Kako udobno preživeti nosečnost v zimskem času?

Si v veselem pričakovanju? Ne glede na to, ali si na začetku nosečnosti ali že proti koncu, nosečnost v zimskem času ima veliko prednosti, in kot vsaka stvar, tudi nekaj slabosti. V nadaljevanju ti razkrivamo, kako poskrbeti za svoje dobro počutje in svojega otročička v trebuščku tudi če zunaj sneži in brije mraz.

Prednosti nosečnosti v zimskih mesecih

Vsak letni čas ima svoje prednosti in slabosti in nič drugače ni, če si medtem «srečka nosečka«. Morda je celo nosečnost v zimskem času nekoliko bolj prijetna z vidika tvojega počutja. Namreč, med nosečnostjo se tvoje telo bolj segreva kot običajno, kar zna biti v času poletnih vročinskih valov naporno, pozimi pa to pomeni, da tudi ko bo druge zeblo, bo tebi še vedno prijetno toplo. Zaradi nižjih temperatur pozimi v tvojem telesu tudi zastaja manj vode, kar pomeni manj zatekanja nog in bolečin. Morda je oblačenje ena izmed negativnih stvari, ki pozimi z velikim trebuhom in številnimi sloji oblačil ni najbolj praktično, ampak če pogledaš iz pozitivne strani, pa ti ni treba skrbeti, če imaš otečene gležnje, bele noge ali kakšno temnejšo dlačico.

Bodi aktivna

Na splošno poleti več časa preživimo zunaj, na svežem zraku in soncu, zato se poletne nosečnice ne rabijo toliko ukvarjati z aktivnostjo. Pozimi pa je zgodba malce drugačna. Slabo vreme, hiter večer, zaledenela podlaga in nizke temperature te lahko hitro odvrnejo od sprehoda.

Za nosečnice je tudi v zimskem času pomembno, da ostanejo aktivne, vsaj 30 minut na dan.

Čeprav si primorana smučanje, drsanje, bordanje ali sankanje prestaviti na naslednjo zimo, pa se lahko brez skrbi odpraviš na daljši sprehod (obvezno s primerno obutvijo), sedeš na sobno kolo ali se udeležiš joge in pilatesa za nosečnice. Aktivnost med nosečnostjo ne samo, da bo dobro vplivala na tvoje počutje, pomagala ti bo tudi, da bo tvoj porod lažji. Izberi aktivnosti, ki niso nevarne in zahtevne ter jih rada počneš, pri čemer pa pazi, da tvoj srčni utrip ne naraste nad 140 utripov na minuto.

Ne pozabi nase in na svoje dobro počutje

Velja pravilo, zadovoljna mama je enako zadovoljni otrok. Tvoje počutje in zdravje sta v nosečnosti prioriteta, zato si ne boj vzeti časa samo zase. Prakticiraj sprostitvene tehnike, meditacijo, dihalne vaje, preberi kakšno knjigo ali se sprosti z nakupovanjem za prihod dojenčka. Izkoristi ta čas in se dobro naspi, čez nekaj mesecev se boš vsake prespane noči spomnila kot dobro izkoriščene priložnosti.

Verjetno že veš, da spanje na hrbtu za nosečnice ni priporočljivo, za pravilen položaj, udobje in čim manj zbujanja pa si čim prej omisli blazino za dojenje, ki ti dobro služila že pred prihodom dojenčka. Ne pozabi tudi na zadosten vnos vitamina D, uživaj veliko tekočine in sveže hrane, bogate z vitamini in minerali, ki jih kot bodoča mamica potrebuješ več kot običajno.

Izkoristi čas za prihod na dojenčka

Marsikatera nosečnica ima v zimskem času nekoliko več časa, zato ga lahko mirno izkoristiš za načrtovanje prihoda dojenčka. Uredi otroško sobico po aktualnih priporočilih in smernicah, kupi vso nujno potrebno opremo – voziček, avtosedež, posteljico in previjalno mizico, pa tudi vse, kar v prvih dneh ni morda najnujnejše, boš vesela, da to imaš, ko boš potrebovala. Takšni pripomočki so na primer mehka gnezdeca s kitko, kakovostna in zračna posteljnina, mehke tetra pleničke, prikupen kopalni plašček, nepogrešljiv je tudi stolček za hranjenje

In razmišljaj vnaprej, če bo tvoj otrok pokukal na svet spomladi ali v začetku poletja, potrebuješ tudi senčnik za voziček, zaščito za dež, mrežo proti komarjem za voziček, morda letno spalno vrečo … Pobrskaj po naši spletni trgovini FreeON, kjer najdeš kakovostne, trendovske in ugodne izdelke za tvojega novorojenčka.

IG-freeon-trio-move2
IG-avtosedez2
IG-gnezdece1a
IG-brisaca-z-usesi
bubaba_2
IG-previjalna-komoda2
IG-posteljnina-8-1024x1024
IG-relax-

Previous
Next

Scroll to Top