Najpogostejša vprašanja o dojenju

Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka. Vsebuje vse, kar potrebuje za zdrav razvoj in rast, dojenje pa je najbolj naravni način prehrane v prvih mesecih. Čeprav je večina žensk pripravljena dojiti in ima ob rojstvu dovolj mleka, pa se vseeno lahko pojavljajo težave z laktacijo in dojenjem. In čeprav v teoriji veš o dojenju vse, pa se ti lahko v praksi poraja ogromno vprašanj. Zato zate odgovarjamo na najbolj pogosta vprašanja o dojenju.

Kako se pripraviti na dojenje?

Tvoje počutje je bistveno za nastanek mleka. Bolj kot boš sproščena in umirjena, lažje bo dojenje. Zato je pomembno, da kljub novi vlogi skrbiš zase, za svoje zdravje in počitek. Uživaj zdravo in kakovostno hrano ter pij veliko tekočine. Vsak dan si vzemi nekaj minutk za stvari, ki jih rada počneš. Ko pride čas za dojenje, se dobro pripravi, saj lahko traja tudi do eno uro. Najdi udoben in miren kotiček v stanovanju, pripravi blazino za dojenje ter imej kozarec vode in tetra pleničko na dosegu roke. Čas dojenja je edinstvena priložnost za grajenje vezi med materjo in otrokom, zato uživaj in se ji prepusti. Dovoli si, da se povežeta na najbolj čuten način.

Ali je uporaba blazine za dojenje smiselna?

Mnoge mamice se sprašujejo ali med vsemi otroškimi pripomočki res potrebujejo še blazino za dojenje ali ni dovolj že vzglavnik? Blazina za dojenje je v obliki C z razlogom. Namenjena je k tvojemu maksimalnemu udobju in seveda malčku med dojenjem, saj pripomore k pravilnemu pristavljanju k prsim. Olajšala ti bo različne položaje dojenja, nepogrešljiva bo tudi kot opora za hrbet pri sedenju ali kot opora za malčka pri pasenju kravic. Blazine za dojenje Bubaba by FreeON so mehke in čudovitih dizajnov, tako da jih boš po končanem dojenju uporabljala tudi kot okrasne blazine.  

 

Kako pogosto dojiti?

Splošno priporočilo je, da bi se naj novorojenčki v prvem mesecu dojili med 8 in 12-krat na dan oz. ko pokažejo, da so lačni. Nekako velja, dojenje na vsake 2 do 3 ure. Vendar se raje kot na uro oziraj na potrebe svojega otroka. Dojenčkov trebušček je zelo majhen, nekje med velikostjo oreha in kokošjega jajca, zato je normalno, da se hranijo večkrat in po malo. Kasneje, med 1. in 2. mesecem starosti, se število podojev zmanjša, na 7 do 9-krat na dan, dojenje pa s časom postaja tudi vse bolj ustaljeno.

Koliko časa naj traja posamezni podoj?

Pravila, kako dolgo bi naj trajalo dojenje, ni. Enkrat bo trajalo le nekaj minut, drugič lahko tudi do eno uro. Nikakor pa ne omejuj trajanja posameznega podoja! Materino mleko se med dojenjem namreč spreminja v sestavi. Na začetku se dojenček z mlekom odžeja, saj vsebuje več vode in manj maščob, na koncu pa ravno obratno, kar je za otrokov občutek sitosti zelo pomembno. Navsezadnje se otrok s primernim in pravim načinom pristavljanja primerno razvija in tudi raste.

Kako veš, da malček dobi dovolj mleka?

Nekateri novorojenčki v prvih dneh po porodu izgubijo nekaj teže, kar nehote prestraši veliko mamic. Naj te pomirimo, izguba na teži je popolnoma normalen pojav, če se otrok normalno doji in seveda nima drugih znakov težav. Padanje teže se ustavi nekje po tretjem dnevu, nato pa narašča in med 10. in 14. dnevom ponovno doseže porodno težo. V prvih 4. tednih mora malček pridobiti okrog 225g na teden, med 8. in 12. tednom pa morajo biti težji za 800-900g. Naš namig, priporočljivo je, da otroka enkrat tedensko stehtaš, si zapisuješ njegove vrednosti in jih primerjaš s krivuljo v izkaznici zdravstvenih pregledov. En podatek več za mirno spanje, ne škodi, kajne?

Kako dojenčka pravilno pristaviti k prsim?

Od pravilnega pristavljanja dojenčka k prsim je odvisno, koliko mleka bo dobil tvoj malček in kako prijetno bo dojenje. Pravilno pristavljanje pomeni, da dojenček na široko odpre usta in z njimi zaobjame področje okoli bradavice. Najprej naj se prsi dotakne njegova brada, šele nato naj z ustmi zaobjame bradavico in kolobar. Če je pravilno pristavljen, so usta pokrila dobršen del kolobarja okrog bradavice, bradavica je obrnjena navzgor, slišala pa boš ritmično sesanje in dihanje. Če slišiš klikanje v jamicah otrokovih lic ali otrok nima pravilnega ritma, ga je potrebno odstaviti in ga še enkrat pravilno pristaviti.

Ali je bolečina ob dojenju normalna?

Dojenje je prijetna izkušnja in nikakor ne sme biti boleče. Že res, da lahko zaboli prvih nekaj podojev, vendar mora po nekaj minutah ta bolečina izzveneti. V kolikor med dojenjem čutiš bolečino, morda otrok ni pravilno pristavljen, lahko pa vzrok tiči tudi v razpokanih bradavicah, zamašenem mlečnem vodu, mastitisu …, tako da svetujemo, poišči pomoč strokovnjaka.

Kdaj uporabiti prsno črpalko?

Ko dojenje zaradi takšnega ali drugačnega razloga ni mogoče, je pomembno, da nastanek mleka spodbujaš s črpanjem mleka s prsno črpalko. Načrpano mleko se lahko shrani v hladilniku ali zamrzovalniku za prihajajoče situacije: neodložljive opravke, ko moraš otroka zaupati v varstvo; zdravstvene situacije, ko otroka ne boš mogla dojiti ali pa se samo bliža tvoj čas odhoda nazaj na delo.  

Zdaj, ko si dobila odgovore na pogosta vprašanja o dojenju, se lahko prepustiš tej edinstveni izkušnji tudi ti. Da bo ta karseda prijetna in da bo dojenje lažje steklo, preveri aktualno ponudbo blazin za dojenje Bubaba by FreeON!

Scroll to Top