Poznaš družinske božične običaje?

Čeprav ob besedi božič veliko ljudi pomisli prvo na darila, velja, da je ta praznik vsekakor več kot samo obdarovanje. Gre namreč za družinski praznik prepojen z emocijami in s pestro zgodovino. Priprave na praznovanje božiča se začnejo že nekaj dni prej in če je letošnji božič tvoj prvi božič s svojo družinico, bo le-ta še toliko bolj poseben in čaroben. 

Lahko si zadaš, da boš tudi ti s svojo družino poskrbela za družinsko tradicijo, kakršno si si vedno želela. Razkrivamo ti nekaj najpogostejših božičnih običajev, med katerimi morda najdeš navdih tudi za svojega, ki bo postal vaša tradicija.

Nakupovanje in zavijanje daril

Nakupovanje daril za nekatere predstavlja velik stres, za druge pa najboljšo prispodobo prazničnega vzdušja. Ob nakupovanju daril se posveti vsaki osebi posebej, na svoje najbližje, na to, kaj imajo radi, kaj jim veliko pomeni in kaj zares potrebujejo, saj boš le tako našla tisto pravo darilo zanje. Nekateri z nakupom daril začnejo že zgodaj v decembru, medtem ko drugi to opravljajo  zadnji trenutek, ko so prodajalne povsem natrpane ljudi. V kolikor si med slednjimi, je morda čas, da razmisliš o nakupovanju daril za svojega malčka in družino tudi preko spleta.

Pisanje božičnih voščilnic

Se še spomniš, kdaj si nazadnje pisala božične voščilnice ali prejela kakšno v nabiralnik? Že res, da je dandanes vse na spletu, ampak nič ni bolj pristnega in romantičnega kot v nabiralnik prejeti na roke napisano ali celo doma izdelano praznično voščilnico. In morda je zdaj, ko imaš svojo družino, pravi čas, da jo obudiš in začneš ustvarjati.. Bodi domiselna, naj ti pri tem pomaga kar tvoj razigrani malček. Stolček za hranjenje FreeON EOS 3 v 1 razstavi na mizico in stolček, ga posedi zanjo in skupaj izdelajta preproste božično-novoletne voščilnice.

Peka božičnih piškotov

Ni praznikov in ni božičnega doma brez vonja opojno mamljivega cimeta, klinčkov, sladkih jabolk in sveže pečenih piškotov. Pri izdelovanju in krašenju piškotov pa naj svoj pečat pusti tudi tvoj otrok. Posedi ga v varen otroški stolček ali za otroško mizico, mu v roke daj testo in različne modelčke ter pusti otroški domišljiji prosto pot. Edinstveni domači piškoti, pripravljeni in zapakirani s pomočjo majhnih škratov, so lahko tudi čudovito božično darilo.
Okraševanje božičnega drevesa

Ali si morda vedela, da navada okraševanja božičnega drevesa pri nas sega le do 19. stoletja? Tako je. Sprva so drevesca krasili le v mestih, kasneje pa tudi na vaseh. Okraševanje božične smrečice je eden najbolj vznemirljivih in najlepših trenutkov božičnih praznikov. In zato je večkje moč opaziti, , da se smrečica postavlja in krasi že sredi decembra. Drži pa tudi, da obstajajo tudi tradicionalisti, ki z okrasitvijo počakajo na predbožični večer. Ne glede na to, kdaj (bo)ste okrasili smrečico, naj velja , da pri tem sodelujete vsi družinski člani. Tudi najmlajši, pa čeprav na začetku vse še zgolj opazujejo iz udobnega otroškega stolčka ali ležalnika FreeON.

Družinska božična večerja

Božična večerja ni le večerja, je tudi dogodek z obredom, ko se ob okrašeni smrečici in prazničnih dobrotah za mizo zbere vsa družina. Na praznični mizi ne manjka glavnih jedi, sladic, piškotov in prigrizkov. Če bo letos za vašo praznično mizo en član družine več, nikar ne pozabite na udoben stolček za hranjenje. Če boste obedovali doma, potem bo dobrodošel  katerikoli stolček za hranjenje FreeON, v kolikor pa se boste odpravili k sorodnikom, pa priporočamo, da s sabo vzamete tudi prenosni stolček za hranjenje FreeON Mini.

Nastavljanje piškotov in mleka Božičku

Zgodba, ki se prenaša iz roda v rod pravi, da Božiček v noči iz 24. na 25. december obišče vse otroke sveta in jim pod božično jelko nastavi darila. Ker je to za starejšega gospoda kar velik zalogaj, mu otroci velikokrat ob smrečici nastavijo piškote in kozarec mleka, da se ob napornem delu okrepča. Sicer gre bolj za zahodno tradicijo, ki pa v zadnjih letih vedno bolj prodira tudi k nam. Torej, če želiš, da otroci še dolgo verjamejo v Božička, ne pozabi na budilko za hitri polnočni prigrizek.
Božično jutro in odpiranje daril

Verjetno velja za vse, da je to edino jutro v letu, ko se nikomur ni težko zbuditi tako zgodaj. Božično jutro je eden najlepših dni v letu, saj nič ne more prekositi navdušenja, sreče in veselja na obrazu otrok ob odvijanju daril. Čeprav bi naj obdarovanje za božič bilo skromno, pa lahko vsaj otroke razvajate z uresničevanjem želja in velikimi darili. Ker je božič družinski praznik, naj bo ta dan namenjen preživljanju z vašimi najbližjimi.

Ne glede na to, ob kakšni tradiciji boste preživeli božične praznike, vam želimo, da so prijetni, mirni in polni ljubezni ter preživeti skupaj s tistimi, ki vam pomenijo največ. Vesel božič vsem skupaj!

 

Scroll to Top