Z otrokom na »prvi« izlet z avtomobilom

Prijetno spomladansko vreme kar vabi, da z družinico na novo odkrijete skrite kotičke naše dežele ali obiščete kakšno zanimivo turistično destinacijo. Po mesecih »čepenja« doma, se bo organizacija družinskega izleta morda ponovno zdela kot da se na pot odpravljate prvič, zato smo ti, draga mamica, pripravili nekaj napotkov, na kaj moraš biti pozorna pri načrtovanju družinskega izleta z avtomobilom.

Malčkov čisto prvi izlet z avtomobilom

Si postala mamica šele pred kratkim in so vajini »izleti z avtomobilom« zaenkrat le pot od doma do pediatra? Če še nisi spoznala, kako se tvoj otrok obnaša na daljši poti, je morda zdaj ravno pravi čas, da se spoznaš tudi s tem. Seveda se prvič ne podaš z dojenčkom na dolgo, več urno pot, ki je naporna že zate, kaj šele zanj, temveč poiščeš potep s krajšo vožnjo. Pri daljši vožnji kot običajno je poleg varnosti avtosedeža pomembno tudi udobje.

To pomeni, da je avtosedež prijetno oblazinjen ter da se naklon hrbtišča in naslon za glavo lahko spreminjata glede na otrokovo velikost in potrebe. Nekateri ti nudijo tudi možnost 360° obračanja, kar je še posebej priročno na daljši poti, ko otrok zaspi preveč oblečen ali postane lačen. Takrat preprosto zarotiraš celotni avtosedež z otrokom vred za 90°, brez stegovanja čezenj ali dvigovanja iz avtosedeža.

Prvi izlet z družino po nekajmesečnem premoru

Je tudi pri vas minilo že nekaj mesecev od vašega zadnjega družinskega izleta? Potem je prva stvar, ki jo moraš pred potjo preveriti, ali je avtosedež še vedno primeren za otroka? Otroci rastejo kot gobe po dežju in štirje meseci lahko pomenijo veliko razliko po višini v centimetrih oz. teži, zato avtosedež, ki si ga uporabljala lani, morda letos vendarle ni več primeren. Pred potjo otroka vedno izmeri in stehtaj ter poglej, če njegova velikost ustreza skupini avtosedeža, ki ga uporablja.

Več o avtosedežih in velikostnih skupinah si lahko prebereš tukaj.

In kaj so indikatorji, ki ti narekujejo, da je resnično čas, da poiščeš novi avtosedež za otroka? Če pri skupini 0, 0+ in 0/I glava gleda iz območja avtosedeža oziroma če pri skupini I, II ali III glava gleda iz predela naslonjala, pas za nameščanje pa je pod otrokovimi rameni.

Kako izbrati pravi avtosedež?

Na izbiro avtosedeža vpliva več dejavnikov, od velikosti otroka, starosti avtomobila, sistemov za pritrjevanje avtosedeža, časa, ki ga bo otrok preživel v avtosedežu in še drugi …

Pri izbiri naj bosta na prvem mestu vedno varnost in udobje za otroka, šele nato izbiraj barve in ostale funkcionalnosti, ki ti jih ponuja določen avtosedež.

Če boš z otrokom veliko časa na poti, izberi avtosedež, ki je udoben, varen in ti omogoča enostavno 360° obračanje. Če boš avtosedež prestavljala iz enega avtomobila v drugega, izberi takšnega z isofix sistemom, ki je lahek in kar je še pomembneje, pri namestitvi ne dopušča prostora za napake. Če ne nameravaš vsakič ko tvoj otrok malo poraste, kupovati novi avtosedež, izberi že v začetku takšnega, ki raste skupaj z otrokom in mu bo služil več let.

Izbira je odvisna predvsem od tvojih potreb, zagotovo pa avtosedeži FreeON izpolnjujejo večino teh.

Nekaj nasvetov!

… za nepozaben izlet z avtomobilom …

  • Izlet načrtuj v naprej. Premisli, koliko časa bo trajala vožnja, kje boste lahko postali za malico, koliko hrane vzeti s seboj, kako boš zabavala otroka med vožnjo, kaj boš storila, če začne jokati …
  • Pred izletom preveri, če avtosedež ustreza velikosti otroka in če je pravilno nameščen v avtomobil. Za otroke, ki se vozijo v nasprotni smeri vožnje, si namesti vzvratno ogledalo.
  • Otroka med vožnjo zabavaj s prepevanjem pesmic, pripovedovanjem zgodb, opisovanjem okolice, igranjem besednih igric, učenjem prometnih znakov …
  • Na izletu imej vedno pri roki prvo pomoč in lekarno, vodo, prigrizke, igrače, dodatno dekico …. Nikoli ne veš, kdaj ti pridejo prav.
  • Med vožnjo naredite več postankov, da pretegnete noge in hrbet. Naredite postanek za malico in stranišče ali pa naredite namenski postanek z obiskom znamenitosti, ki je ob vaši poti.
  • Ne pozabi na udobno in zabavno vožnjo z uporabo dodatkov kot so senčniki za stekla, prikupna ogledala ali organizatorji za sedež.

Smo vas navdušili s predlogom? Že v mislih načrtujete naslednji izlet z avtomobilom?
Poišči svoj model otroškega avtosedeža FreeON in se pripravi na izlet.

Scroll to Top