Otroška posteljnina naj bo nežna, mehka in najlepših vzorcev

Naspani otrok je bistvo do razigranih, nasmejanih in zate brezskrbnih dni, zato je pomembno, da mu zagotoviš miren, kakovosten in udoben spanec. Kljub večletnim raziskavam še vedno ne vemo točno, zakaj spimo, vemo pa, da brez njega ne gre in da je veliko bolj prijeten, če že z nekaj malenkostmi poskrbimo za prijetno spalno okolje.

Zakaj otroci spijo več kot odrasli?

Če si že mamica, potem te dejstvo, da novorojenčki prespijo kar dve tretjini dneva, ti pa si poleg te količine še vedno nenaspana, ne preseneti. Čeprav telo med spanjem počiva, pa so možgani veliko bolj aktivni, kot si misliš. Spanje je primarna možganska aktivnost v zgodnjem življenjskem razvoju,

zato raziskovalci sklepajo, da spanje pomaga pri razvoju možganov.

To potrjuje tudi opažanje, da z odraščanjem ljudje potrebujemo vedno manj spanca. Koliko spanja potrebuje tvoj otrok, je odvisno od starosti in vsakega posameznika. V prvem letu življenja otroci v povprečju prespijo 15-18 ur na dan, do 3. leta starosti nekje 14 ur, spalne navade na “klasičnih” 9 ur pa se ustalijo nekje v najstniških letih.

Poskrbite za prijetno spalno okolje

Kako pripraviti otroško sobico za spanje?

Na otroški spanec lahko imaš več vpliva kot si misliš, saj je okolje, v katerem otrok spi, zelo pomembno. Le-to naj bo sproščujoče, mirno in prijetno, zato otroško sobico in spalni kotiček v njej opremi tako, da bo otrok vedel, da je čas za spanje. Znano je, da se

ob spanju v temnih prostorih sprošča več spalnega hormona melatonina,

zato primerno zastri okna in namesto luči uporabi nežno nočno lučko, ki ne bo kratila spanca. Jutranje zbujanje je primernejše, če nas prebudi naravna svetloba, zato popolna zastrtost prostora z roletami, kjer ne ločiš dneva od noči, ni priporočljiva. Nadaljnje, za popolno udobje v času spanca bosta poskrbela udobna postelja in prava izbira posteljnine. Sama veš, kako pomembna je kakovostna vzmetnica za spanje in pri otrocih ni nič drugače. Še morda najbolj prijeten del opremljanja otroške sobice za spanje je izbira posteljnine, s katero lahko otroško posteljico spremeniš v pravljično deželo sanj! Pri tej je najbolj pomembno, da je izdelana iz otroku prijaznih materialov, največkrat je to bombaž. 100% bombaž posteljnine Bubaba je mehak, topel in koži prijazen, bombažna posteljnina pa za razliko od sintetičnih materialov diha. Enostavno jo je tudi oprati v pralnem stroju, pri čemer pa priporočamo uporabo nežnih detergentov za občutljivo otroško kožo. Prikupni vzorci ali personalizirana sporočila na posteljnini so le pika na i, ki bodo tvojega malčka zazibala v prijeten svet sanj.

Ali veš, da ti pri FreeOn nudimo tudi izdelavo unikatne otroške posteljnine, na katero lahko dodaš ime tvojega otroka? Personalizirana posteljnina s prikupnimi vzorci je lahko tudi čudovito darilo.

Prijetne navade za prijeten spanec

Za prijeten spanec lahko veliko lahko narediš z dobrimi navadami. Že od majhnih nog otroka navadi na ritem, v posteljo ga dajaj ob približno isti uri, da se navadi spalnega vzorca. Namesto risank pred spanjem, ki le še dodatno vzburijo možgane, ga raje umiri z branjem knjigic ali kopeljo. Sama veš, kako neprijeten je spanec s polnim želodcem, zato naj bo večerja lahka in ne preveč nasitna. Za nego posteljnine uporabljaj nežne detergente, ki so prijazni do otrokove kože in noska. Aromatični pralni praški lahko poleg agresivnega vonja vplivajo tudi na razvoj kožnih alergij.

Pred spanjem vedno prezrači sobo, prostor v katerem otrok spi, pa naj ne bo pretopel.

Najbolje bo, da je v sobici takšna temperatura, ob kateri bo otrok normalno spal pokrit z odejico.

Scroll to Top