4 ideje, kako uporabiti buče za noč čarovnic

Se še spomniš, kako zabavno je bilo, ko si sama kot otrok izrezovala buče in potem v temi občudovala svojo s svetlobo obsijano kreacijo? Izrezovanje buč je le en izmed načinov, kako si z otrokom popestriš noč čarovnic. V nadaljevanju preberi še ostale ideje za družinsko ustvarjanje z bučami na zadnji oktobrski dan.

1. Izrezovanje buč, obvezno opravilo za noč čarovnic

Ali veš, da izrezovanje buč izhaja iz angleškega srednjeveškega običaja, ko so ljudje od vrat do vrat prosili za hrano v z zameno za molitev za mrtve, s seboj pa so nosili svetilke iz izdolbene repe? Sredi 19. stoletja naj bi v Ameriki začeli namesto repe uporabljati buče, od koder se je ideja ohranila še danes. Obudi svojo otroško nagajivost ter si z malčkom popestrita dan z izrezovanjem buče. Najbolj primerne so svinjske buče, ki jih dobiš pri kakšnem kmetu, lahko pa se poigrata tudi z jedilno muškatno bučo. Da pa ne bo šla v nič, ti v nadaljevanju ponujamo ideje in recepte, v katere jo lahko spremeniš naslednji dan.

2. Pripravi te tri jedi iz buč, ki jih bodo otroci oboževali 

Bučna juha se velikokrat znajde na jedilniku malčkov, saj je ena izmed prvih jedi otrok, ko jih uvajamo v gosto hrano. Juho pripravi iz muškatne ali hokaido buče, ki sta bolj sladkasti in kremasti. Za intenzivnejši okus lahko juho pripraviš samo iz buče, če pa želiš bolj blag okus, pa jo pripravi skupaj s krompirjem. Kateri koli način priprave boš izbrala, skrivnost sladkastega okusa je v tem, da bučo pred kuhanjem za nekaj minut popečeš v pečici. Pa še opozorilo: intenzivna oranžna barva bo tvojemu malčku hitro dala navdih za umetniške packarije, tako da uporaba slinčka pri hranjenju ne bo odveč.

Bučni njoki bodo naslednja najljubša jed tvojega malčka. Pripraviš jih podobno kot krompirjeve, le da namesto krompirja uporabiš bučke, ki jih namesto kuhanja popečeš v pečici. Bučni njoki so lahko okusna priloga ali pa jih pripraviš kot samostojno jed. Če jih popražiš na maslu in listih špinače ter gratiniraš s sirom, dobiš jed, ki bo navdušila celo družino. Bučni njoki so lahko tudi odličen način, kako izbirčnemu otroku predstaviš poznano jed z malce drugačnim okusom.

Poleg bučne juhe je ena najbolj enostavnih in okusnih jedi iz buč bučni pire. Podobno kot pri njokih, namesto kuhanja bučo raje popeci v pečici, saj bo tako buča izpustila več vlage in postala bolj kremasta. Če te bo otrok opazoval med pripravo, kako se »igraš« z bučo in iz nje pripraviš jedi, bo to spodbudilo njegov apetit in veselje do prehanjevanja. Še posebej, če mu serviraš na prikupnem jedilnem servisu ter narediš čas kosila zabaven.

3. Ideje za strašljive prigrizke 

Morda nisi vedela, ampak buče se lahko uporabljajo za pripravo okusnih sladic. Za sladke jedi iz buč je najbolj univerzalna izbira maslena buča, ki ima poln in sladek okus ter kremasto teksturo. Iz buče lahko pripraviš bučne maffine ali piškote, ki jih z nadevi, barvili ali dodatki okrasiš v stilu noči čarovnic, ali pa bučne vaflje, bučno pito, bučno torto, bučni marmorni kolač … Malce pobrskaj po spletu, receptov je ogromno!

4. Pripravi jesenske dekoracije  

Imaš ogromno dekorativnih buč in ne veš, kaj z njimi? Prebudi svojo ustvarjalno žilico in ustvari čudovite jsenske dekoracije. Združi prijetno s koristnim ter se z malčkom odpravi na sprehod v gozd ter spotoma naberita kostanje, želode in liste ter ustvarita čudovite jesenske namizne dekoracije. Z malce spretonosti lahko iz dekorativnih buč izdelaš tudi svečnike ali lončke za dekorcacije. Velike buče, izrezljane kreacije in strašljive dekoracije pa brez sramu razkaži tudi na domačem dvorišču.

Scroll to Top