Kako z otrokom v hribe?

Če že od nekdaj uživaš v pohodništvu in lepih razgledih, bo zdaj, ko si mama, ta izkušnja še lepša, saj boš imela ob sebi »kompanjona« za hribe, s katerim boš lahko delila svojo ljubezen do narave in gibanja. Pohodništvo z otrokom pa je poleg osebnega veselja in občudovanja tudi proces, ki pred samim pohodom zahteva veliko organizacije in prilagoditev, tako v dolžini kot zahtevnosti poti. Vendar pa naj ne bo to ovira, pohod je in bo za vedno ostal odlična priložnost za gibanje, za kakovostno preživljanje družinskega časa ter edinstvena priložnost, da otroci vzljubijo naravo, ki jih obdaja. V nadaljevanju preberi in spoznaj vse, kaj moraš vedeti, preden se z otrokom podaš na prvi pravi izlet v hribe. 

Kako načrtovati izlet z otrokom?

 

Izlet z malčkom naj bo v prvi vrsti prilagojen njegovi starosti in potrebam. Če malček še ne hodi samostojno in se bo večino časa nosil na ramenih, izberi krajše poti, saj se malčki dolgega sedenja v še tako udobni nosilki slej kot prej naveličajo. Če se otrok še doji, pot prilagodi tudi temu in vanjo vključi še čas za dojenje in previjanje. Zaradi funkcionalnega pohodniškega nahrbtnika pa ti, najverjetneje, vsaj za popoldanski spanec ne bo potrebno skrbeti, saj bo malček brez skrbi zaspal kar na tvojih ramenih v nahrbtniku.

Kaj potrebuješ?

 

Poleg športnih oblačil, primernih pohodnih čevljev ter palic za oporo pri hoji boš potrebovala še nosilko oz. kompakten nahrbtnik za otroka. Bolj kot kenguru je na daljših pohodih primeren nahrbtnik za otroka, saj je udobnejši, tako zate kot za malčka.

Za obisk hribov in narave izberi dneve, ko ni pričakovati previsokih temperatur. Prav tako si omisli enostavno dostopne lokacije, ki jih lahko brez večjih naporov in nevarnosti obiščeš z nahrbtnikom za nošenje otroka. Izogibaj se strmim in spolzkim potem ter skalnatim pobočjem, kjer bi lahko kak padajoči kamen ogrozil otroka. Če pa se na izlet odpravljate v poletnih mesecih, izberi senčne lokacije, ki nudijo prijetno osvežitev in naravno zaščito pred soncem, ki je v hribih še toliko močnejše in hkrati zavajajoče zaradi hladnejšega vetra.

Nahrbtnik za nošenje otroka FreeON Mount je zasnovan za aktivne starše. Zaradi lahkega aluminijastega ogrodja in materiala tehta le borih 2,5 kg, pohvali pa se lahko s preprostim sistemom zlaganja in mehkimi naramnicami, ki zagotavljajo najboljše možno udobje med hojo. Ker pa se vreme v hribih nenehno spreminja, je izdelan iz vodoodpornega materiala in ima odstranljivo strehico z dežno zaščito. Primeren je za otroke od 6 mesecev pa vse do doseženih 18 kilogramov.

Poleg ustrezne opreme pa ne pozabi tudi na dovolj tekočine zase in svojega spremljevalca na hrbtu ter hranilno malico. Na takšnih izletih so še posebej priročne sadno-zelenjavne kašice. Priporočljivo pa je tudi, da s seboj vzameš dekico, ki ti bo služila kot udobna podlaga ob postankih ali krajšemu počitku. Na njej boš lahko malčka udobno previla, se odpočila, ali pa si pripravila osvežilni piknik v naravi. Seveda ne pozabi tudi vsega potrebnega za previjanje (pleničke, tetra pleničke, vlažilne robčke) ter pokrivalo za glavo in njegov vrat.

Navajanje na pohodniški nahrbtnik za nošenje otroka

 

Nahrbtnik za nošenje otroka je odlična stvar za aktivne starše, ki se kljub naraščaju ne želijo odpovedati pustolovščinam v osrčju narave. Zasnovani so tako, da so za starša čim lažji in udobni za nošenje, za otroka pa udobni tudi pri daljšem sedenju. Tehtajo le nekaj kilogramov, vendar če k temu dodaš še težo otroka in hojo navkreber, hitro vidiš, da je pohodništvo z otrokom na hrbtu precej zahteven šport. Zato daljši izlet v hribe zahteva pripravo s krajšimi sprehodi.

Tako kot se morata na nahrbtnik in prenašanje teže na ramenih navaditi vidva, se mora z nošenjem v nahrbtniku spoznati tudi otrok. Tako kot ti, se bo nanj najbolj navadil s krajšimi izleti. Nahrbtnik FreeON Mount je k sreči zasnovan tako, da ima poleg nosilnega dela tudi veliko žepov in shranjevalnih predalov, tako da boš lahko vanj spravila vse potrebno, brez dodatnih nahrbtnikov.

Kako otroka zaposliti med hojo?

 

Sprehod je popolna priložnost za učenje in spoznavanje otroka z naravo. Med nošenjem mu pripoveduj o okolici, o živalih v gozdu, pripoveduj pravljice, bajke, legende in mite, ne pozabite pa si vzeti postanka za ogled živalic in rastlin od blizu. Na tak način pot ne bo samo zanimiva, temveč bo lahko tudi pretegnil nogice, zaradi zanimive in pozitivne izkušnje pa bo komaj čakal na vaš naslednji izlet.

V kolikor malček postane siten, si vzemi čas za postanek. Razgrni dekico in naredi družinski piknik, malček se naj nekaj časa preživi izven nosilke ali po potrebi malce zadrema. Ker pot z otrokom traja dalj časa, se je nanjo dobro odpraviti zgodaj zjutraj, tako boste imeli dovolj časa za vse postanke, malice, popoldanski počitek in še povratek, preden vas ulovi tema.

Kam se odpraviti?

 

Za družinski izlet izberite lokacije, ki niso zahtevne in nevarne, poleg tega pa nudijo dovolj naravne zaščite pred soncem. Med najbolj priljubljenimi vrhovi pri družinah so Matajur, Velika Planina, Planina Menina, Snežnik, Slemenova špica, Uršlja gora, Vogel, Lovrenška jezera na Pohorju … Če poznaš kakšno, ki smo pozabili, pa jo deli z nami na družbenih omrežjih.

Scroll to Top