Kdaj je pravi čas, da se otrok prestavi v svojo sobo?

Samoumevno je, da želiš otroka v prvih mesecih imeti čim bližje ob sebi. Si ponosna in srečna mamica, ki se kar ne more ločiti od svojega otročička, po drugi strani pa lahko le tako zatisneš oči brez skrbi in mislijo, kaj počne tvoj malček. Meseci minevajo, otrok spi in pridno raste, potem pa trenutek soočanja z ugotovitvijo, da že več mesecev nisi trdno spala in podala odločitev, da je čas, da se malček prestavi v svojo sobo. Preberi, kdaj je primeren čas za ta korak in kako se nanj kar najbolje pripraviti.

Spanje otroka skupaj s starši

Spanje otroka skupaj s starši je v prvih mesecih zelo priročna rešitev, saj si prihraniš nočno vstajanje in sprehajanje v sosednjo sobo, še zlasti, če se tvoj malček pogosto prebuja. Spanje dojenčka s starši v obposteljni posteljici je priročno tudi za nočno dojenje, saj otroka samo priviješ k sebi, brez vstajanja iz postelje in prižiganja luči.

Vsekakor pa je priporočljivo, da otrok spi v svoji postelji, v samostojni posteljici ali obposteljni posteljici, saj tako kot ti tudi on potrebuje svoj prostor, mir in varnost.

Ne samo, da lahko spanje v isti postelji s starši vodi do nepredvidljivih nesreč, tudi kakovost spanja je precej slabša. Meseci minevajo, otrok se ponoči prebuja vedno manj in spi kot angelček, ti pa se kot plašen zajec še vedno prebujaš, ko se malenkost premakne ali zastoka. Se najdeš v opisu? Potem je sigurno čas, da otroka navadiš na spanje v svoji sobi.

Kdaj otroka prestaviti v svojo sobico?

Spanje otroka s starši je super, vendar slej ko prej lahko postane tudi moteče. Povsem normalno je, da tudi starši potrebujejo malce zasebnosti, časa zase ter zaslužen kakovosten počitek. Točne ločnice, pri kateri starosti otroka prestaviti v svojo sobo, ni.

Kdaj je pravi čas je predvsem odvisen od otroka samega, njegovih potreb in samostojnosti, vsekakor pa velja pravilo, da prej kot boš otroka navadila na svoj prostor in vzpostavila njegove spalne navade, lažje in hitreje bo sprejel spremembe.

Nekateri starši otroka prestavijo v svojo sobo, ko osvojijo spalni ritem in se ne prebujajo več tako pogosto, drugi otroka prestavijo, ko nehajo dojiti, tretji menijo, da je starost dopolnjenih 4 mesecev tisti prvi starostni mejnik, ko lahko otrok že dobi svojo sobico. Vsekakor pa ostaja enotno mnenje, da mora otrok spati ločeno od staršev do odhoda v šolo, to je do 6. leta.

Zakaj je dobro, da otrok spi v svoji sobici?

Prvi razlog je zagotovo kakovost spanja, tako zate kot za otroka. Če že tebe prebudi vsak otroški gib, potem tudi otroka zmoti tvoje glasno dihanje, nočni pohodi na stranišče ali zvok budilke. Premalo ali slab spanec vodi v številne težave, od slabe volje, razdražljivosti, čustvenih zlomov, utrujenosti … Spanje v svoji sobici pa ima tudi številne druge učinke, ki so pomembni za osebnostni razvoj otroka.

Gre za prvi korak osamosvojitve, kjer otrok premaguje strah pred samoto, temo in vsemi »bavbavi«, s tem pa pridobi samostojnost in samozavest, da zmore več kot prvo misli.

Otrok razvija občutek varnosti, kljub temu da starš ni fizično ob njem, kar še posebej pride prav, ko se prične uvajati v vrtec ali kasneje obiskovati osnovno šolo. Če boš otroka hitro navadila na samostojnost, tudi ne boš imela težav, ko ga boš zaupala v varstvo ali si vzela prost večer.

Kako začeti navajati otroka na spanje v svoji sobici?

Pri ločitvi otroka v svojo sobo moraš biti zelo pazljiva, saj lahko nenadne spremembe pustijo močne psihološke posledice, od občutka ne-varnosti, tesnobe, zapuščenosti, do strahov, razdražljivosti ali celo agresije. Če je otrok močno navezan nate, se loti uvajanja postopoma, s popoldanskim počitkom v svoji sobici, z odprtimi vrati ali pa si namislita ljubko nočno lučko.

Nikar ga ne zastrašuj ali sili v samostojnost, raje ga motiviraj s pozitivnimi dražljaji, na primer preberi mu pravljico za lahko noč v njegovi postelji. S pohištvom in otroško opremo lahko sobico spremeniš en dva tri v prijetno okolje, ki mu bo všeč in v katerem se bo počutil varno, večje otroke pa lahko vključiš tudi v samem procesu opremljanja ter izbire barv, pohištva in ostalih dodatkov. Več časa kot bo otrok preživel v svoji sobi, prej bo ta postal njegov ljubi kotiček.

Ključno pri navajanju otroka k samostojnemu spanju so potrpežljivost, vztrajnost in odločnost.

Tudi če otrok pride za tabo in joče, naj te solze ne zlomijo, brez besed in prepričevanja ga odnesi nazaj v sobo in to ponavljaj, dokler ne odneha. Navsezadnje otroci vsak dan preizkušajo naše meje in ta sigurno velja za eno izmed njih.

   

Je tudi pri tebi doma čas, da se lotite opremljanja otroške sobice in si jo želiš opremiti kot čudovit pravljični kotiček za otroka?

Preverite ponudbo naših izdelkov.

Scroll to Top