Najpogostejše težave pri dojenju in rešitve zanje

Mamice, ki pravijo, da je dojenje »otročje« lahko, niso nikoli dojile ali pa so ene redkih, kjer je dojenje steklo brez nevšečnosti. Dojenje je čudovita izkušnja in nekaj najboljšega za otroka, vendar ni vse, kar je dobro, tudi samoumevno in enostavno. Veliko mamic se sooča z različnimi težavami in nevšečnostmi med dojenjem, zato smo zbrali le nekaj najpogostejših oz. najpogosteje omenjenih ter razkrili tudi rešitve zanje.

Otrok ne želi sesati mleka.

Da se otrok nauči dojenja, potrebuje sesalni refleks, katerega razvije s prvim dojenjem takoj po porodu. Sesalni refleks je več kot samo pristavitev otroka k dojki, gre za zapleten proces simultanega sesanja, premikanja jezika, stimuliranja bradavice in požiranja, ki ga steklenička ne nudi. Ravno zato je pomembno, da pri dojenju vztrajaš, poskušaš različne položaje dojenja in različne pripomočke za zagotavljanje udobja med dojenjem.

Če tvoj otrok ne želi sesati mleka, poskusi z različnimi položaji dojenja. Pri tem vedi, da ne obstaja pravilen ali nepravilen položaj, pomembno je le, da se ti in dojenček počutita udobno, pri čemer so lahko v veliko pomoč blazine za dojenje. Med najbolj učinkovitimi za spodbujanje dojenja je biološki položaj dojenja, kjer se udobno namesti v:

  • ležeči ali 
  • polležeči položaj, 
  • dojenčka pa s trebuščkom položi na prsni koš in mu daj priložnost, da sam najde dojko. Če ima težave, mu seveda lahko tudi malce pomagaš.

Mislim, da otrok ne dobi dovolj mleka.

To je eno izmed najpogostejših dilem mladih mamic. Kako vedeti, da je otrok popil dovolj mleka? Čeprav je dojenček na dojki, še ne pomeni, da dejansko pije mleko – se doji. Če sesa in bradico hitro premika gor in dol brez premora, je lahko to znak, da ne dobiva mleka. Dojenček, ki dobi dovolj mleka, je sproščen, potešen in zadovoljen, medtem ko je nenehno iskanje dojke ali jokanje zagotovo znak, da je še lačen.

Da bo tvoj malček dobil obrok, kot ga potrebuje, poskrbi za pravilno pristavljanje. To pomeni, da se morata dojenčkov nosek in brada dotikata dojke, usta so široko odprta, ustnici pa obrnjeni navzven. Če odmakneš spodnjo ustnico, lahko vidiš jeziček. Najbolj zanesljiv način, kako veš, če tvoj dojenček dobi dovolj mleka, je redno izločanje in pridobivanje na teži.

Imam premalo mleka

Številne mamice po nekaj časa dojenja opazijo, da mleka več ni, malček pa je še lačen in išče dojko. V tem primeru naj preostanek obroka dojenček dobi z adaptiranim mlekom. Dojenje deluje po principu povpraševanje — ponudba. Večje kot je povpraševanje, večja je ponudba, zato je priporočljivo, da tudi ko ne dojiš, stimuliraš nastanek mleka s prsno črpalko, ustrezno prehrano za spodbujanje laktacije (oves, korenje, losos, špinača, komarček, čičerika, sezam, kumina …) in masažo dojk. Tudi, če otrok dobi čisto malo tvojega mleka, ne prenehaj z dojenjem, temveč ga le dopolni s formulo. Tudi malo velja veliko bolje kot pa nič.

Imam preveč mleka

Druga skrajnost je, da imaš preveč mleka, kar je lahko neprijetno, neudobno in boleče, povzroči pa lahko tudi zamašene mlečne kanale. Najenostavnejša rešitev je, da otroka čimpogosteje dojiš ali mleko redno črpaš s pomočjo prsne črpalke ter ga shraniš za čase, ko ga ne bo več veliko. Če imaš veliko mleka, ga lahko že pred dojenjem nekaj izčrpaš ter tako sprostiš tok mleka in dojenčku olajšaš dojenje.

Dojenje je boleče, bradavice so razpokane in pečejo

Dojenje ne bi smelo biti boleče. V kolikor te ob dojenju boli, gre največkrat za nepravilno pristavljanje otroka na dojko. Številne mamice pestijo tudi pekoče in razpokane bradavice, ki so lahko posledica nepravilnega pristavljanja, suhe kože ali bakterijskih okužb. Preventivno lahko ukrepaš tako, da poskrbiš za higieno in jih redno mažeš z negovalno kremo, ko pa težava že nastopi, pa si pomagaj z nastavki za dojenje in ščitniki bradavic.

Dojenček zaspi na dojki

Ali je še kaj lepšega, kot opazovati svojega otroka med dojenjem in začutiti zadovoljstvo, ko ti ta zaspi na prsih. Čeprav ti prizor stopi srce, pa to, da malček med dojenjem zaspi, ni ravno dober znak. Morda ga je hranjenje utrudilo ali pa je mleko prenehalo teči, in je zato raje malce zadremal v udobnem položaju. V kolikor opaziš, da med dojenjem dojenček postane zaspan, zmasiraj dojko in jo stisni s palcem in kazalcem, da spodbudiš tok mleka ali spremeni položaj dojenja, da dojenčku ponovno vzbudiš zanimanje za hrano.

Nepravilno pristavljanje, iskanje najboljšega položaja za dojenje, črpanje mleka, dodajanje formule … nikar ne skrbi, številne mamice so že bile na tvojem mestu in vse so bolj ali manj uspešno prebrodile začetniške težave. Da pa bo dojenje čudovito in udobno, ti pripomore tudi FreeON, s svojo linijo tekstilnih izdelkov za dojenje Bubaba by FreeON.

Scroll to Top