Spodbujajmo govor pri otrocih

Kot bodoča mamica sem se že v nosečnosti zelo veselila skupnih trenutkov z otrokom; igre, pogovorov o vsakodnevnih rečeh, pripovedovanja pravljic in kot velika ljubiteljica knjig tudi branja z otrokom. Komaj sem čakala trenutek, ko mi bo moj otrok prvič rekel mama, ko bo pričel govoriti prve besede, mi pripovedoval, se z menoj pogovarjal

Strokovni viri pravijo, da je otrokov govorni razvoj najbolj intenziven v predšolskem obdobju, začne pa se že v nosečnosti in nadaljuje ob rojstvu, ko otrok z nami komunicira v obliki svojega joka. Tudi jaz sem kot mnoge mamice kaj kmalu ugotovila, da obstaja več vrst joka – vedela sem, kdaj joče, ker je lačen in kdaj z jokom sporoča, da išče in potrebuje le tolažbo ali pa mojo animacijo.

Starši smo namreč otrokov govorni vzor že od vsega začetka, po mnenju strokovnjakov je ravno mamin glas prvi in najboljši učitelj.

Tako sem Lukcu že od rojstva naprej prepevala otroške pesmice, se z njim pogovarjala in seveda tudi igrala. Posnemala sem različne zvoke živali, mu kazala in poimenovala preproste predmete in oponašala govorjenje ter zvoke njegovih igračk. Tudi svojo prvo knjigo je dobil v roke že zelo kmalu, s takšnim navdušenjem jo je listal in si ogledoval podobe v njej, da smo takoj vedeli, da bodo knjige njegova strast. Takrat je bil njegov najljubši kotiček na kavču ali na tleh v udobju igralnega centra in pa seveda v varnem maminem naročju.

 

In kako spodbujamo govorno-jezikovni razvoj pri nas doma, odkar je dojenček postal malček?

Poleg branja in pripovedovanja, ustvarjanja in igranja z lutkami, sem mu pripravila svoj bralni kotiček.

Luka je iz majhne štručke zrastel v malčka, igralni center za dojenčke pa so nadomestili različni ustvarjalni kotički, eden izmed njih je vsekakor zelo priljubljen bralni kotiček, kjer preživi veliko časa. Ker je naša zbirka knjig že kar obsežna, smo uredili dva knjižna kotička: enega v dnevni sobi, da ima več prostora in da smo lahko tam vsi skupaj, tudi takrat, ko recimo mami kuha ali zlaga perilo, drugega pa v njegovi sobici. Pri opremljanju in dekoraciji je sodeloval tudi sam, ponosno je zlagal knjige na poličke, na tla razgrnil majhno preprogo in nanjo položil dva okrasna pojštrčka, kjer si lahko malo odpočije ali leže gleda knjige iz svoje zbirke.

Kaj kmalu zatem, ko je shodil pa sem si zadala novi projekt – preurejanje in opremljanje njegove otroške sobice ter bralnega kotička v njej. Rada namreč sledim modnim trendom opremljanja otroških sobic, zato sem že v naprej vedela kakšne kose pohištva si želim v Lukčevi sobici.

Eden izmed njih je bila tudi »MUST HAVE« otroška mizica s stolčkoma v nevpadljivih barvah, da je lahko primerna za vsak stil sobice. Mizica velja v zadnjem času tudi za trend v otroških sobicah.

Zato sem se zelo razveselila, ko sem odkrila, za nas idealno, otroško mizico Bear z dvema stolčkoma. Ta čudovita lesena mizica s stolčkoma z modnim in prikupnim dizajnom ter v prekrasni beli in natur barvi je nepogrešljiv dodatek za vsako otroško sobo. Višina mize je ravno pravšnja, da jo lahko otrok uporablja dalj časa. Primerna je tako za ustvarjanje, branje kot tudi igro. Stolčki so domiselno dovršenega videza z nasloni v obliki medvedka. Barvna kombinacija se poda k vsakemu stilu otroške sobice, zato je primerna tako za fantke kot tudi za deklice. Set mizice s stolčkoma predstavlja tisto pikico na i našemu bralnemu kotičku in Luka jo naravnost obožuje.

Tako iz izkušenj pravi mamica, Maja Krajnc, mamica, učiteljica, lektorica, blogerka, ustvarjalka. Spletna stran, Izziv – mamin brlog.

Teden otroka

Kot že nekaj zadnjih let se v mesecu oktobru posvečamo tudi otrokom. “Odgovor je pogovor” se glasi letošnja tema [TEDNA OTROKA], ki se je začel 5. 10. 2020.

Starši, bodimo vzor svojim najmlajšim. Na vprašanja [ZAKAJ], ki jih naši majhni “zakajčki” tako radi uporabljajo in nas s tem nemalokrat puščajo odprtih ust, se poskusimo upreti odgovorom kot so: “Zato.” ali “Ker sem jaz tako rekla.”, “Vprašaj atija.” in podobno. Naši otroci so željni znanja, zato si vzemimo čas, premislimo in podajmo enostavne, a vendar smiselne in uporabne razlage. Vzemimo si čas za pogovor, to je vložek v naše otroke.

Teden otroka® 2020: Odgovor je pogovor, 5. – 9. Oktober

Pogovarjajte se z otroci vsak dan, da bodo lahko zrastli v zrele in odgovorne osebe!

Scroll to Top