Izbruh trme pri otrocih – kako se soočiti z njim?

Neukrotljiv jok sredi trgovine, metanje na tla v javnosti, cepetanje z nogami, metanje igrač … Morda si se s katero od naštetih situacij že spoznala, če pa se nisi, je verjetnost precej velika, da se še zagotovo boš. Izbruh trme in jeze je popolnoma normalen pojav, predvsem v obdobju razvoja in razumevanja čustev, kar je približno pri otrokovih dveh letih. Seveda je takšno obnašanje za starša lahko zelo stresno in naporno, napačen odziv pa lahko nosi velike posledice na otrokov kasnejši razvoj.

Zato je pomembno, da poznaš trmo, da jo prepoznaš in seveda veš, kako se odzvati na izbruhe in kaj narediti, da jih preprečiš.

Na kratko o trmi 

 

Otroci so vajeni, da se že od rojstva svet vrti okrog njih, da so v središču pozornosti in ljubezni. Ko se pri nekje 2. letih začnejo tega zavedati, je normalno, da pričakujejo, da bodo njihove želje vedno uresničene. Če se to ne zgodi, se odzovejo s trmo in jezo, kar ni nič drugega, kot njihov poskus vplivanja na trenutno dogajanje. Trma je čustveni izbruh, ko otrok  čuti nemoč, samega izbruha pa ne more nadzorovati. Čeprav se slišijo neprijetni, pa so izbruhi jeze normalni in celo zdravi za otrokov čustveni razvoj, če se nanje že od samega začetka pravilno odzovemo. 

Meniš, da je tvoj otrok trmast? To ni nujno vedno slabo. Predvsem v kasnejšem obdobju in odraslosti se lahko trmast značaj izkaže kot velika prednost. Trmasti otroci oz. ljudje s to vrlino iz zgodnjega otroštva ponavadi veljajo za bolj uspešne, saj so bolj ciljno orientirani in usmerjeni, da dosežejo svoj cilj. Poleg tega se znajo bolje postaviti sami zase, in ker je velikokrat vse po njihovem, veljajo za zadovoljnejše. 

Od “metanja po tleh” do ignoriranja 

 

Izbruhi trme lahko izgledajo različno, od tega, da se otrok meče po tleh, kriči in izsiljuje, do tega, da te ignorira ali dela popolnoma nasprotno, kot mu govoriš. Največja napaka, ki jo lahko narediš ob izbruhu trme je, da otroka podkupiš, skregaš, vpiješ nanj ali ga celo kaznuješ. Trma je otrokov občutek nemoči in s takšnim odzivom bo nemoč občutil le še močneje, kar pomeni, da bo še bolj nezadovoljen, jezen, nesrečen in zajokan.

Kako se pravilno odzvati na izbruhe trme?

 

Največkrat se izbruhi trme pojavijo, ko otrok želi pozornost staršev. Pomembno je zavedanje, da obstaja več načinov, kako se pravilno odzvati nanje.

  • Prvi način je ignoriranje. V kolikor otrok izsiljuje s trmo, ga preprosto ignoriraj in mu dopusti, da sam spozna »neustrezno vedenje« in se čez čas tudi sam pomiri. Seveda sta za to potrebna »ledeno srce«, ki se ne zlomi, in močna vztrajnost.
  • Drugi način za obvladovanje trme in jeze je pogovor in razumevanje, kjer otroka z vprašanji poskušaš pomiriti in odkriti, zakaj se jezi in kaj čuti. Na ta način mu s svojo empatijo daš vedeti, da ga razumeš in mu želiš pomagati.
  • Odzoveš se lahko tudi z umikom, to pomeni, da ga pošlješ v njegovo sobo, da se pomiri, ali pa se od njega odmakneš sama.
  • Eden izmed možnih pristopov je tudi preusmeritev pozornosti z igračo ali čim podobnim, nikakor pa s pametnimi napravami ali televizijo.

Skozi različna obdobja odraščanja boš zagotovo poskušala različne pristope, nekateri bodo delovali bolje, drugi slabše. Bo pa zagotovo kdaj prišel dan, ko ne boš imela energije in potrpljenja in boš preprosto popustila njegovi trmi. Pogosto popuščanje seveda ni priporočljivo, ne bo pa »konec sveta«, če tu in tam kdaj tudi ti popustiš.

Kako se jim izogniti?

 

Starši najbolje poznajo svoje otroke in hitro prepoznajo situacije in znake, ki nakazujejo, da bo otrok “zatrmaril”. Med glavnimi sprožilci trme so utrujenost, lakota, hitenje in sprememba okolja. Verjetno tudi sama pri sebi opaziš, da si po neprespani noči, s praznim trebuhom ali po stresnem jutru veliko bolj razdražljiva. Torej, kako ne bi bilo tako tudi otroku?

Prvi korak k izogibanju stresnih situacij, ki povzročajo izbruhe, je vzpostavitev dnevnega redu in rutine. Če otrok ve, kaj mora v določenem delu dneva storiti, npr. kdaj vstaja, kdaj gre v vrtec, kdaj se igra in kdaj spi, bo dan manj stresen in nepredvidljiv. Pomembno je tudi, da otroku namesto ukazovanja dajemo možnost izbire, vendar pazljivo. To naj ne pomeni, da ima na voljo možnost ne-pospravljanja ali pospravljanja igrač, temveč da pospravi igrače pred ali po večerji. Pogosta napaka je tudi pogojevanje in navodila v obliki prošenj, s čimer že v začetku dobi možnost izbire, da te zavrne.

Obdobje izbruhov otrokove trme je del vsakega starševstva. Je prvi način, ko bo otrok poskušal uveljavljati svoj prav in če so malčki močnejši kot ti, se to dogodi ravno pri vztrajnosti. Ko se spopadaš z izbruhom trme, imej v mislih, da si ti starš in ti postavljaš pravila, seveda pa kakšna izjema tu in tam ne bo škodila.

Scroll to Top