Otroku prijazno odvajanje od pleničk

Tako menijo vse mamice, ki se že februarja pogovarjajo, da bodo začele z odvajanjem takoj, ko se temperature malo dvignejo. Če ne takoj, pa vsaj ob koncu šolskega leta. Ali pač na morju, ko bodo otroci ves čas nagi tekali naokrog. Enkrat do jeseni zagotovo, ker si želijo, da gredo otroci septembra v vrtec suhi, tako bo lažje njim in vzgojiteljicam. Zaradi visokih temperatur in lepega vremena je poletje idealen čas za odvajanje, četudi nam ne uspe povsem. Vsaj poskusiti je vredno.

Poletje je pravi čas za odvajanje od plenic.

Mamice se odvajanja od plenic ponavadi lotijo med otrokovim prvim in drugim letom, večina otrok pa je povsem suhih med drugim in tretjim letom, ko so tudi dovolj zreli, da lahko potrebo povežejo s pravilnim ravnanjem in ko se zavedajo, kakšna je posledica, če se polulajo ali pokakajo v hlačke. Takrat jih začne mokrota v plenici motiti, počutijo se nelagodno, mnoge postane celo sram. Ko otrok razume, zakaj mora iti na stranišče, ko se zaveda, da mu je v plenički neprijetno in ko zna povedati, da je potrebo že opravil in želi, da ga previjemo, je pripravljen na odvajanje od pleničk in prehod na spodnje hlačke.

Pri odvajanju si lahko pomagate z nekaterimi pripomočki, ki vam bodo omogočili, da bo otrok na prijazen in nežen način prešel s pleničke na hlačke, vam pa bodo prihranili nepotreben stres, obremenjevanje in prepričevanje, da je lulanje na kahlico ali v stranišče bolj zabavno kot v pleničko.

Dodatno lahko otroke spodbudite z mini nagradami kot so zvezdice, štampiljke, nalepke, s pripovedovanjem zgodbic o uporabi stranišča, z živalskimi pripovedkami in drugimi ukanami domiselnih staršev. Vsekakor v poletnih mesecih ne pozabite tudi na kopalne pleničke, ki so nujna oprema na morju, ob vsakem obisku kopališča in tudi v domačem bazenu.

Če boste uspeli iz odvajanja narediti zabavno dogodivščino, ki bo otroku prijetna in zanimiva, boste dosegli cilj. Ko bo otrok ugotovil, da mu uporaba kahlice ali stranišča prinese več udobja kot plenica, lahko pozabite na nakup plenic. Suha otroška ritka, svoboden otrok in zadovoljni starši.


Če boste uspeli iz odvajanja narediti zabavno dogodivščino, ki bo otroku prijetna in zanimiva, boste dosegli cilj. Ko bo otrok ugotovil, da mu uporaba kahlice ali stranišča prinese več udobja kot plenica, lahko pozabite na nakup plenic.

Suha otroška ritka, svoboden otrok in zadovoljni starši.

Scroll to Top