Kdaj je čas za nakup stolčka za hranjenje?

Že preden se naši družini pridruži novorojenček je čas za nakup otroške opreme. Otroški vozički, avtosedeži, pleničke, kenguruji in še in še! Zdi se nam, da dolgega seznama potrebščin, ki jih novopečeni starši potrebujemo, kar ni konca.

Stolčka za hranjenje sicer takoj po otrokovem rojstvu še ne potrebujemo, vendar zelo kmalu postane obvezni del otroške opreme, ki jo uporabljamo vsak dan. Ne glede na to, ali ste z uvajanjem trde hrane šele pričeli, ali pa vaš malček že dlje časa veselo odkriva nove okuse – stolček za hranjenje je nepogrešljiv dodatek v vsakem gospodinjstvu z majhnim otrokom.

Zakaj ga pravzaprav sploh potrebujemo? 

In kaj so največje prednosti uporabe stolčka za hranjenje? V nadaljevanju razkrivamo vprašanja in odgovore, s katerimi se novopečeni starši pri izbiri in nakupu stolčka največkrat srečujejo. Stolček za hranjenje je med starši majhnih otrok izredno priljubljen pripomoček, saj je izredno praktičen za uporabo in enostaven za čiščenje. Številni modeli omogočajo enostavno odstranitev in ponovno namestitev jedilnega pladnja, ki ga lahko operete v umivalniku ali pomivalnem stroju. Saj veste, da pri malčkih hrana pristane povsod, kjer ne bi smela. Enostavno čiščenje je zagotovo lastnost, ki jo morate iskati pri vseh izdelkih otroške opreme, tudi pri stolčkih za hranjenje.

Ko stolček za hranjenje prilagodite družinski jedilni mizi, se malček v njem čuti enakopravnega odraslim. Ker sedi na enaki višini kot vsi ostali, se lahko aktivno vključi v družinski zajtrk kosilo ali večerjo. To mu omogoča, da se lahko aktivno vključi v pogovor in druži z ostalimi družinskimi člani. Tako otrok razvija svoje komunikacijske sposobnosti in socialne veščine, hkrati pa se z opazovanjem odraslih uči manir in bontona pri mizi.

Ko stolček za hranjenje prilagodite družinski jedilni mizi, se malček v njem čuti enakopravnega odraslim. Ker sedi na enaki višini kot vsi ostali, se lahko aktivno vključi v družinski zajtrk kosilo ali večerjo. To mu omogoča, da se lahko aktivno vključi v pogovor in druži z ostalimi družinskimi člani. Tako otrok razvija svoje komunikacijske sposobnosti in socialne veščine, hkrati pa se z opazovanjem odraslih uči manir in bontona pri mizi.

Kako preprečiti, da bi otrok plezal ali padel s stolčka?

Stolčki za hranjenje so praviloma prilagojeni otrokovi starosti – tisti za najmlajše so zasnovani tako, da preprečujejo padce, pri katerih bi se otroci utegnili poškodovati. Otroci so zavarovani z varnostnim pasom, prav tako pa so stolčki opremljeni s pladnji, ki jih je po potrebi običajno mogoče tudi odstraniti. Kombinacija varnostnega pasu in pladnja torej poskrbi, da je malček v stolčku fiksno nameščen. Seveda pa morate biti pozorni tudi na to, da je malček v stolčku za hranjenje, zmeraj pod nadzorom odrasle osebe.

Kasneje, pri nekoliko starejših otrocih, lahko pladenj tudi odstranite ter otroku omogočite, da samostojno spleza na stol. Med njimi so še posebej priljubljeni leseni stoli za hranjenje, ki jih najdete tudi v spletni trgovini FreeON!

leseni stolcki

Leseni stolček za hranjenje Gourmet

1 of 4


Leseni stolček za hranjenje Chef

2 of 4


Leseni stolček za hranjenje Home

3 of 4


Leseni stolček za hranjenje s pladnjem Moon

4 of 4


Ne spreglejte FreeON ponudbe lesenih stolčkov za hranjenje!

Ali lahko stolček za hranjenje prilagodimo glede na otrokovo starost?

Seveda! Običajno so posamezni modeli stolčkov za hranjenje namenjeni natančno določeni starostni skupini, številni pa z različnimi možnimi nastavitvami omogočajo še boljšo prilagoditev otrokovi višini in teži.

Stolček za hranjenje lahko začnemo uporabljati že zelo zgodaj – nekateri modeli so primerniže za dojenčke, stare 6 mesecev. Kasneje lahko stolček prilagodite po višini, nekateri modeli pa omogočajo tudi različne nastavitve hrbtnega naklona in naslona za noge. Prav tako lahko odstranite pladenj in stolček primaknete k jedilni mizi. Tako malčku omogočite, da se med zajtrkom, kosilom ali večerjo aktivno vključi v pogovor z ostalimi družinskimi člani.

Sven stolcek

Stolček za hranjenje Sven

1 of 1

Ste ena izmed tistih družin, ki se pogosto odpravi na pot?

Če se odpravljate na daljšo pot z avtomobilom, ga lahko enostavno vzamete s seboj. Nekatere družine se odločijo za nakup dodatnega stolčka za hranjenje, ki ga uporabljajo pri starih starših. Prenosni stolčki so za to še posebej uporabni, saj jih lahko babica in dedek ob obisku vnukov preprosto razstavita in kasneje spet razstavita.

Ali pa morda razpolagate z manj prostora? Potem je smiselno, da premislite o nakupu prenosnega stolčka za hranjenje, ki zavzame izredno malo prostora in ga lahko enostavno prenašate iz točke A na točko B.

Scroll to Top