Potovanje v času nosečnosti

Poletne počitnice so pred vrati, z njimi pa še zadnja priložnost, da izkoristiš vajin dopust v dvoje, preden se vama pridruži novi družinski član. Potovanje v veselem pričakovanju ne bi smel biti problem, razen za nosečnice, ki imajo zdravstvene težave. Seveda je pred daljšim potovanjem z avtom ali letalom dobro obiskati ginekologa, ki ti bo svetoval glede primernosti potovanja ter opravil preventivni pregled. V nadaljevanju preberi vse, kar moraš vedeti o potovanju v nosečnosti. 

Kdaj je najboljši čas za potovanje v nosečnosti?

Vsaka ženska preživlja nosečnost drugače. Enim mine brez težav, druge se borijo z utrujenostjo, bolečinami in naporom. V prvih 12 tednih te morda ne bo toliko ovirala mobilnost, temveč slabost in slabo počutje. V tem času je tudi največja možnost spontanega splava, zato bi bilo več kot dobrodošlo, da svojemu telesu ne povzročaš dodatnega stresa.

Naj bolj priporočljiv čas za potovanje je tako med 14 do 28 tednom. V tem času bo jutranja slabost že preteklost, povrnila se ti bo energija, še vedno pa boš s svojim trebuščkom dovolj mobilna, da se podaš izzivom na potepu. Najbrž veš, da bo po 28 tednu trebušček že tako velik, da ti zna že kar dobro otežiti gibanje in dolgo sedenje.

Noseča na letalo

Potovanja z letalom v nosečnosti niso problem, obstaja pa nekaj omejitev in zdravstvenih priporočil. Večina letalskih družb nosečnicam ne preprečuje leta in zdravim nosečnicam omogoča potovanja vse do 36 tedna nosečnosti, vsekakor pa je priporočljivo, da bodoča mamica izbira krajše destinacije s trajanjem leta manj kot 4 ure. Na daljših letih namreč obstaja manjše tveganje za nastanek krvnih strdkov.

Da bo pot na letalu čim bolj udobna, rezerviraj sedež, ki ima več prostora za noge. Pred potjo se izogibaj pitju gaziranih pijač, ves čas pa bodi pripeta z varnostnim pasom, saj nikoli ne veš, kdaj bo let presenetila turbulenca. V mislih pa imej, da se je priporočljivo pogosteje vstajati in pretegniti noge, prste in stopala.

Če se odpravljaš na počitnice v veselem pričakovanju in z že enim majhnim otrokom, pa ob tem razmisli tudi o primerni opremi, ki ti bo olajšala številne situacije na potovanju. Ena izmed takšnih je otroški voziček. Ta naj bo čim bolj lahek, kompakten in vodljiv, da ga boš brez težav uporabljala tako na počitniški destinaciji kot tudi med samo potjo, ko ga boš morala prenašati po letališču. V naši ponudbi med tovrstne vozičke sodi FreeON Solo. V kolikor pa želiš kompakten voziček, ki se zloži na majhne dimenzije, in ga lahko vzameš s sabo na krov ter pospraviš med ročno prtljago, pa poglej za športnim vozičkom FreeON Diamond.

Noseča na daljšo pot z avtom

Je pred tabo še zadnje poletje, ki ga bosta s partnerjem preživela v dvoje, preden se vama pridruži otrok? Verjamemo, da bosta ta čas izkoristila s čudovitim počitniškim oddihom na morju. V kolikor pa se odpravljata na daljšo pot v veselem pričakovanju, sta varnost in udobje bistvena za prijetno pot.

Za počitnice v veselem pričakovanju izberi destinacije, ki niso predaleč, kjer ni potrebna vožnja s trajektom, v mislih pa imej, da bi bilo super, da je v bližini tudi bolnišnica, v primeru, da jo boš potrebovala. V kolikor ni nujno potrebno, se vožnji odpovej in raje uživaj kot sopotnica. Med potjo načrtuj več postankov, da boš lahko pretegnila utrujene in slabše prekrvavljene noge. Pij veliko tekočine in jej lahko hrano, ki ti ne bo povzročila slabosti. Ves čas bodi pripeta z varnostnim pasom, ki pa naj poteka pod trebuhom, se pravi, čez medenico.

V kolikor pa si že mamica, potem poskrbi, da bo malčku na zadnjem sedežu kar se da udobno in prijetno med potjo. Potovanje bo zate naporno že samo po sebi in najmanj kar potrebuješ, je še dodatno godrnjanje in oteževanje svojega življenja iz zadnjega sedeža. Da bo otroku med potjo lažje, da mu bo kar najbolj prijetno, pa poskrbi z udobnim avtosedežem in s svojimi inovativnimi načini zabavanja najmlajšega člana družine.

Kaj če rodim na potovanju?

Čeprav so potovanja zadnji mesec pred porodom odsvetovana, se lahko zgodi, da te malček preseneti tudi že prej. Da boš na pot odšla mirno, se je smiselno pred odhodom na potovanje dobro pozanimati, kje na končni destinaciji je zdravnik in porodnišnica ter kakšna je njihova dostopnost. S sabo ne pozabi vzeti materinske knjižice, in vedi, da tudi zavarovanje za tujino ne bo odveč. Verjetno pa ni treba posebej ponavljati, da se je v času nosečnosti smiselno odpovedati potovanju v manj razvite države s slabšim zdravstvenim sistemom, kajne?

Scroll to Top