5 idej za preživljanje pusta doma

Če je bil pust nekdaj tvoj najljubši čas za zabavo, verjemi, da bo zdaj, ko imaš otroka, še boljši. Pust je čas veselja, zabave in dobre hrane in je tisti čas v letu, katerega se ne veselijo samo otroci, temveč tudi odrasli. Zakaj pa ne, malce norčavosti v letu res ne škodi. Žal je trenutna situacija takšna, da so številna pustna rajanja odpovedana, kar pa še ne pomeni, da se mu moraš v celoti odpovedati. Tekom branja članka ti razkrivamo nekaj predlogov, kako si popestriti pustni čas v ožjem krogu družine ali prijateljev.

1. Loti se priprave pustnih dobrot

Pravijo da je »pust masten okrog ust« in naj tako tudi ostane. Najboljši in pregrešno dobri so odlični pustni krofi in res ne vemo, zakaj bi se jim odrekala. Čeprav jih je mogoče dobiti na vsakem vogalu, pa nič ne prekaša domačih, ki jih lahko po babičinem receptu pripraviš samo doma. In namesto da se sama mučiš s pripravo, v proces priprave vključi še partnerja in otroke, pa čeprav ti bodo delali zgolj družbo ali za piko na i, posuli ocvrte krofe s sladkorjem. Ker je priprava krofov že sama po sebi zahteven proces, so za peko z otroci veliko bolj primerne miške, flancati ali pustni piškoti. In še namig – bistvo priprave niso popolni končni izdelki, temveč skupno preživljanje časa, zabava in ustvarjanje »norčavih« spominov.

2. Izdelaj pustno masko za otroka

Šemljenje je bistvo pusta. Običaj izhaja iz starih poganskih navad, kjer so s šemljenjem preganjali zimo in klicali pomlad. To nalogo smo danes zaupali glasnim in igrivim kurentom. Ostala družba pa danes jemlje šemljenje zgolj še zaradi osebnega interesa, veselja in zabave. Mahjne dojenčke lahko s pomočjo kostumov in otroških kapic z ušesi enostavno preoblečeš v prikupne živalce; od medvedkov, tigrov, levčkov, mišk, zajčkov ipd. Lahko pa narediš korak dlje, uporabiš nekaj ustvarjalnih spretnosti in preproste maske izdelaš kar sama in malčka našemiš v duhca, pajka, netopirja, mumijo …Vir: Pinterest

3. Našemite se v družinsko masko

Je tudi tebi prikupno in ljubko videti družinico našemljeno v skupinsko masko? Družine z dojenčki in otroci se lahko z malo domiselnosti našemijo v številne popularne like ali risane junake, na primer v Kremenčkove, Adamsove, izganjalce duhov, Rdečo kapico, volka in babico, živalski vrt s skrbnikom, nindža želve, Minione …


Vir: Pinterest

4. Dekoriraj dom v pustnem stilu

Morda ni najbolj pogost običaj, da bi v času pusta okraševali dom, pa vendar, glede na določene omejitve, zakaj pa ne. Malce norčavega okraševanja za pusta ni bilo še nikoli nič kaj napačnega, navsezadnje pa je to tvoj dom. Naj ti ne bo nerodno, stanovanje okrasi z baloni, pisanimi trakovi ter okraski s pustno tematiko ter prebudi otroka v sebi in se zabavaj vsaj doma.

5. Pripravi družinsko pustno rajanje

Na ptujskem koncu, od kod tudi izhaja naša znamka FreeON, je pust pomemben čas, ko se zgodijo nekateri največji dogodki, odmevni tudi preko meja. Verjamemo, da si zagotovo že slišala za tradicionalno kurentovanje na Ptuju ali pustno povorko v Cerknici. Žal pa je tudi letos, zaradi COVIDne situacije, večina teh dogodkov in pustnih rajanj za otroke odpovedana. Nič ne de, še vedno se lahko kot maškare odpravite na obisk k babici in dedku ali pa organiziraš manjše pustno rajanje za otroke v družinskem ali prijateljskem krogu kar doma. Zabavno bo, boš videla!


Scroll to Top