Ah, ti krči in kolike!

Ali veš, da naj bi za trebušnimi krči oz. kolikami trpel 1 od 5 otrok? O njihovem nastanku kroži veliko teorij, vendar pa natančen vzrok zanje ni znan. Največkrat se pojavijo med 2. in 3. tednom ter trajajo vse do 12. tedna starosti. Prepoznaš jih po neutolažljivem joku v večernih urah, stiskanju pesti, krčenju kolen in rdečici na obrazu. Verjamemo, da ob pogledu na neutolažljivega otroka občutiš nemoč, vendar so trebušni krči tegoba, s katero se sooča ogromno mladih mamic. Čeprav kolik ne moreš popolnoma odpraviti, pa jih lahko z različnimi načini in veliko mero potrpežljivosti narediš, vsaj za otroka, znosnejše.

Kako jih prepoznaš?

Kolike prepoznaš po ponavljajočem se joku, največkrat pozno popoldan ali pa ob večeru. Da gre za kolike, otrok joka vsaj tri ure na dan, vsaj tri dni na teden in trajajo vsaj tri tedne skupaj. Med jokom dojenček hlasta za bradavico ali dudo, ko pa mu katero izmed teh ponudiš, ju takoj zavrne. Pogoste kretnje, ki spremljajo kolike so stiskanje pesti in nemirne nogice, pogosti pojavi pa so tudi spremljajoča rdečica na obrazu, vetrovi in težko odvajanje blata.

Kaj jih sproža?

Čeprav še vedno ni znan točen razlog, kako trebušni krči in kolike nastanejo, pa so uspeli diagnosticirati dejavnike, ki jih sprožajo. Neprijetno bolečino v trebuhu in prebavilih dojenčkov gre pripisati:

 • ne povsem razvitim prebavilom dojenčka,
 • pospešenemu gibanju peristaltike,
 • pomanjkanju encima laktaze, ki v črevesju skrbi za razgradnjo laktoze,
 • zaužitju preveč zraka med hranjenjem, bodisi zaradi napačnega pristavljanja, bodisi zaradi prevelike odprtine na cuclju stekleničke ter
 • preobčutljivosti na določeno sestavino hrane, ki jo je zaužila mama, na primer beljakovine kravjega mleka, jajc ipd.

Kako jih olajšati?

Čeprav si želiš, da bi lahko svojemu malčku prihranila tegobe, žal načina, kako bi popolnoma odpravila kolike, ni. Spodbudna pa je novica, da lahko jok ali celo bolečine ob kolikah vsaj malo olajšaš. Ker je vsak dojenček individualno bitje, ni enotnega pravila, kaj bo delovalo, vseeno pa lahko poskusiš katere od predlaganih rešitev iz spodnjega seznama:

 • Nekaterim dojenčkom pomaga, če jih pestuješ ali nosiš s trebuščkom navzdol in ob tem nežno trepljaš po hrbtu.
 • Dojenčke pri neutolažljivem joku pomirja tudi enakomerno gibanje in tresljaji v vozičku ali avtomobilu, tako da lahko poskusiš tudi s krajšim sprehodom.
 • Številne mamice poročajo, da otroke pomirja zvok sesalca ali sušilnika za lase.
 • Velikokrat pa je za krče krivo nepravilno pristavljanje k dojki, kjer posledično malčki zaužijejo preveč zraka. Zato poskrbi za pravilno tehniko dojenja in podiranje kupčka po hranjenju.
 • Trebušne krče pomaga lajšati zelo priljubljena masaža trebuščka v smeri urinega kazalca, ki pa mora biti zelo nežna.
 • Veliko lahko pripomoreš tudi sama s pomočjo ustrezne prehrane. To ne pomeni, da se moraš držati posebne diete, te lahko naredijo še več škode. Raje poskrbi za vnos zdravih in polnovrednih živil ter zmanjšaj slabe razvade (kava, sladkarije ipd.).
 • V kolikor se poslužuješ tudi hranjenja po steklenički, uporabljaj anti-colic stekleničko s posebnim dnom, ki pomaga pri pretoku hrane, otrok pa med samim sesanjem ne zauživa zraka. Morda lahko poskusiš tudi z novo mlečno formulo, prilagojeno za kolike. Najdeš jih pod oznako AC.
 • Tegobe pa lahko lajšajo tudi čaji proti vetrovom ali zeliščne kapljice proti trebušnim krčem, ki jih nabaviš v lekarni.
 • Ker pa se kolike in krči velikokrat pojavijo v večernem času, je dobro, da imaš malčka ob sebi. To je najenostavneje z uporabo obposteljne posteljice, ki ti omogoča, da malčka potolažiš takoj ko začne jokati. V kolikor bo otrok spal ob tebi, boš njegov nemir opazila prej in tako vsekakor hitreje ukrepala že iz preventive.

Kdaj je potreben obisk pediatra?

Praviloma za trebušne krče in kolike ni potreben obisk pediatra, izjema so ekstremni primeri, ko dojenček neutolažljivo joka več ur skupaj in ga ni moč pomiriti na noben možen način. Ob takšnih situacijah je  vzrok težave drugje, morda v kakšni drugi bolezni ali celo alergiji na hrano. Mamice so dober bralec svojih otrok in zato vsekakor najbolje in najhitreje prepoznajo njegovo drugačno vedenje. Kot pravi mati modrosti – zanesi se na svoj instinkt in si zaupaj, tako bo najboljše zate kot tudi zanj.
Scroll to Top