Naj bo prvo kopanje zabaven dogodek

Prvo kopanje velja za enega izmed večjih izzivov tvojega starševstva. Po otrokovem rojstvu je kopanje za dojenčka prvi ponovni stik z vodo, kar zanj predstavlja novo izkušnjo, ki pa jo nekateri sprejmejo lepo, saj jih pomirja, spet drugim pa le-ta predstavlja precej nelagodja, utesnjenosti in joka. Kopanje je za dojenčka pomembno, ne glede na to ali mu je všeč ali ne. Morda se bosta od začetka nekoliko lovila in več jokala, vendar ga bosta s pravim pristopom in sproščenim vzdušjem kaj hitro vzljubila.

V nadaljevanju članka s tabo delimo nekaj praktičnih nasvetov, kako se lotiti kopanja dojenčka in kako ga narediti zabavnejšega.

Kdaj prvič kopati dojenčka?

Kdaj bo dojenček prvič doživel kopanje, je odvisno od njegovega popka. Namreč, dokler ne odpade ostanek popkovine in ta ni popolnoma zaceljen, se otroka ne kopa, temveč le umiva z vlažno krpico. S kopanjem je priporočljivo počakati približno 10 dni po odpadlem krnu, kdaj pa bo tisti pravi čas, pa bo ocenila patronažna sestra, ki ti bo prav tako tudi pomagala pri prvem kopanju. Prezgodnje otrokovo kopanje namreč lahko povzroči okužbo, česar si ne želi nobena mamica. Poleg tega se dojenčki rodijo s posebnim voskastim premazom, ki uravnava temperaturo in ohranja navlaženo kožo, tako da v prvih dneh umivanje (razen ritke) niti ni potrebno.

Kako kopati dojenčka?

Prvo kopanje zna biti kar velik izziv tako zate kot za dojenčka, ki se bo prvič po rojstvu seznanil z novimi občutki. Vedi, da otrok čuti tvoje razpoloženje, tvoje občutke, zato je pomembno, da si sproščena in si zaupaš. Vsaka novopečena mamica se na začetku lovi in nič ni narobe, če boš prišla do spoznanja, da ti morda ni šlo ravno tako, kot je pokazala patronažna sestra.

Pravijo, da je dobra priprava pol uspeha, in pri kopanju ni nič drugače. Preden se ga lotiš, si na dosegu roke pripravi sledeče:

Banjico napolni s 5 cm vode, ogrete na 37°C. Poleg banjice si pripravi še brisačko, na katero položi razprto tetra plenico, pri roki pa imej tudi trdo milo in rokavičko za umivanje. Med umivanjem otroka nikoli ne pusti samega v kadi! Če si kaj pozabila, naj ti na pomoč priskoči partner ali pa vzemi otroka v naročju.
Otroka ovij v tetra pleničko in ga skupaj z njo položi v banjico tako, da ima glavico naslonjeno na tvoji roki/podlaket. Postopoma odstrani pleničko v katero je dete ovito in ga počasi in nežno polivaj z vodo po njegovih rokah, nogah in trebuščku. Na svojo roko si lahko nadeneš mehko kopalno rokavičko, ki pa jo podrgneš po trdem milu. Ko umivaš glavico, jo malenkost nagni nazaj, da otroku voda ne steče v oči. Z umivanjem ne pretiravaj, poskrbi pa, da boš umila vse skrite kotičke – med prstki na rokah in nogah, za ušesi, pri ritki in spolovilu ter pod pazduho.

Ko je kopanje končano, otroka položi na pripravljeno brisačko s tetra pleničko, s katero ga najprej nežno popivnaj, nato pa zavij v prej že pripravljeno mehko brisačko. Še posebej priročne so tiste s kapuco, ki zaščitijo in grejejo tudi njegovo glavico. Po potrebi dojenčka namaži z losjonom, mu nadeni pleničko in ga obleci. Za dojenčke zadostuje kopanje dva do trikrat tedensko.

Nekaj nasvetov, s katerimi bo kopanje postalo zabavna aktivnost

  • Dojenčka nikoli ne umivaj več kot 12 minut.
  • Poleg primerne temperature vode poskrbi tudi za primerno temperaturo prostora, ta naj bo okrog 24°C.
  • Če pri roki nimaš termometra, lahko temperaturo vode oceniš tako, da vanjo namočiš komolec.
  • Dojenčka z brisačo nikoli ne briši, temveč ga le nežno popivnaj z brisačko.
  • Kopanje dojenčka sprošča in utruja, zato ga je priporočljivo kopati zvečer pred spanjem.
  • Otroka umivaj takrat, ko je sproščen in dobre volje. Nikar se kopanja ne lotita takoj po obroku ali ko je že precej lačen.
  • Da zamotiš dojenčka med kopanjem mu lahko pripraviš nežno glasbo ali predvajaš svetlobno projekcijo na stropu.

Zdaj ko poznaš vse skrivnosti uspešnega kopanja dojenčka, je čas za pridobivanje lastne prakse. Verjemi, z vsakim kopanjem bosta bolj uživala, v veliko pomoč pa vama bodo tudi mehki in prikupni tekstilni izdelki Buababa by FreeON. V tem tednu, od 7. do 17. 2. 2022, pobrskaj na FreeON.si in izkoristi 13% popust na vse posteljnine Bubaba by FreeON in leseno FreeON posteljo Dream.

Scroll to Top