Odvajanje od pleničk

V prvih letih otrokovega življenja so plenice nekaj najboljšega, ko pa pride čas, da malček postane samostojen, pa lahko postanejo največja nadloga. Številni starši pravijo, da je poletje najboljši čas za odvajanje od pleničk, saj so zaradi toplega vremena otroci velikokrat goli ali oblečeni le v plenico. Že res, da je odvajanje priročnejše poleti, vendar je bolj kot letni čas pomembno, da je otrok na odvajanje pleničk pripravljen.

Kdaj je čas za odvajanje od pleničk?

Nekateri starši bi rekli, da je otroka treba odvadit plenic takoj, ko začne samostojno sedeti. Drugi bi vztrajali, da je pravi čas pri starosti 2 let, tretji bi rekli, da ko je otrok sam pripravljen na to. Ko pride do odvajanja od pleničk, ni napisanega pravila, saj je vsak otrok individualno bitje, ki se razvoja v svojem tempu in ima svoje potrebe. Nekaterim ustreza prej, drugim kasneje, nekateri se odvadijo takoj, drugi potrebujejo več časa, vztrajnosti in potrpežljivosti. Največja napaka, ki jo lahko pri odvajanju od plenic narediš je, da se ti odločiš, da je plenic dovolj in prehitevaš dogodke, v kombinaciji z zastraševanjem, kaznovanjem ali zasmehovanjem pa lahko vzbudiš neprijetne občutke in odvajanje le še podaljšaš.

Znaki, ki ti povedo, da je pravi čas

Vsak starš najbolje pozna svojega otroka, njegovo vedenje in odzivanje. Kdaj je čas, da se poslovita od pleničk, ti bo najverjetneje pokazal kar sam. Če malček ostane suh dalj časa, pomeni, da že lahko do določene mere nadzoruje mehur. Če kaže interes in postavlja vprašanja o stranišču, sam pove, da je plenička umazana ali želi nositi samo spodnje perilo, je čas, da pleničko zamenja kahlica. To pa še ne pomeni, da bo otrok kar naenkrat preklopil iz pleničke na kahlico. Pri odvajanju od pleničk je pomembno, da se prilagodiš otrokovemu tempu, kar zahteva veliko mero vztrajnosti in potrpežljivosti, tudi pozitivne spodbude ne bodo odveč.

Odvajanje od pleničke naj bo zabavno

Največ, kar lahko narediš za uspešno odvajanje od plenic je, da cel proces narediš zabaven. To pomeni, da izbereš zabavno in zanimivo kahlico, ki pritegne pozornost otroka. Še posebej zabavne so zvočne kahlice FreeON, ki posnemajo zvok spuščanja vode. Najprej naj kahlica služi kot igrača, zato dovoli otroku, da se igra z njo, sedi na njej, jo prenaša po prostoru. Tako posedanje nanjo ob opravljanju potrebe ne bo predstavljalo strahu ali šoka.

Drugi način, kako se uspešno lotiti odvajanj od plenic, je uporaba hlačnih plenic. Te so zasnovane tako, da se oblačijo kot spodnje hlačke, kar pomeni, da jih malček brez težav sleče, ko mora sesti na kahlico ali straniščno školjko. Te so še posebej priročne za nočni čas, ko malčki težko nadzirajo mehur in lahko pride do močenja postelje. V kolikor imata težave s tem, ne pozabita na uporabo nepremočljive podloge za vzmetnico.

Odvajanje od pleničke pri vsakem otroku traja različno dolgo. Ko se enkrat odločiš za odvajanje, je bistveno, da pri tem vztrajaš. Tudi če otroku kdaj pa kdaj uide, kar je normalen del procesa, nikoli na to ne odreagiraj negativno. V mislih imej, da je prehod na kahlico velik korak v malčkovem razvoju, zato so potrpežljivost, toplina in vztrajnost tri ključne vrline, s katerimi vama bo uspelo.

Scroll to Top