Uvajanje goste hrane po BLW metodi

Kot sodobna mamica, vedno v preži za novostmi, si zagotovo že slišala za uvajanje goste hrane po BLW metodi oz. hranjenje na otrokovo pobudo. Gre za najnovejši trend na področju uvajanja goste hrane v kosih, ki se ga poslužuje vedno več mamic. Tudi raziskave kažejo številne pozitivne učinke, ne samo na področju hranjenja, temveč tudi fizičnega razvoja otrok.

V tem članku smo zate zbrali vse, kar moraš vedeti o tovrstni metodi in kako se je lotiti.
Ko pride čas za uvajanje goste hrane …

Veliko staršev v želji, da njihovi otroci ne bi zaostali v razvoju, otroku ponudijo gosto hrano še pred 6. mesecem starosti. Unicef, WHO in Ministrstvo za zdravje priporočajo, da v prvih 6. mesecih dojenčka hranimo izključno z dojenjem oz. hranjenje z adaptiranim mlekom. Šele ko otrok osvoji vzravnano in samostojno sedenje v stolčku za hranjenje, nastopi čas, da spozna še ostale okuse. Najprej zelenjavo, nato polnovredne žitarice oz. gluten, jajca, meso, ribe, mleko in šele na koncu sadje. Ob dodajanju goste hrane pričnemo dodajati tudi vodo ali nesladkan čaj.

Vegansko prehranjevanje brez izdelkov živalskega izvora pri dojenčkih ni priporočljivo. Jajca, meso in mlečni izdelki namreč vsebujejo številne beljakovine in vitamine, ki so ključni za otrokov normalni razvoj. Ob uvajanju goste hrane se bo pogosto zgodilo, da bodo dojenčki hrano izpljunili. To ne naredijo zato, ker jim okus ni všeč, temveč zato, ker hrane še ne znajo prenesti do požiralnika. Tvoja potrpežljivost, čas, ki mu ga boš namenila in pozitiven odnos so ključni dejavniki, da otrok postane vsejed.

Kaj je BLW metoda?

Sama si bila verjetno otrok, ki je zrasel ob kašicah ter pasirani hrani. Ta metoda hranjenja je med mamicami še vedno prevladujoča. Vse bolj pa v ospredje prihaja nova metoda, imenovana BLW (baby-led weaning) oz. hranjenje na otrokovo pobudo. Gre za metodo uvajanja goste hrane, kjer se otrok namesto s pasirano hrano najprej spozna z majhnimi koščki hrane. Za to metodo je zaslužna dr. Gill Rapley, ki meni, da ne gre za novost, temveč le za način uvajanja goste hrane kot so jo poznali v pradavnini. Pri BLW ne gre toliko za način hranjenja, temveč za metodo, kjer pobudo prepustimo otroku in mu omogočimo, da se s hrano spozna na neposreden in izkustven način. Ne skrbi, BLW ne pomeni, da otrok nikoli ne bo jedel pasirane hrane ali uporabljal jedilnega pribora.

Pozitivne in negativne strani BLW metode

Starši, ki so gosto hrano začeli uvajati z BLW metodo, so opazili, da je hranjenje za dojenčke veliko bolj zanimivo in zabavno. Prav tako se otroci prej naučijo gristi in požirati večje koščke hrane. Držanje hrane v roki namreč izboljšuje pincetni prijem, krepi koordinacijo in tudi motoriko. Študije kažejo, da otroci, hranjeni z BLW metodo, veliko bolj uživajo v raznoliki prehrani v kasnejšem obdobju in veljajo za manj izbirčne jedce.*


Vsaka novost pa ima tudi številne pomisleke. Največji pri BLW metodi je možnost zadušitve z večjim kosom hrane. Naj te pomirimo, da je verjetnost za to izjemno majhna. Seveda pa otroka med hranjenjem po katerikoli metodi nikoli ne smeš izpustiti izpred oči. Če otroka hraniš po BLW metodi, po hranjenju vedno poglej v usta, če je mali »hrček« morda kje pozabil še kak skriti košček hrane – to velja še posebej preden gre otrok spat. Druga skrb staršev pri tej metodi pa je, da bo otrok pojedel premalo. Že res, da BLW hranjenje vzame več časa, otrok pa poje manj hrane, vendar v kolikor ga ob tem še dojiš ali hraniš z nadomestnim mlekom, bo manjko pridobil s tem. Še vedno pa lahko BLW metodo kombiniraš tudi s kašicami.

Ker bo BLW metoda hranjenja vzela tudi več časa, poskrbi za udobje med hranjenjem z ustreznim stolčkom za hranjenje.

Stolčka za hranjenje FreeON Sven ali FreeON Tin sta oblikovana tako, da jih lahko brez skrbi uporabljaš že od 6. meseca dalje. Sta tudi izjemno udobna in ju je enostavno očistiti. Kar verjemi, ko boš otroku enkrat v roko ponudila košček zelenjave, ta ne bo končala le v trebuščku vendar še marsikje drugje.


Preveri široko ponudbo stolčkov za hranjenje FreeON

Kakšni so idealni koščki hrane?

Uvajanje goste hrane na otrokovo pobudo zahteva, da je hrana prave velikosti, oblike in trdote. Da hranjenje ne bo prevelik zalogaj, naj bodo koščki vedno nekje v velikosti prsta in kar najbolj idealno, v obliki palčke. Tako jih bodo malčki brez težav prijeli v roko, del, ki bo štrlel iz nje, pa prijetno grizljali. Hrana mora biti dovolj trdna, da jo lahko malček prime v roko, vendar dovolj mehka, da jo zgladiš z dvema prstoma. Trdne kose hrane je zato dobro zmehčati s kuhanjem ali blanširanjem. Raziskovanje novih okusov in oblik bo zabavno in umazano delo hkrati, zato ne pozabi na vsestransko uporabne slinčke.

 

3 najpogostejše zmote o BLW metodi prehranjevanja

  • Dojenček še ne more jesti in gristi, zato potrebuje pasirano hrano in kašice. Drži, če dojenčku gosto hrano ponudiš prezgodaj. Dojenček, ki pri 6. mesecu že samostojno sedi v stolčku, bo brez težav zagrizel v košček kuhanega korenčka in ga začel žvečiti.
  • Za metodo BLW dojenček potrebuje zobe. Zobje, s katerimi grizemo, so zadaj, ti pa se velikokrat ne pokažejo pred prvim letom starosti. Zato ta trditev ne drži in verjemi, da lahko malčki s svojimi dlesnimi ugriznejo tudi v trdnejše koščke. Poleg tega lahko grizljanje hrane ublaži bolečine in razdražene dlesni ob izraščanju zob.
  • Koščki hrane morajo biti majceni. Ne drži popolnoma. Kos zelenjave ali sadja mora biti tako dolg, da ga bo otrok lahko držal v pesti in jedel tisto, kar gleda ven.

Uvajanje novosti je enostavneje z novim stolčkom za hranjenje!

Zato izkoristi akcijo, ker med 1. in 10. 6. 2021 prejmeš 13% popusta na vse stolčke za hranjenje FreeON, poleg tega pa še darilo, gratis slinček Bubaba by FreeON!

Vir: https://www.researchgate.net/publication/276905087_Baby-led_weaning_The_theory_and_evidence_behind_the_approach

Scroll to Top