Poletni obroki naj bodo sveži in lahki

Poletje je čudovit letni čas, ne samo zaradi prijetnega vremena in številnih aktivnosti, ki jih lahko z otroki počnemo na prostem, temveč tudi zaradi vsega svežega sadja in zelenjave, ki ju je v tem času v izobilju. Tokrat razkrivamo, kakšni naj bodo poletni obroki in kaj vse lahko poskusiš pri svojem malčku, pripravili pa smo tudi tri preproste recepte za poletno malico in osvežitev.

Kakšni naj bodo poletni obroki?

Otroci so poleti veliko bolj aktivni, zato potrebujejo lahka, vendar hranljiva živila in veliko tekočine, saj je hidracija ključnega pomena. V izobilju vsega svežega sadja in zelenjave ni težko pripraviti kakšne zdrave in okusne malice. Morda je poletje tudi priložnost, da malčka seznaniš z BLW metodo hranjenja oz. z uvajanjem goste hrane na otrokovo pobudo. Gre za zadnji trend na področju prehranjevanja otrok, kjer se otrok namesto s pasirano hrano najprej spozna z majhnimi koščki hrane na neposreden in izkustven način.

Izkoristite poletje za uživanje sezonske hrane

Dandanes, ko imamo v trgovini na voljo vso sadje sveta, preveč pogosto pozabljamo na pomen sezonskega in uravnoteženega jedilnika. Češnje, jagode, borovnice, maline, breskve, marelice, kumare, paradižnik, paprika, bučke … to je le nekaj izmed najpogostejših sadežev in plodov, ki so na voljo v domačem vrtu ali sadovnjaku. Gre tudi za lokalno hrano, ki je značilna za naše območje, sezonska hrana pa je tudi bolj sveža, ima večjo hranilnost in je polna vitaminov.

V pomoč naj ti bo stolček za hranjenje

Spoznavanje z novimi okusi in hrano je veliko bolj okusno, če je celotna izkušnja hranjenja prijetna. Pri tem ti je v veliko pomoč udoben in praktičen stolček za hranjenje. To pomeni, da je prilagodljiv višini mize in otroka, obenem pa ga je enostavno očistiti, saj vsaka mamica ve, da je hranjenje otrok “umazano delo”.

Uvajanje v gosto hrano in sedenje v stolčku za hranjenje bo hitreje steklo, če je otrok že vajen sedenja v istem stolčku. Zato je FreeON Star idealna izbira, saj ga lahko uporabljaš na dva načina – kot samostojni nizki stolček ali kot visoki stolček za hranjenje s pladnjem. Če bo malček že od majhnega vajen sedeti v njem, ne bo nič negodovanja in nezadovoljstva, ko ga boš prestavila za mizo.

3 ideje za osvežilne poletne obroke

 

Sezonski smoothie

Poleti idej za smoothie ne zmanjka. V paličnem mešalniku zmiksaj banano in sezonsko sadje, ki ga najdeš – borovnice, maline in jagode … Če želiš zelenjavni okus, dodaj še nekaj listov sveže špinače.

Poletna zelenjavna kašica

Za poletno kašico potrebuješ pol bučke, pol korenčka, žlico riža in oljčno olje. Bučko in korenček po želji olupi oz. ostruži in nareži na manjše koščke. V 2 dl vode dodaj riž in korenček ter kuhaj do mehkega. Proti koncu kuhanja dodaj še bučko in pokrij, da se vse skupaj malo poduši. Vse skupaj s paličnim mešalnikom zmiksaj v kašico in pokapaj z oljčnim oljem.

Jogurtov sadni sladoled

V vročih poletnih dneh nič ne osveži bolj kot sladoled. In z malo iznajdljivosti ga lahko pripraviš tudi doma. Za jogurtov sadni sladoled potrebuješ 5 dl sladke smetane, 5 dl jogurta, in 300 g poljubnega sadja (maline, jagode, borovnice, ribez …). Sadje najprej na hitro skuhaj, lahko mu dodaš tudi sladkor po okusu. Medtem stepi sladko smetano in jo dodaj sadni omaki, vse skupaj pa zmešaj z jogurtom. Maso vlij v model za lučke in zamrzni za 10 ur.

Če si ravno v procesu prehoda na gosto hrano in kupuješ stolček za hranjenje preveri ponudbo na www.freeon.si.

Scroll to Top