Avtosedež – nakup, ki ne uide!

Zrelost, ki jo pridobimo z vlogo starševstva je nekaj posebnega. Je vseživljenjska šola, saj se nenehno učimo, spoznavamo kaj vse zmoremo in pa, z otroci ne gre nič tako gladko, kot je sprva videti. Na vse mislimo v naprej – otroški voziček, vse za otroško sobico, kako, s čim in kdaj ga negovati, izbira ljubkih oblačil, priprava obrokov za hranjenje, izbira stolčka za hranjenje in še in še … Nikakor pa se ne sme pozabiti na otroški avtosedež, ki bo poskrbel za udobno in varno pot, kamorkoli vas bo popeljala.

Nakup otroškega avtosedeža lahko opraviš že ob rojstvu otroka, lahko pa ga preložiš na kasnejše obdobje, v kolikor se bo otrok vozil v avtomobilu v lupinici. Lupinica namreč sodi v skupino 0+, kar pomeni, da se lahko otrok v njej vozi od rojstva in do njegovih 9 mesecev starosti. Kadar pa se starši odločijo, da se bo otrok v avtomobilu vozil v avtosedežu, pa je potreben nakup avtosedeža že prej.

Blagovna znamka FreeON ponuja široko izbiro avtosedežev, ki veljajo za udobne, enostavne za uporabo in so v skladu z najnovejšimi standardi varnosti. Izbira je velika in primerna za različne starostne skupine oz. velikosti otrok.

Vse modele avtosedežev FreeON si lahko ogledaš v katalogu FreeON, ki smo ga še dodatno opremili z nasveti, primerjavami in napotki za varno vožnjo v avtomobilu. Klikni in ga prelistajte zdaj >> Katalog avtosedežev FreeON.

Še nekaj uporabnih napotkov pri nakupu avtosedeža:

  • Pri nakupu avtosedeža vedno poišči oranžno nalepko z oznako ECE. To pomeni, da avtosedež ustreza mednarodnim varnostnim standardom in ima ustrezno homologacijo.
  • Preveri, ali je avtosedež primeren za tvoj avtomobil. Nekatera starejša vozila nimajo isofix priključka, kar pomeni, da se sedež namesti v avtomobil s pomočjo varnostnih pasov. Na drugi strani pa to ne velja za novejša vozila, saj so le-ta opremljena z isofix priključkom in se tako avtosedež namesti neposredno v karoserijo avtomobila.
  • Pri namestitvi avtosedeža vedno podrobno preberi in upoštevaj priložena navodila. Kar 2/3 vseh avtosedežev naj bi bili nameščeni nepravilno.
  • Nikoli ne kupuj rabljenega avtosedeža! Čeprav mladi starši veliko stvari prevzamejo od drugih, pa je avtosedež ena izmed stvari, ki je ne bi podarjali ali prodajali dalje. Razlog zato tiči v tem, da ne moreš vedeti, kakšnim poškodbam je avtosedež v preteklosti že bil izpostavljen, le te pa lahko vplivajo na stopnjo varnosti. Prav tako z leti nekateri materiali izgubijo prvotne lastnosti, za udobje pa je pomembna tudi ergonomska oblika sedeža, ki se lahko z dolgoletno uporabo spremeni.
  • Upoštevaj težo avtosedeža in priročnost. Če boš avtosedež velikokrat prestavljal/a iz enega avta v drugega, izberi lažjega. Če pa želiš še več praktičnosti, pa si omisli avtosedež z vrtljivim sediščem, ki ti olajša polaganje otroka v in iz avtomobila.
  • Poleg avtosedeža razmisli tudi o nakupu pripomočkov. Eden takšnih je vzvratno ogledalo, s pomočjo katerega imaš dojenčka vedno na očeh.
Scroll to Top