Kako ustvariti varen dom za otroka?

Ali si vedela, da se kar 90% poškodb pri otrocih zgodi doma in da se jih lahko velika večina prepreči z uporabo različnih varoval in zaščitnih ukrepov? Za varen dom za otroka je potrebno poskrbeti takoj, ko se ta začne plaziti in kobacati po stanovanju. Nikar ne podcenjuj njegovih raziskovalnih sposobnosti, predvsem pa hitrih gibov, ki jih je že zmožen narediti. Včasih je že trenutek dovolj, da se ti malček odplazi izpred oči in si še v tistem trenutku nakoplje manjše ali večje težave. V nadaljevanju preberi, kako dom preurediti v varno okolje za otroka.
Najpogostejše nevarnosti, ki pretijo na malčke

Vtičnice. Otroci v vtičnicah, nameščenih po stanovanju, ne vidijo nevarnost, temveč nekaj zanimivega z dvema zelo privlačnima luknjicama. Slej ko prej jih bo tvoj malček opazil tudi pri tebi doma in kot je že znano, bo tudi njega zamikalo preveriti kaj to je in hote ali nehote, bo že vtkal prstke ali druge predmete vanjo. Zaščiti jih z univerzalnimi varovali za vtičnice, ki preprečujejo, da bi malčka stresla elektrika.

Nevarne snovi. Otroci na svet ne gledajo kot odrasli, zato v predalu domačih lekarniških zdravil ne vidijo pretnjo, temveč mikajoče in okusne bombončke. Prav tako ne vidijo napisa, da gre za čistilo, temveč vidijo le barvno embalažo in vsebino privlačnih barv. Zato je še toliko bolj pomembno, da vse nevarne snovi prestaviš na višje ležeča mesta, kjer jih otrok ne more doseči ali pa jih raje pospravi v omaro na ključ.

Pohištvo. Nezavarovano pohištvo je eden glavnih krivcev za poškodbe in nezgode otrok. Največkrat se zgodi, da si otroci priprejo prstke ali pa skrbno zbirajo nove in nove buške zaradi ostrejših robov, ki jih najbolj enostavno zaščitiš z ustreznimi varovali za pohištvo. Robove lahko zaščitiš tudi z mehko peno ali lično oblikovanimi varovali za robove FreeON. Za radovedne malčke, ki radi brskajo po predalih, pa ročaje zveži skupaj z gumicami, posežeš lahko tudi po univerzalnih varovalih s trakom FreeON, ki ga lahko uporabiš za zaščito številnih površin in predmetov, na primer omaric, predalov, košev za smeti, straniščne školjke … 
Stopnice. Stopnice so za otroke še posebej mamljive, plezanje po njih jim predstavlja svojevrsten izziv. Prepreči malčkovo ekspedicijo v zgornje ali spodnje nadstropje s pomočjo varnostne ograje FreeON Gama. Ker jo je mogoče podaljšati, ti lahko služi tudi kot varovalo za prehajanje med prostori, na primer, ko želiš otroku preprečiti plazenje po kuhinji, medtem ko pripravljaš hrano. Zaradi avtomatskega zapiranja z magnetom in enoročnega odpiranja se boš hitro navadila na ta novi dodatek v vašem domu. 
Najrazličnejši kabli. Kabli elektronskih naprav so nevarni zaradi dveh razlogov. Če niso urejeni in povezani, se lahko otrok zaplete vanje, huje pa je, če se malček s svojo težo obesi nanje ali celo zaziblje in v danem trenutku nase potegne tudi elektronsko napravo. Zato poskusi kable čim bolj skriti iz vidnega polja otrok, jih poveži skupaj z vezico ali morda raje zalepi na steno, v kolikor jih ne moreš popolnoma skriti.

Še nekaj praktičnih nasvetov za varen dom za otroka

Poskrbi za varen dom tako, da boš vse nevarne snovi za otroka, zdravila in nujna čistila prestavila na nedostopna mesta, kamor malček ne more zlesti. Saj veš, zanje je vse mikavno, pa če gre še za tako banalne stvari.

  • Nizko pohištvo, stolčke ali mizice odmakni od oken, saj lahko otroci splezajo nanje in padejo skozi okno.
  • Samostoječe omare dodatno pritrdi v steno in tako prepreči, da bi se prevrnile, v kolikor bi se malček oprl ali splezal nanje. Iz nizkih polic odstrani predmete, ki bi lahko padle na otroka in ga ob tem poškodovale.
  • Iz dosega malčkovih rok odstrani vse rože in sobne rastline, ki so strupene.
  • Iz kavne mizice v dnevni sobi ali jedilne mize v kuhinji odstrani prt, saj ga lahko malček potegne in nase »zvrne« vse z mize.

Drseče podlage kot so laminat, parket ali ploščice lahko na kritičnih mestih obložiš ali zaščitiš s preprogami ali nedrsečimi podlagami iz linoleja, ki bodo preprečile padce ob živahnejši igri ali tekanju.

Svetujemo, da otroka nikoli ne pustiš iz svojega očesnega nadzora! Ne potrebuješ stati ob njem, imej pa ga v vidnem kotu. V kolikor opravljaš nujna hišna opravila, neseš smeti ali greš po pošto, otroka raje posedi v stajico, gugalnik ali stolček za hranjenje ter ga zapni z varnostnimi pasovi, da ne »pobegne« ali pade. 

Scroll to Top