a dve različni oznaki, ECE R44/04 in ECE R129 oz. i-Size. Gre za evropska standarda, ki zagotavljata, da avtosedež ustreza osnovnim zahtevam varnosti, ključna razlika med njima pa je v načinu določanja velikosti avtosedeža – ECE R44/04 standard določa velikostne skupine glede na težo otroka, i-Size standard pa glede na višino otroka.

ECE R44/04 standard je starejši in ga vedno bolj izpodriva nov, i-Size standard, ki enako kot starejša različica standarda, ustreza najnovejšim zahtevam varnosti, z izboljšano zaščito za glavo in vrat ter izboljšano zaščito v primeru bočnega trka.

i-Size avtosedeži se v avtomobil pritrjujejo s pomočjo isofix sistema, direktno na karoserijo avta, kar pomeni več varnosti in manj napak pri namestitvi sedeža. Vsi novejši avtomobili praviloma že imajo isofix priključke, nekateri i-Size avtosedeži pa so primerni tudi za uporabo v avtomobilih, ki jih nimajo. Kar je drugače pri i-Size avtosedežih je tudi to, da se otroci vozijo obrnjeni v nasprotno smer vse do 15. meseca, pri R44/04 sedežih pa le do 10. meseca oz. 9 kg.

ECE R44/04 standard
ECE R129 oz. i-Size standard
 • starejši standard
 • novejši avtosedeži od 2013
 • zasnovan na teži otroka
 • zasnovan na velikosti otroka
 • brez testov za bočni trk
 • varnejši, z izboljšano zaščito v primeru
  bočnega trka ter boljšo zaščito za vrat in glavo
 • nastavljanje z uporabo
  varnostnega pasu ali isofix
 • nastavljanje s pomočjo isofix sistema

Katero velikost avtosedeža izbrati?

Ok, zdaj ko veš, kakšna je razlika med različnimi standardi avtosedežev, se poraja vprašanje, katero velikost izbrati. Otroški avtosedeži so na voljo v petih velikostnih skupinah 0, 0+, I, II in III, pri čemer kategorijo določa teža ali starost otroka.

V kategorijo 0 in 0+ spadajo lupinice oz. avtosedeži jajčka, ki jih vedno nameščamo v nasprotni smeri vožnje, do kdaj pa je odvisno od avtosedeža, ki si ga izbral/a. Številni avtosedeži pokrivajo tudi več skupin, tako je tudi z našimi avtosedeži FreeON. Pred nakupom avtosedeža otroka vedno stehtaj in izmeri po višini, starostna skupina pa naj ti služi le kot indikator.

In ne pozabi, otrok mora uporabljati otroški avtosedež (tudi jahača) vse dokler ne doseže 150 cm višine.

ECE R44/04 standard Teža
Skupina 0 od 0 do 10 kg (0-9 mesecev)
Skupina 0+ od 0 do 13 kg (0-12 mesecev)
Skupina I od 9 do 18 kg (1-4 let)
Skupina II od 15 do 25 kg (3-7 let)
Skupina III od 23 do 36 kg (6-12 let)

ECE R129 oz. i-Size standard Velikost
Faza I od 40 do 75 cm (0 do 15 mesecev)
Faza II od 76 do 105 cm (15 mesecev do 4 let)
Faza III od 100 do 150 cm (4-12 let)

Kako veš, če je avtosedež prevelik ali premajhen?

Če je avtosedež prevelik ali premajhen lahko hitro preveriš po položaju otrokovih ramen in temen na glavici. Pri avtosedežih skupine 0, 0+ in 0/I temena otroške glave ne smejo segati iz območja avtosedeža oz. so lahko največ 2 cm pod zgornjim robom sedeža. Pri sedežih skupine I, II ali III pa je sedež ustrezen, ko so temena otrokove glava še vedno varno naslonjena v predel naslonjala in so pasovi nameščeni v višini ramen. V kolikor je pas za nameščanje pod otrokovimi rameni, je avtosedež premajhen.

Kupiti avtosedež z isofixom ali brez?

Starejši avtomobili omogočajo 3-točkovno pripenjanje otroškega sedeža z varnostnimi pasovi, pri čemer se velikokrat zgodi, da je namestitev neustrezna ali napačna, kar pomeni manj varnosti v primeru trka. Novejši isofix sistem pa je mednarodno standardiziran sistem, ki omogoča, da se otroški sedež pritrdi hitro, trdno in direktno na karoserijo avtomobila, kar vpliva na

večjo varnost in potencialno manj napak pri namestitvi avtosedeža.

Isofix avtosedež ima dve ročici, ki se priključita na zatič na zadnjem sedežu. Obstaja več vrst isofix sistema in ni vsak avtosedež primeren za vsak avtomobil, zato se pred nakupom prepričaj, kateri sedež je pravi zate. Isofix avtosedeži se lahko namreč priključijo z dvema ali tremi točkami, nekateri imajo celo dodatne pasove ali podporne noge, ki so v skladu z določil varnostnih standardov o tretji točki.

Še nekaj uporabnih napotkov pri nakupu avtosedeža:

 • Pri nakupu avtosedeža vedno poišči oranžno nalepko z oznako ECE. To pomeni, da avtosedež ustreza mednarodnim varnostnim standardom in ima ustrezno homologacijo.
 • Preveri, ali je avtosedež primeren za tvoj avtomobil. Nekatera starejša vozila nimajo isofix priključka, kar pomeni, da se sedež namesti v avtomobil s pomočjo varnostnih pasov. Na drugi strani pa to ne velja za novejša vozila, saj so le-ta opremljena z isofix priključkom in se tako avtosedež namesti neposredno v karoserijo avtomobila.
 • Pri namestitvi avtosedeža vedno podrobno preberi in upoštevaj priložena navodila. Kar 2/3 vseh avtosedežev naj bi bili nameščeni nepravilno.
 • Nikoli ne kupuj rabljenega avtosedeža! Čeprav mladi starši veliko stvari prevzamejo od drugih, pa je avtosedež ena izmed stvari, ki je ne bi podarjali ali prodajali dalje. Razlog zato tiči v tem, da ne moreš vedeti, kakšnim poškodbam je avtosedež v preteklosti že bil izpostavljen, le te pa lahko vplivajo na stopnjo varnosti. Prav tako z leti nekateri materiali izgubijo prvotne lastnosti, za udobje pa je pomembna tudi ergonomska oblika sedeža, ki se lahko z dolgoletno uporabo spremeni.
 • Upoštevaj težo avtosedeža in priročnost. Če boš avtosedež velikokrat prestavljal/a iz enega avta v drugega, izberi lažjega. Če pa želiš še več praktičnosti, pa si omisli avtosedež z vrtljivim sediščem, ki ti olajša polaganje otroka v in iz avtomobila.
 • Poleg avtosedeža razmisli tudi o nakupu pripomočkov. Eden takšnih je vzvratno ogledalo, s pomočjo katerega imaš dojenčka vedno na očeh.
Scroll to Top