Stolček za hranjenje – kaj ja in česa ne

Ko malček začne ritko uporabljati za samostojno sedenje, je čas za razmislek o nakupu prvega stolčka za hranjenje. Ponavadi se to zgodi med 6. in 9. mesecem starosti, kar sovpada tudi z uvajanjem v gosto hrano. Vsak otrok se razvija s svojo hitrostjo, zato ne prehitevaj razvoja oz. ne skrbi, če tvoj malček še jé iz naročja. Če se bliža čas, ko bo tvoj otrok potreboval svoj prvi prestol za hranjenje, pa preberi nekaj praktičnih nasvetov, kakšen stolček za hranjenje izbrati, kaj upoštevati in česa se pri njegovi uporabi izogibati.

Kakšen stolček za hranjenje izbrati?

Ker bo otrok stolček za hranjenje uporabljal kar nekaj časa, je zanj dobro odšteti malce več denarja in izbrati takšnega, ki ustreza vsem zahtevam kakovosti, funkcionalnosti in varnosti.

Med stolčki za hranjenje FreeON so še vedno najbolj priljubljeni tisti, ki jih je mogoče prilagoditi na različne načine – od prilagajanja višine sedeža, naklona hrbtišča, višine naslonjala za noge, pomik pladnja naprej in nazaj ter celo rotiranje sedišča za 270°. Staršem je pomembno tudi, da je stolček na koleščkih, da ga lahko enostavno in hitro premikajo po prostoru brez dvigovanja. Družine, ki imajo malo prostora, najbolj cenijo praktičnost in možnost, da lahko stolček zložiti na majhne dimenzije, ki ne zavzamejo veliko prostora. Vsem pa je pomembno bistveno vprašanje – kako enostavno je stolček za hranjenje čistiti. Stolčki, ki imajo manj sestavnih delov, so praviloma enostavni za čiščenje, čeprav so vsi FreeON stolčki zasnovani tako, da se enostavno razstavijo in očistijo. Tiste z oblazinjenim sediščem je mogoče tudi odstraniti in oprati.

Poleg funkcionalnosti je pomembna tudi varnost – stolček naj bo stabilen, imeti pa mora tudi varnostne pasove za pripenjanje.

Pri stolčku za hranjenje:

  • imej otroka v svoji bližini oz. na očeh,
  • otroka pripni z vsemi varnostnimi pasovi,
  • zakleni koleščka za premikanje po prostoru,
  • med čakanjem na obrok malčka zaloti s kakšno igračo, ki se pritrdi na stolček,
  • ga uporabljaj le za hranjenje, v kolikor ga uporabljaš kot visoki stolček, odstrani pladenj,
  • preveri, če obstajajo na stolčku kakšne poškodbe ali ostri robovi, na katerih bi se otrok lahko poškodoval.

Česa se pri stolčku za hranjenje izogibati:

  • Otroka v stolčku nikoli ne pusti nenadzorovanega. Nikoli ne veš, kakšne trike in vragolije lahko ušpiči.
  • Otroka v stolček vedno pripni z varnostnimi pasovi. Z vstajanjem ali plezanjem po stolu lahko pade iz njega ali se prevrne.
  • Stolčka za hranjenje nikoli ne postavljaj v bližino kuhinjskega pulta ali aparatov oz. stran od nevarnih predmetov, s katerimi bi se otrok lahko poškodoval.
  • Posedanje v stolček za hranjenje nikoli ne uporabljaj kot metodo za pomirjanje otroka. Če ga boš v stolček posadila taktat, ko bo jokal, bo negativno izkušnjo povezal s stolčkim in prehranjevanjem, kar vama lahko povzroči težave pri hranjenju.
Ali veš? Med 10. In 20. 7. prejmeš 13% popusta na vse stolčke za hranjenje FreeON! Ponudbo lesenih, visokih in prenosnih stolčkov za hranjenje FreeON si oglej tukaj.


Scroll to Top