Vse, kar moraš vedeti o vozičkanju pozimi

Zima je tu! Morda ne ravno po količini snega, po temperaturah pa zagotovo. Če že od nekdaj uživaš v zimski idili, se tudi zdaj, ko si mamica, ne rabiš odreči gibanju in naravi. Preberi, zakaj bi vozičkanje moralo biti na tvojem dnevnem redu in kako se najbolje pripraviti na pasti, ki ti jih nastavlja zima.

Zakaj se pozimi ne bi smela odreči vozičkanju?

Zaradi koronavirusa in vseh omejitev, ki nam jih postavlja, že tako preveč časa preživimo v zaprtih prostorih. Tudi suh in ogrevan zrak ne prizanašata ravno tvoji in dojenčkovi koži, ki je v tem času morda bolj suha kot običajno. In čeprav je prijetno opazovati zimsko idilo iz udobja domačega kavča, pa tako ti kot tvoj otrok potrebujeta dnevno dozo svežega in hladnega zraka, ki vama zbistri misli, napolni telo s svežo energijo, uniči kakšno bakterijo in okrepi imunski sistem. Svež zrak in gibanje vedno dobro vplivata na počutje, otroka pa velikokrat že med samim sprehodom zaziba v prijeten spanec. V kolikor ti ne bo zaspal v vozičku, pa bo zagotovo začel mencati oči, ko se vrneta nazaj na toplo.

Večna dilema: kdaj je preveč mrzlo za sprehod?

Če si pred kratkim postala mamica, je okrog tebe milijon informacij. Nekateri pravijo, da z otrokom pozimi ni priporočljivo ven, drugi pravijo, da otroci morajo na svež zrak, tretji da dojenčki nikakor ne smejo biti izpostavljeni tako nizkim temperaturam … Naš nasvet je, da se prvi mesec dni od rojstva sprehodom pozimi izogibaj. Prav tako je zdravorazumno pravilo, da se pri zelo nizkih temperaturah, obilnem sneženju, močnem vetru ali megli z otrokom ne odpraviš na sprehod. Za dojenčke je temperaturna meja nekje 0°C, nekoliko večji otroci pa lahko tistih nekaj minut brez skrbi zdržijo tudi pri nižjih temperaturah. Seveda pa z zimskimi sprehodi ne pretiravaj, pol ure na dan bo čisto dovolj. Upoštevaj, da je zgodaj zjutraj in zvečer nekoliko bolj hladno, zato se je na sprehod najbolje odpraviti dopoldan, ko morda ujameta še kak sončni žarek, pa tudi gneče v tem času ni velike.

Kako obleči otroka za sprehod?

Marsikatera mamica v strahu pred mrazom iz svojega otroka naredi pravega eskimčka, ko ga zavije v vsa možna oblačila, ki jih lahko spravi nanj. Pravilo palca je, da otroka oblečeš enako kot sebe, le da otroku dodaš še en sloj. Otroka vedno oblači po principu čebule, t.j. v slojih, ki jih lahko enostavno odstraniš po potrebi. Še bolj kot to pa je praktična zimska vreča za v voziček, ki otroku omogoča več svobode gibanja, udobja in topline, tebi pa prihrani manj napora pri oblačenju in slačenju. Več o zimskih vrečah smo pisali tukaj. Ne pozabi pa tudi na kapo, šal in rokavičke. Tiste malčke, ki pa že delajo prve korake in uživajo v snegu, pa obvezno obleci kar v nepremočljiv kombinezon in čeveljce.

Kako preveriš, če otroka zebe? Z dlanjo ga potipaj po prsih ali trebuščku, ki mora biti topel (pred tem poskrbi, da ne boš imela mrzlih rok).

Obvezna oprema za zimsko vozičkanje

Tako kot potrebuješ zimsko opremo za avtomobil, potrebuješ tudi opremo za zimsko vozičkanje. Ko kupuješ voziček, razmisli o kompaktnejšem in z večjimi kolesi, saj boš lažje in bolj stabilno premagovala sneg in brozgo na cesti. Prav tako je večja kolesa lažje očistiti majhnih kamenčkov, vedno pa je po zimski vožnji priporočljivo kolesa tudi sprati s sladko vodo, da sol ne načne materialov. Za vozičkanje pozimi obvezno izberi takšnega, ki je iz vodoodpornega materiala, tudi dodatna vreča za noge ne bo odveč. V košari pod njim imej vedno na rezervi zaščitno prevleko za dež, ki ti bo prišla prav v primeru, če te nenadoma presenetijo mokre snežinke in pa  V košari toplo dekico, s katero lahko pokriješ malčka, če ga začne zebsti. Mehke dekice Bubaba by FreeOn so ročno izdelane, mehke in tople dekice, primerne za uporabo tako v domači posteljici kot v vozičku na sprehodu. Če je zunaj res hladno, malčku namaži lička s kremo proti mrazu za dojenčke, ki ga bo ščitila pred zunanjimi vplivi in izsušeno kožo. Če se odpravljata na daljši sprehod, s seboj vzemi kakšno stekleničko toplega čaja ali kak prigrizek. Ne pozabi tudi nase, poskrbi za primerno obutev in seveda za odsevnike, zaradi katerih se bosta lahko varno sprehajala tudi, ko pade mrak.

Scroll to Top