Kako vzgojiti gibalno aktivnega otroka?

Otroštvo, kakršnega si preživljala ti, je precej drugačno od otroštva, kot ga preživljajo tvoji otroci. Če smo starši večino svojih dni preživeli na prostem in z vrstniki, dandanes malčki veliko preveč časa preživijo za pametnimi in elektronskimi napravami. Morda so se življenjske navade res spremenile, vendar družina ostaja enaka. Še vedno smo starši tisti, ki s svojo vlogo prenašamo najpomembnejši vpliv na svoje otroke, tako z odločitvami kot s svojim vedenjem.

Več kot se starši gibljejo, bolj aktivni so otroci

Kanadska raziskava iz leta 2020* kaže, da je fizična aktivnost staršev neposredno povezana s fizično dejavnostjo otrok. Ugotovili so, da vsakih 20 minut zmerne dnevne aktivnosti starša prispeva k otrokovim dodatnim 5 minutam fizične aktivnosti. Povedano enostavneje: več kot se starši gibljejo, bolj aktivni so njihovi otroci.

Za odrasle osebe se priporoča 150 minut aktivnosti tedensko, kar pomeni vadbo, ki dvigne srčni utrip. Za otroke pa je priporočljiva aktivnost 60 minut na dan. Čeprav se malčki v prvih letih veliko gibljejo in zadoščanje tem potrebam ni težava, pa se z odraščanjem ta čas manjša, še posebej takrat, ko prestopijo šolski prag. Zato je pomembno, da otroku že od majhnih nog priučite pomembnost gibanja in s tem tudi veselje do najrazličnejših aktivnosti.

Zakaj je gibanje otrok tako pomembno?

Tako kot ima gibanje na prostem pozitivne učinke nate, jih ima tudi na tvojega otroka, kjer poleg dobrega počutja vpliva tudi na njegov razvoj. Otroci, ki se gibljejo, imajo močnejše kosti in mišice, zdravo telesno težo, so bolj energični in kreativni, imajo izboljšano kognitivno dejavnost ter so manj podvrženi boleznim in virusnim obolenjem.

Gibanje na prostem prav tako zmanjšuje čas, preživet za elektronskimi in pametnimi napravami. Skozi igro in gibanje se otroci učijo in spoznavajo sami sebe, preizkušajo svoje meje, pridobivajo na samozavesti, potrpežljivosti, se učijo vztrajnosti in sprejmejo, da uspeh ne pride sam od sebe. Drži, aktivni otroci so bolj izpostavljeni praskam, udarcem in drugim poškodbam, vendar to naj ne bo zadržek, saj je tudi to del učenja skozi igro.

Aktivni otroci so odraz aktivnih staršev

Če želiš aktivne otroke, moraš biti aktivna tudi sama. Otroci se učijo s posnemanjem, zato je pomembno, kako prosti čas preživljata tudi starša. Že majhni koraki, kot so odhod v vrtec peš, s poganjalcem ali kolesom, lahko naredi veliko razliko.

Ko malček shodi, je naslednji velik korak v gibalnem razvoju vožnja s kolesom. Še pred tem se marsikateri starš odloči za poganjalca, ki je odličen pripomoček za osvajanje ravnotežja in motorike. Ko malček enkrat osvoji vožnjo s poganjalcem, vajini sprehodi ne bodo več umirjeno sprehajanje, temveč tekanje, dirkanje in lovljenje. Ne glede na to, ali otroka učiš vožnje s poganjalcem ali kolesom, brcanja žoge ali metanja na koš, nikar ne pozabi na pohvalo, s katero boš dala pomembnost njegovim dosežkom in ga spodbudila k še večji motiviranosti.

Če želiš, da bodo otroci z navdušenjem šli na sprehod ali v park, jim naredi ta čas zabaven in raznovrsten. Če se otrok zabava, se hitro prepusti in pozabi na vse njegove “tegobe”. K temu odlično pripomorejo različni pripomočki, kot so poganjalci, tricikli, skiroji, žoge … Povrhu pa se lahko zabavate z različnimi igrami, ki si se jih igrala tudi sama, na primer zemljo krast, gumitvist, kdo se boji črnega moža, ristanc, slepe miši …

Spodbujaj igro z vrstniki. Če tvoj malček v parku spozna nove prijatelje, se nikar po nepotrebnem ne vpletaj v njihovo igro, še posebej s svojimi pravili. Pusti otroški domišljiji in radovednosti, da se razvije v nepozabne trenutke otroštva. Skozi medvrstniško druženje otrok namreč pridobiva pomembne socialne veščine, pomembne za življenje.

Scroll to Top