Nega, pestovanje in drža dojenčka

Dojenčki so nežna bitja, ki potrebujejo dotik poln ljubezni in nežne prijeme. Za spodbujanje zdravega razvoja in drže je ravnanje v prvih mesecih bistvenega pomena. Znanja različnih prijemov in “baby handling” ti bosta omogočila, da boš tudi sama obvladala svojega malčka, vedela, kaj mu je všeč in česa ne mara ter kako se v tem obdobju razvija. V nadaljevanju smo ti pripravili nekaj splošnih napotkov o tem, kako se pravilno rokovati z dojenčkom v različnih situacijah, seveda pa upoštevaj, da je vsak otrok individualen, s samosvojimi potrebami in ima svoj tempo razvoja. 

Crkljanje v naročju

Lahko bi rekli, da prve mesece dojenčki skorajda preživijo v materinem naročju, zato sta pravilna drža in rokovanje še toliko bolj pomembna. Prvih nekaj mesecev ne zmorejo kaj več od obračanja glavice ter iztegovanja svojih rok in nog. In dokler dojenček ne zmore sam držati glavice, jo je potrebno ves čas podpirati. Med pestovanjem in med dojenjem v naročju naj malček leži, z roko mu hkrati podpiraj hrbet in glavico. Bradica naj se rahlo naslanja na njegove prsi, roke pa stisni k telesu, da ne visijo na stran. Nikar ga ne nosi v pokončnem položaju, saj ga lahko to zakrči v ramenih, posledično pa bo imel težave pri pasenju kravic, kobacanju in plazenju.

Dojenje in hranjenje po steklenički

Verjetno že veš, da obstaja veliko različnih položajev, v katerih lahko dojiš otroka. Kar je skupno vsem položajem je to, da ima otrok med hranjenjem ves čas oporo trupa in glave, bodisi s tvojo roko, bodisi s podlago ali blazino za dojenje. Tudi pri hranjenju po steklenički velja enako, pri čemer je najbolj enostavno, da otroka držiš v naročju, medtem ko ti sediš. Pri tem naj bo glava podprta in poravnana s trupom, bradica pa rahlo naslonjena naprej na prsa.

Po vsakem hranjenju sledi podiranje kupčka, ki preprečuje, da se v trebuščku zadržuje zrak, ki ga je »pojedel« med hranjenjem. Tega najhitreje podreta tako, da si otroka položiš čez ramo in se malenkost nagneš nazaj. Ob tem pa bosta nežno božanje in masaža po hrbtu malčku dobro dela, nikar pa ne pozabi zaščititi svojo ramo s tetra pleničko. Če podiranje kupčka čez ramo ne gre, ga lahko s trebuščkom naprej nosiš na rokah ali ga položiš čez kolena.


Previjanje

Kmalu za hranjenjem bo sledilo previjanje pleničke. Ko dojenčka odlagaš na previjalno blazino (ali v posteljico), ga najprej objemi preko ramen tako, da istočasno podpreš tudi njegovo glavico, potem ga obrni na bok in najprej z ritko nasloni na podlago. Ko leži, ga obrni na hrbet, ramena pa spusti šele, ko vidiš, da mu je v tem položaju prijetno.

Pri previjanju je pomembno, da otroka ne dviguješ za stopala, temveč da ga prijemaš za stegna, pri čemer ritko privzdigneš le toliko, da pod njo namestiš plenico. Z enakim prijemom ga obrneš na bok, ko ga začneš po previjanju oblačiti. Nazaj v naročje ga dvigneš v obratnem vrstnem redu, kot smo opisali na začetku: ramena, bok in dvig zgornjega dela trupa s podporo njegove glave.


Drža v lupinici

V prvih mesecih otroka prevažamo v avtosedežu 0+, ki je namenjena le transportu. Takoj, ko prispeš na cilj, otroka iz nje prestavi v veliko bolj udobnejši voziček z ravnim ležiščem, saj sedenje v skrčenem položaju avtosedeža ni najbolj udoben. V primeru pretiravanja, da je otrok veliko časa v njem, pa lahko le-ta vpliva na kasnejši gibalni razvoj. Dojenčka v avtosedež polagaj z boka – medenica, rame in glavica, šele nato ga obrni na hrbet in popravi glavico. Če je avtosedež širši od dojenčka, ga pred posedanjem podloži s pleničko ali založi ob straneh.


Igra

Otroci se radi igrajo, saj skozi igro spoznavajo svoje telo in svet. V prvih mesecih vajina igra izgleda tako, da se usedeš na tla, noge pokrčiš v kolenih in dojenčka položiš na svoja stegna. V tem položaju ti bo dojenček hitro namenil kak pogled, nasmešek ali celo kakšno “besedo”. Dokler je dojenček v hrbtu še mehak, ga ne posedaj med blazine, raje ga odloži na tla oz. ustrezno podlago, kjer se bo lahko obračal ter s tem krepil mišice hrbta. Obračanje s hrbta na bok spodbujaj tako, da mu pokažeš igračko, h kateri se steguje in obrača.

Pasenje kravic

V prvih treh mesecih se pri dojenčkih, s katerimi se neustrezno rokuje ali prepogosto ležijo zgolj na hrbtu, pojavi mišično neskladje. To prepoznaš tako, da ko dojenček leži na boku ali ko ga odložiš na trebuh, izteguje glavo nazaj, rok ne odloži na podlago in jih ves čas vleče nazaj. Če to opaziš, nikar ne skrbi, težave lahko omiliš z ustreznim rokovanjem in popravljanjem drže med telesno aktivnostjo.

Razvoj otroka je hiter proces, pri čemer pa je pomembno, da spremljaš njegovo držo in ga po potrebi popravljaš. Eden pomembnejših položajev za zdrav razvoj otroka je pasenje kravic. To pomeni, da otrok leži na trebuhu in se opira na svoji roki, pri čemer pa glave ne naslanja na podlago. Če mu pri opiranju na komolce roki uhajata nazaj, ga podpri ob ramenih in nadlahteh. V pomoč pri pasenju kravic ti je lahko tudi blazina za dojenje ali gnezdece z obrobo. S pravilnim pasenjem kravic otrok krepi mišice vratu in zgornjega dela hrbta ter usklajuje mišični tonus spredaj in zadaj, zaradi česar pa ne bo imel težav s kobacanjem.

Posedanje

Ko otrok obvladuje položaj glavice, ga lahko začnemo nositi pokonci, vendar še vedno s podporo v trupu. Najbolj enostaven in udoben položaj je ta, da ga z eno roko nasloniš k sebi s hrbtom, da gleda svet okrog sebe, z drugo roko pa mu podpiraš ritko in stegna. Ko sedi v naročju, ga podpiraj tudi v pasu.

Sočasno s samostojnim sedenjem pride tudi čas za uvajanje v gosto hrano. Če malček še ne sedi samostojno, s hranjenjem začnemo v naročju. Otrok naj v naročju sedi obrnjen stran od tebe; z eno roko mu podpri hrbet in glavo, z drugo pa ga hrani. Žličko položi na njegovo spodnjo čeljust ali konico jezika in počakaj, da malček sam poje hrano. Šele ko malček brez težav samostojno sedi, je čas, da ga posediš v stolček za hranjenje. Ta mora imeti trdo in vodoravno sedalo, da lahko otrok sedi pokonci, v njem pa naj ne bo predolgo časa.Nošenje v nosilki

Nosilke so izjemno praktične, saj imaš otroka vedno pri sebi, obenem pa obe roki prosti. Nekatere nosilke FreeON so primerne za uporabo že od rojstva dalje, saj so zasnovane tako, da podpirajo pravilen razvoj otroka. V nosilki morajo otrokova kolena biti višje od ritke (položaj M), hrbtenica pa ukrivljena v črko C. Otrok mora biti nameščen tako, da je tesno ob telesu in tako visoko, da ga lahko poljubiš na čelo. Dojenčka v nosilki ne nosi s pogledom naprej, saj hrbtenica ni v pravilnem položaju. Veliko nosilk na trgu omogoča možnost nošenja naprej, kar pa ni najprimernejše za tako majhne otroke. Ta način ustreza večjim otrokom. Otroka v nosilki nikar ne nosi več kot 30 minut na dan.

Prvi koraki

Kmalu za kobacanjem pride na vrsto postavljanje na nogice. Ko to opaziš, otroka nikar ne sili v učenje hoje tako, da ga držiš za roke in vodiš po prostoru. Raje pusti, da se kobaca po prostoru, da se sam postavlja na noge ob tebi ali pohištvu … To je najbolj pravilen način učenja in postavljanja na noge. In nikar ne skrbi, če se ob tem tu in tam prevaga na ritko. Vse to je proces učenja, pridobivanja mišične mase in razvoja motorike. Pri prvih korakih mu lahko pomagaš z igračami, ki spodbujajo hojo, vendar pa še vedno nudijo oporo, ki jo potrebuje.
Scroll to Top