Se tvoj otrok giblje dovolj?

Vsak prvi teden v oktobru je namenjen tednu otroka, ki letos poteka pod geslom »Razigran uživaj dan!«, s katerim se poudarja pomen igrivosti, sproščenosti in druženja otrok. V času, ko se otroška igra vedno bolj umika med štiri stene in jo omejuje tehnologija, je gibanje še toliko bolj pomembno za zdrav razvoj.

Kakšne posledice so na najmlajših pustila zaprta otroška igrišča, odpovedane otroške vadbe in prepovedana druženja, bo pokazal šele čas, medtem pa lahko gibanje in aktivnost malčkov nadomestiš s pomočjo različnih FreeON izdelkov, ki spodbujajo gibanje in igro na prostem.     

Se otroci dovolj gibljejo?

Gibanje je prva in osnovna oblika spoznavanja s svetom. V zgodnjem otroštvu se gibanje začne že na previjalni oz. igralni blazini s premikanjem in opazovanjem rok in nog ter nadaljuje s preobračanjem, plazenjem in kobacanjem s pomočjo gnezdec, kitk in stajic. Ko otroci naredijo prve korake, jih je povsod polno, zato postane gibanje primarna otroška aktivnost, pa naj gre za vožnjo v športnem vozičku z opazovanjem okolice, potiskanjem igrač po prostoru, tekanje v parku ali vožnjo s poganjalcem.

Še prehitro mine čas od pestovanja na rokah do lovljenja ravnotežja ob vožnji s kolesom.
Gibanje pa ni samo zabavno in prijetno, gre za osnovno dejavnost ljudi, ki je bistvenega pomena za fizično in psihično zdravje. Vedno pogostejša problematika otrok postaja zasedénost, kjer malčki preveč sedijo in imajo premalo priložnosti za tekanje in gibanje skozi igro. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da bi se naj malčki do 5. leta starosti gibali do 3 ure na dan, za otroke od 5. leta starosti pa priporočajo 60 minut zmerne vadbe.  

Vpliv igre na razvoj motorike

Starše pogosto preveč skrbi, da se bo otrok v trenutku živahnosti poškodoval ali umazal, zato ga želijo obvarovati in mu preprečiti tovrstne izkušnje. Seveda je potrebno otroka obvarovati pred večjimi nevarnostmi, vendar pa padec na kolena, spotik čez oviro in nekaj solzic bolj zaradi strahu kot bolečine nista ogrožujoča, sta pa bistvena za osvajanje malčkovih motoričnih sposobnosti. Učenje namreč poteka preko izkušenj, brez padcev in premagovanja ovir pa žal ni napredka.

Tekanje, spotikanje in pobiranje so tri glavne aktivnosti, ki pomagajo otroku razviti motorične sposobnosti. Le-te pa so osnova za ohranjanje ravnotežja, hitrosti in koordinacije ter veščin, ki so nujno potrebne v vsakdanjem življenju. Zato naslednjič, ko se tvoj malček med igro spotakne in pade, mu obriši kolena, mu daj spodbudno besedo in stecita novim izzivom naproti.

Vpliv igre na kognitivne sposobnosti

Tako kot za motoriko, zdrav razvoj ter krepitev mišic in kosti je gibanje pomembno tudi za kognitivne, čustvene in socialne sposobnosti. Gibanje je povezano z igro, pri kateri otroci uporabljajo domišljijo, igrajo vloge, ustvarjajo svet okrog sebe, se učijo dela v skupini, pogajanja, postavljanja zase, reševanja problemov, pridobivajo na samozavesti in še in še …

Človeški možgani so namreč sestavljeni iz milijard živčnih celic oz. nevronov, vsaka pa ima več deset tisoč povezav oz. sinaps, preko katerih se prenašajo različni impulzi. V predšolskem obdobju se razvije več kot 70% sinaps, zato je ravno obdobje med 2. do 5. letom starosti ključno za intelektualni razvoj otroka. Ko otrok začne zaznavati okolico, se v možganih vzpostavljajo nove povezave in bolj kot je okolje v katerem raste stimulativno, več povezav se tvori.

Vsakič, ko otrok izvede novo aktivnost, se v možganih vzpostavljajo nove povezave.

Ko ponavlja že naučeno gibanje, se utrjujejo stare povezave, zato je malčkom treba omogočiti čim več različnih gibalnih dejavnosti, kot so plazenje po tleh, plezanje čez ovire, hoja, tek, poskakovanje, lovljenje ravnotežja …

Kako malčka spodbuditi oz. navdušiti za gibanje?

Vsak otrok je zgodba zase, nekateri bi lahko tekli v nedogled, drugi so bolj statični in bi raje sedé gledali risanko. Otroci se tako razvijajo vsak na svoj način in s prisilo žal ni možno doseči hitrejšega napredovanja, razen še večjega odpora, zato je nadvse pomembno, da otroka navdušiš za gibanje. K temu ti lahko priskočijo na pomoč  najrazličnejše igrače ter dodelani pripomočki FreeON, ki spodbujajo otrokovo gibanje. Mednje sodijo gnezdeca, igralni centri, poganjalci, skiroji, tricikli …

Pri vsem tem pa ne pozabi nase. Velikokrat so otroci odraz staršev – če sama sodiš med manj aktivne, potem ne moreš od otroka pričakovati, da bo oboževal gibanje ali najrazličnejše športne aktivnosti. Starši imamo pri gibanju otrok bistveno vlogo, zato si že od prvega dne vzemi čas za otroka kot tudi zase, posedi ga v voziček in pojdita na sprehod, tekajta, se skrivajta in lovita ….

Skratka, gibaj se z njim in aktivnost bo postala nekaj čisto samoumevnega, predvsem pa vsakdanjega.

Scroll to Top