Pravilno pripenjanje malčka v otroški avtosedež

Avtosedež je tisti kos otroške opreme, ki mu starši, poleg vozička, namenimo največ pozornosti in denarja. Če voziček kupujemo po načelu modernega videza in funkcionalnosti, pri avtosedežu stavimo na varnost in udobje. Otroci so danes v avtomobilih veliko več kot so bili včasih, hkrati pa so v njih, glede na gostoto prometa in število prometnih nesreč, tudi veliko bolj ogroženi, zato smo starši pripravljeni porabiti več denarja za več varnosti, pri čemer pozabljamo, da so včasih pri zagotavljanju varnosti in udobja ključne vsakdanje malenkosti, na katere pogosto pozabimo.Pri nakupu avtosedeža se vsi osredotočamo na način pritrjevanja sedeža v vozilo – isofix vodila, baza ali avtomobilski varnostni pas, na število in kot položajev hrbtnega naslona, na možnost razširitve in povišanja naslona za glavo, na debelino oblazinjenja in mehkobo varnostnih pasov avtosedeža, na bočno zaščito, naslon za roke in številne druge detajle, pri tem pa pozabimo, da je ključnega pomena, kako otroka namestimo v avtosedež in kako ga pripnemo.

Pravilno pripenjanje otroku daje stabilnost med sedenjem, a mu hkrati omogoča varno gibanje ter varnostnim pasovom omogoča, da opravijo svojo nalogo v primeru trka, kar pomeni, da otroka zadržijo v sedežu in preprečijo udarec.

Kako morajo biti varnostni pasovi pripeti, da so pravilno pripeti?

  • Če govorimo o varnostnih pasovih avtosedeža, mora biti sponka dobro zaprta – vselej preverimo, da je ni mogoče odpreti, pasovi pa morajo biti nameščeni na ramena in dovolj zategnjeni – tako da se lepo oprimejo otrokovega telesa, a ga ne stiskajo, vsekakor pa ne smejo drseti z ramen ali otroku omogočati, da zleze iz sedeža.
  • Če govorimo o avtomobilskem varnostnem pasu mora biti pravilno speljan skozi vsa varnostna vodila na avtosedežu, da lepo oprime otrokovo telo in avtosedež ter preprečuje drsenje ali pretirano gibanje. Čvrsto vpet v sponko preprečuje, da bi se odpel.  Poskrbite tudi, da je dovolj zategnjen, da otrok ne more splezati iz avtosedeža ali se odpeti.
  • Kar je najpomembneje, pas se mora v primeru trka zategniti in otroka zadržati v sedežu.

FreeON avtosedeži imajo različne možnosti pritrjevanja sedeža v vozila, zato smo za naše kupce pripravili tudi posnetke, kako pravilno pripnete otroka in namestite avtosedež v vaše vozilo. Vse posnetke si lahko ogledate tudi na našem Youtube kanalu.

http://www.youtube.com/watch?v=mJZHwUwjcyc&t=0m30s

Pri nakupu avtosedeža lahko izbiraš tudi med pestrim izborom dodatkov za avtomobile, ki bodo še olajašali vaša potovanja.

 
 

Včasih se nam mudi, včasih so otroci nejevoljni, včasih smo samo malo površni in ne polagamo dovolj pozornosti na to, kako oziroma ali je otrok pravilno pripet v avto. Včasih se nam zdi, da teh 200m ne more igrati vloge in da se v dveh minutah od doma do vrtca ne more nič zgoditi, a dajmo biti raje bolj dosledni in pretirano previdni kot da nam 30 sekund, ki nam jih je bilo škoda potrošiti za pravilno pripenjanje otroka v avto sedež, vzame mesece časa ali leta življenja.

Naj bo varnost vedno na prvem mestu
Scroll to Top