Seznam izdelkov za dojenčka

Čestitamo, postala bosta starša! Verjetno sta z mislimi že nekaj mesecev v naprej, izbirata imena in srečno sanjarita, kaj vse bosta počela, ko spoznata vajin mali naraščaj! 9 mesecev se morda sliši veliko časa, vendar verjemi izkušenim mamicam, ko pravijo, da za pripravo na prihod dojenčka ni nikoli preveč časa. Da se izogneta nepotrebnemu stresu, nakupovanju v zadnjem trenutku in izdatkom, se je nakupovanja izdelkov otroške opreme za dojenčka dobro lotiti postopoma in vsekakor pravočasno. Tako bosta imela čas za premislek, kateri izdelek res potrebujeta ter kateri najbolj ustreza vajinim potrebam in življenjskemu slogu. V nadaljevanju smo za srečne nosečke in bodoče očke pripravili okviren seznam stvari za dojenčka, za katere je dobro opraviti nakup še preden pride dan odhoda v porodnišnico.

Otroška oprema za prve mesece

Nekatere mamice gredo v porodnišnico polno pripravljene, z vsemi informacijami, igračami in opremljeno otroško sobo, druge morda malce manj. Če si med slednjimi, se nikar obremenjuj, v začetnih mesecih boš za svojega sončka v resnici potrebovala le nekaj bistvenih pripomočkov. Pred odhodom v porodnišnico imej pripravljen avtosedež skupine 0+, da boš novega člana družine lahko varno pripeljala domov. V otroški sobici ali vajini spalnici naj ga čaka pripravljena otroška posteljica in previjalna komoda. Glede na vajine potrebe in količino prostora se odloči med samostojno ali obposteljno otroško posteljico. Po približno dveh tednih, ko novorojenčku odpade zadnji del popkovine in se rana zaceli je čas za prvo kopanje, zato boš potrebovala tudi banjico, ki je lahko samostojni pripomoček ali že del previjalne mizice.

Med bolj atraktivno izbiro nujne otroške opreme, pa vsekakor sodi tudi otroški voziček za vajine sprehode, izlete in razne obiske sorodnikov. Še posebej praktični so kompleti 3 v 1, kjer z enim nakupom dobiš kar tri izdelke – globoko košaro, voziček in avtosedež/lupinico. Eden bolj priročnih otroških pripomočkov je tudi otroški ležalnik, v katerega položiš malčka in ga zamotiš s pozibavanjem ter mehkimi igračami medtem ko kuhaš ali pospravljaš. Za nakup zgoraj priporočenih izdelkov iz našega seznama pobrskaj tukaj.

Seznam stvari za nego novorojenčka

Pri seznamu izdelkov za nego dojenčka se osredotočamo na dve opravili, nekoliko manj prijetno previjanje in zabavno kopanje. Za previjanje naj bodo na, ob ali v previjalni mizici vedno pripravljene tetra pleničke (čim več, tem boljše), pleničke za novorojenčka, voda in rokavička za umivanje ali bolj praktični vlažilni robčki ter mazilo za razdraženo ritko. Za dneve zdoma naj bo v previjalni torbi poleg omenjenega še kakšen dodaten bodi, saj nikoli ne veš, kakšno presenečenje te lahko doleti. V prvih dneh po rojstvu se čisti samo popek, za kar boš potrebovala fiziološko raztopino in mehko vatico, po nekaj tednih pa je čas za že nestrpno pričakovano prvo kopanje.

Da bo prvi stik z vodo za dojenčka prijetna izkušnja, temperaturo vode vedno izmeri s termometrom in uporabljaj nežne otroške šampone ali trdo milo, ki ne dražijo kože in oči. Po kopanju ga obriši z mehko otroško brisačko, najbolje takšno s kapuco, v katero lahko zaviješ svojo štruco in ob tem zaščitiš še njegovo glavico. Otroci ne potrebujejo dragih kozmetičnih izdelkov, le kakšno nežno olje za telo ali balzam za razdraženo kožo, saj lahko s prekomerno uporabo različnih krem povzročiš nenamerno škodo. Ne pozabi pa tudi na krtačko za lase in škarjice za nohte. Izdelki za nego dojenčka najdeš tudi v spletni trgovini FreeON.

Seznam stvari za hranjenje dojenčka

V prvih mesecih novorojenčki še najbolj potrebujejo svojo mamico in seveda njeno mleko za zdravo rast in razvoj. Vseeno pa se priporoča, da si pripravljena tudi s stekleničko za pripravo formule ali prsno črpalko, v kolikor vama dojenje ne steče po načrtu. Duda ti lahko prihrani veliko otroškega joka in pripomore k lažjemu umirjanju otroka, sploh, ko bodo malčka dajali »koliki«, vetrovi in krči.

V zadnjih mesecih nosečnosti nikar ne pozabi tudi nase. Takrat se pogosto pojavi pomanjkanje spanca … Velik trebušček, pritiski, otrokovi brci in prekrvavitev lahko vplivajo na kakovost tvojega spanca. Privošči si blazino za dojenje, ki ti bo olajšala počitek v zadnjih mesecih veselega pričakovanja, lagodna ti bo tudi v fazi dojenja, po dojenju pa bo otroku služila kot opora pri ležanju ali pasenju kravic.

Seznam stvari za spanje

Čeprav novorojenčki prespijo večino dneva ne glede na to, kje so, je zelo pomembno, na čem in kje spijo. Če tvoj nadebudnež že spi sam v svoji posteljici z lesenimi letvicami, jo obdaj z zaščitnimi blazinami ali mehko obrobno kitko. Ne varčuj pri otroškem ležišču in posteljnini, navsezadnje naspan otrok pomeni boljši počitek in manj razdraženosti. Otroška posteljnina naj bo izdelana iz kakovostnih in naravnih materialov, ki niso težki in v katerih otroku ne bo prevroče. Posteljnina mora dihati. Pri vožnji v avtomobilu ali v vozičku uporabljaj mehko dekico, ki bo lahko z odraščanjem bolj kot gretju služila tudi tolažbi, občutku domačnosti in varnosti. Ali veš, da lahko v spletni trgovini FreeON naročiš tudi personalizirano dekico Bubaba z imenom? Naroči jo tukaj.

Najprijetnejši seznam stvari za dojenčka: oblačila!

Za konec pa še seznam, katerega se veseli vsaka mamica – otroška oblačila! Verjetno že veš, kako težko se je upreti bodijem s prikupnimi napisi in vzorci, majhnimi copatki, čeveljci, pa oblekicam za punčke, modnimi hlačami za fantke in mehkim jopam z živalskimi ušesi in repki …

Seveda s tem ni nič narobe in vsaka mamica neizmerno uživa v nakupovanju oblačil za svojega otroka, vendar imej na prvem mestu vedno udobje. Poleg bodijev, ki naj se zapenjajo pri strani in mehkih pajacev za otroka izberi udobna oblačila – trenirke, legice s stopalkami, bombažne puloverje in majice iz kakovostnih materialov, raztegljive žabe, mehke čeveljčke ali nogavičke

Se vama vse to zdi veliko? Nikar ne skrbita, še noben starš ni dobil otroka z natančnimi navodili. Prepustita se svojemu instinktu in uživajta v tem čudovitem času, seznam stvari za dojenčka preverite tukaj.

Previous
Next

Scroll to Top