Stolček za hranjenje, obvezen del otroške opreme

Stolček za hranjenje je v prvi vrsti to, kar že ime pove. S pravo izbiro pa je lahko tudi veliko več, na primer stolček za igranje za mizo ali varna rešitev, ko želiš med pripravljanjem kosila imeti otroka na očeh. Zakaj potrebuješ stolček za hranjenje, kakšen naj bo in zakaj je to eden izmed najpomembnejših kosov otroške opreme za nadaljnje življenje, pa preberi v nadaljevanju. 

Zakaj potrebuješ stolček za hranjenje?

Marsikatera mamica se sprašuje, če sploh potrebuje stolček za hranjenje, bodisi zaradi prostorske stiske, bodisi zato, ker otrok itak največ pojé med gledanjem risanke na kavču, bodisi ker brez težav sedi na jedilnem stolu.

Stolček za hranjenje je veliko več kot samo predmet, na katerega posediš otroka med hranjenjem. Je pomemben del otroške opreme, ki malčka nauči pomembnih navad za življenje.

Ko otroka posadiš v stolček, bo ločil kdaj je čas za sproščeno igranje in kdaj za resna opravila, kot je hranjenje. Tudi prehranjevanje je več kot samo vnos hranilnih vrednosti za preživetje. Je tudi pomemben čas učenja in vzgoje otroka. Pustimo malenkosti, kot so dejstvo, da ti v stolčku otrok ne more pobegniti od mize in da ti je prihranjena marsikatera packa na jedilnem stolu.

Kakšen mora biti stolček za hranjenje?

Kakšen je dober stolček za hranjenje, je odvisno od veliko dejavnikov.

Najprej se moraš vprašati:

  • koliko je star otrok,
  • koliko imaš prostora in
  • kako vse boš uporabljala stolček za hranjenje.

Nekateri stolčki so enostavni, drugi so veliko bolj vsestransko uporabni, s številnimi funkcijami in nastavitvami za različno uporabo. Pravilo palca je, da več kot ima stolček funkcij, dalj časa ga boš lahko uporabljala. In to zato, ker se bo stolček prilagajal rasti otroka. Je pa res, da so takšni stolčki nekoliko dražji.

Priporočljivo je tudi, da je ima stolček za hranjenje možnost nagiba hrbtnega naslona ter nastavljivo višino sedišča in naslona za noge. Da bo sedenje v stolčku udobno, naj bo sedišče mehko in oblazinjeno ter prevlečeno s PVC prevleko, da ga boš enostavno čistila.

Pri obliki se nikar ne zanašaj, da bo sam dizajn poskrbel za varnost. Otroka vedno pripni z varnostnimi pasovi, kaj hitro se lahko zgodi, da medtem ko ti pasiraš kašico, razgrajač zdrsne s stola. Pladnji so ponavadi dvojni ali odstranljivi za praktično čiščenje, stolček brez pladnja pa lahko uporabljaš tudi ob drugih priložnostih.

Če boš izbrala stolček s koleščki, naj bodo ta gumirana, da ti ne bodo uničila tal. Če imaš majhno jedilnico in ni prostora, da bi stolček ves čas bil ob mizi, pa razmisli o kompaktno zložljivem stolčku.  Le-ta se enostavno sestavi in vzame malo prostora. Če veliko časa z družino preživite zdoma, na počitnicah, pri starih starših ali v restavracijah, je morda smiselno izbrati stolček, ki ga lahko vzameš s seboj. Tako ga lahko vedno in enostavno namestiš na vsak jedilniški stol.

Sedenje na stolčku je več kot samo hranjenje

Kot smo že omenili, je sedenje na stolčku in čas hranjenja več kot samo hranjenje, čeprav se ti morda ne zdi tako.

Hranjenje je čas, ko se otrok spoznava z novimi okusi in oblikami in če želiš otroka, ki jé vse, je dajanje pozornosti temu času bistvenega pomena.

Čas hranjenja tudi ni igra, je čas, ko se malček uči skupnega obedovanja, bontona pri mizi, druženja z družino ter spoštovanja hrane. V stolčku se otrok tudi lažje osredotoči na učenje uporabe pribora.

Seveda pa vse to ne pomeni, da moraš biti v času kosila najstrožja mama. Brez skrbi lahko otroku popestriš obedovanje z zabavo, saj veš, da se skozi igro in zabavo stvari veliko lažje zapomniš.

Otrok lahko uporablja stolček za hranjenje tudi za risanje ali igranje.

Scroll to Top