Juhu, počitnice so tu!

Počitnice so za skoraj vsakega otroka najboljši čas v letu. So sinonim za brezskrbnost, zabavo in nova doživetja ter predvsem čas, ko ni obiska vrtca ali šole in ko lahko otroci več časa preživijo s starši ter bratci in sestricami.

Odštevamo do morja …

Če bi malčke vprašali, zakaj je poletje njihov najljubši čas, bi se zagotovo strinjali, da zaradi obiska morja. Nekateri se bodo s slano vodo srečali prvič, drugi bodo že nadeli rokavčke in veselo čofotali v vodi. V času, ko je otrok ob ali v vodi, v morju ali bazenčku, ga nikoli ne izpusti izpod nadzora. Že trenutek nepozornosti je dovolj, da se lahko pripeti neljuba nezgoda. Uporabi rokavčke in obroče, plovce, črve in plavalne deske, ki ne bodo služile samo kot zabavni rekviziti, s katerimi razvija motorične in kognitivne spretnosti, temveč lahko nudijo otrokom tudi varno in brezskrbno igro.

Prvič na počitnice k babici

Eden izmed razlogov za veselo pričakovanje poletja so tudi počitnice pri babicah in dedkih. To je lahko odlična priložnost, da malčka začneš navajati na preživlajnje časa z drugimi ljudmi, stran od tebe in morda celo na prve nočitve zdoma. Čeprav bo verjetno tebi najtežje, pa bodo kratke počitnice pri babici in dedku dobro dele tudi malčku. Malček se bo navadil, da njegov svet nista samo starša, da so mini počitnice »zakon«. Manjše spremembe so super za vse … izkoristite in jih udejanjite med poletnimi počitnicami.

Čas za nova doživetja

Veliko družin poleg obiska morja poletje izkoristi tudi za potepe in izlete v bližnje in daljne kraje. Med najbolj priljubljenimi so obiski toplic in vodnih parkov, adrenalinskih in doživljajskih parkov ter živalskih vrtov. Seveda pa za nova doživetja ne rabite iti daleč. Na primer, z malčkom se lahko odpravite na kampiranje, ki ga lahko združite z ogledom naravnih znamenitosti in aktivnim preživljanjem družinskega časa. Pri tem ti bo v veliko pomoč nahrbtnik za prenašanje otroka ali vsaj udobna in praktična nosilka.

Pomembnost igre z vrstniki

Zagotovo se še spomniš, kako si sama kot otrok na morju vedno našla nove prijatelje? Čeprav so danes nekoliko drugačni časi, pa vseeno otrokom privošči druženje, igro in aktivnosti z vrstniki, bodisi v kampu, na plaži, na družinskih srečanjih ali otroških igriščih. Čeprav se imajo s tabo lepo, pa se nič ne more primerjati z družbo in igro z vrstniki, zato spodbujaj igro in spoznavanje novih prijateljev. Navsezadnje morda tudi ti na tak način spoznaš kakšno mamico, s katero bosta lahko popili skodelico kave in delili starševske nasvete.

Še nekaj nasvetov za brezskrbne počitnice

Izogibaj se aktivnostim in vozičkanju v največji vročini. Tudi če ne sije sonce, poskrbi za ustrezno zaščito malčka pred UV žarki, poskusi pa se čim bolj izogibati soncu med 10. in 16. uro. Otrok naj ima na glavi vedno pokrivalo, pri kopanju v morju uporabljaj UV zaščitne kopalke, doma pa ne zapusti brez nanosa ustrezne zaščitne kreme.

Za preživljanje počitnic pri babici in dedku otroku ustvari čimbolj prijetno in domače okolje, ki ga pozna in v katerem se počuti varno. Prenosna posteljica in stolček za hranjenje sta obvezna, kak ležalnik ali gnezdece pa tudi ne bo odveč.

Kamorkoli gresta, vedno imej s sabo stekleničko hladne in osvežilne pijače. Otroška razigranost v kombinaciji z vročino se lahko hitro pokaže v dehidraciji, zato poskrbi, da malček skozi dan popije vsaj liter vode ali nesladkanega čaja.

Čeprav ima poletje številne pozitivne lastnosti, pa so komarji zagotovo en velik minus. Repelenti proti komarjem so ena rešitev, druga pa so komarniki in zaščitna mreža pred komarji za voziček, ki ti bodo omogočali, da boš zvečer mirno vozičkala in si privoščila večerjo na rivieri brez skrbi in pikov komarjev. 

 

In še namig, kamorkoli greste, nikar ne pozabite doma športnega vozička. Čeprav so otroci polni energije, pa se majhne nogice hitro utrudijo, zato lahek in praktičen voziček na večernem sprehodu ne bo nikoli odveč. Njegova prednost je tudi ta, da bo malček lahko po potrebi v njem tudi udobno zadremal in se spočil za drugi del popoldneva.

Scroll to Top