5 uporabnih nasvetov, ki ti bodo olajšali dojenje!

Vse do nekaj deset let nazaj, ko je v igro prišlo nadomestno mleko, je bilo materino mleko edini vir, ki je nahranilo generacije otrok! Dojenje je čudovita in privilegirana izkušnja mater. Čeprav si na začetku dojenja in morda ne gre vse tako, kot bi si želela, te lahko potolažimo, da nisi edina. Verjamemo, da boš z malo pomoči in znanja morebitne težave obvladala sama, v pomoč pa ti lahko priskočijo tudi naši nasveti.

1. Poskrbi za udobje med dojenjem

Tvoje počutje pomembno vpliva na laktacijo oz. nastajanje mleka v prsih. Za iztekanje mleka je bistvena zadostna količina oksitocina, ki se še dodatno izloča, kadar si sproščena, pomirjena, zadovoljna in spočita. Čas porodniškega dopusta kar najbolje izkoristi in ga posvečaj otroku. Nameni ga spoznavanju otroka in same sebe ter najpomembnejše, ne dovoli, da ti izkušnje drugih mamic ustvarjajo dodatni stres.

Vsak otrok je edinstven, ima svoje potrebe in svoj čas, da dosega razvojne mejnike.

Ko lahko, si brez slabe vesti privošči počitek in dragocen popoldanski spanec, pa čeprav bo to pomenilo, da bo kup umazanega perila ali posode moral počakati na naslednji dan. Vsekakor pa se loti dojenja sproščeno, vzemi si čas in bodi potrpežljiva. Ja, včasih zna trajati kar nekaj časa, zato si za večje udobje predhodno priskrbi blazino za dojenje in jo uporabljaj – lažje ti bo! Na dosegu roke pa imej vedno tudi kakšen kozarec vode.

2. Poskusi različne položaje

Si imela občutek, da vama je dojenje že steklo, vendar se je dojenček nenadoma začel mršiti in zavračati dojko? Morda je čas, da poskusita še kakšen drug prijem, ki vama bo nudil več udobja in bo zato prijetneje obema.

V nadaljevanju zbranih nekaj najpogostejših in pri mamicah priljubljenih načinov:

  • Položaj zibke – je najbolj tradicionalen prijem, ki se ga poslužuje veliko mamic. Dojenčka imaš pristavljenega k prsi, z roko, ki je ob dojki pa mu podpiraš glavico.
    Obrnjena zibka – velja za najljubši prijem mamic. Za ta položaj ti pride še kako prav blazina za dojenje, na katero dojenčka položiš predse v ležečem položaju. Z roko, ki je pri nogicah, ga držiš in podpiraš, z roko, ki je pri glavici, pa podpiraš dojko.
  • Ležeči položaj: prijem, s katerim se boš najbolj sprostila in je odličen za popoldansko hranjenje kot tudi za tvoj počitek. Udobno se namesti v polležeč položaj na kavč ali fotelj, dojenčka pa položi na trebšček oz. ga tesno, vendar nežnopristavi k dojki.
  • Položaj na boku – odličen položaj za nočno hranjenje ali če si pogosto utrujena. Uleži se na bok, glavo pa podpri z komolcem. Dojenček naj bo obrnjen proti tebi, na hrbtu oz. delnem boku in podprt z blazino ali kitko. Otrok naj sesa iz dojke na boku, katerem ležiš (torej tisti, ki je bliže ležišču).
  • Položaj koale: sedi na tla s prekrižanimi nogami pred sabo, otroka pa posadi na svoje koleno. Z roko, ki je na strani dojke, podpiraj otroka, z drugo roko pa dojko.
  • Položaj nogometne žoge – prvi prijem, ki se ga naučijo novopečene mamice. Izgleda pa tako, kot da bi otroka nosila pod pazduho, le da ta udobno leži pod roko, z dlanjo pa mu nežno podpiraš glavico. Če otroka držiš na desni strani, potem sesa desno dojko.


3. Povečaj laktacijo oz nastajanje mleka

Enačba za nastajanje več mleka je preprosta – več kot boš lahko dojila, več mleka boš imela. Pogosto dojenje stimulira nastanek novih količin mleka, zato izkoristi vsako priložnost, da otroka pristaviš k dojki. Če dojenček ne popije vsega mleka, ga izčrpaj s pomočjo prsne črpalke. To mleko lahko shraniš v hladilniku za kasnejši obrok.

Laktacijo pa lahko spodbudiš tudi s pitjem večje količine vode ali čajev za dojenje. Še posebej učinkovita sta komarčkov čaj in čaj iz kumine. Poleg tega zalogo mleka povečujejo še topel tuš, topli obkladki na prsih, dihalne vaje, masaža dojk, trepljanje dojk s prsti od roba dojke proti bradavici in rahlo tresenje dojk.

4. Skrb zase je tudi skrb za dojenčka

Vse, kar zaužiješ sama, zaužije tudi tvoj otrok, zato se prehranjuj s kakovostno in uravnoteženo hrano, izogibaj se slabim navadam, pregreham in namernemu hujšanju. Poporodni kilogrami naj te ne skrbijo, samo za nastanek mleka telo porabi tudi do 500 kalorij na dan!

Priporočamo, da v svoj jedilnik vključiš veliko sadja in sveže zelenjave, polnozrnatih žitaric, stročnic in mlečnih izdelkov. Uživanje določenih živil, kot so oves, korenje, losos, špinača, česen, ječmen, čičerika in rjavi riž pa še dodatno stimulirajo mlečne žleze k nastajanju mleka.

5. Prihrani nočne sprehode z obposteljno posteljico

Nočno zbujanje in dojenje sta verjetno ena izmed najtežjih preizkušenj starševstva. Šele ko postaneš starš, začneš zares ceniti spanec. Žal tvoj dojenček v prvih mesecih ne loči med dnevom in nočjo, njihov majhen želodček pa mleko porabi v uri ali dveh.

Ena izmed najboljših pogruntavščin v fazi dojenja so obposteljne posteljice, ki ti prihranijo nočne sprehode, dojenje delajo udobnejše, spanje dojenčka pa varnejše. Ko dojenček ponoči zajoka, ga iz posteljice le priviješ k svojim prsam, brez prižiganja luči, vstajanja ali bujenja partnerja. Otrok je vedno ob tebi in na varnem v svoji posteljici, ti pa lahko spiš mirno in udobno.

Kakorkoli, ne obremenjuj se preveč, če laktacija ne steče. Za tvojo boljšo izkušnjo z dojenjem smo ti med 19. in 24. 5. pripravili 13% popust na blazine za dojenje, otroška gnezdeca Bubaba by FreeON in obposteljne posteljice FreeON.

Ob naročilu nad 29,99 € pa ti podarjamo tudi brezplačno dostavo.

Scroll to Top