Izberite varen avtosedež za vašega malčka

Poleg vozička je avtosedež zagotovo tisti kos otroške opreme, ki mu mladi starši posvečamo veliko pozornosti, a bi mu je v resnici morali še več. Gre za enega izmed največjih nakupov, ki zahteva veliko premisleka, prenekatero prebrano oceno in predvsem velik finančni izdatek. Zato je prav, da si vzamete čas in se prepričate, da izbran sedež res ustreza vsem vašim željam in zahtevam ter varnostnim standardom. V avtosedežu otroci presedijo po več ur, v njem prepotujejo na stotine kilometrov in ga uporabljajo vsak dan. Nesreča se lahko zgodi na zelo dolgi poti ali tik pred domom in najpomembneje je, da je otrok v sedežu varen.

Večina staršev se za nakup avtosedeža odloči, ko otrok preraste lupinico in si vse do tega trenutka ne znajo predstavljati, koliko pogojev mora biti izpolnjenih in kako kompleksen nakup je to. V želji, da vam olajšamo nakup avtosedeža, smo zbrali nekaj osnovnih informacij, ki so pri izbiri ključne.

Avtosedeže ločimo v štiri skupine, ki so določene glede na težo otroka:

 

Za novorojenčke uporabljamo lupinice skupine0: od 0 do 10 kg in 0+: od 0 do 13 kg, ki so posebni avtosedeži, namenjeni dojenčkom od 0 kg oziroma od rojstva naprej in zagotavljajo udobno ter varno vožnjo, saj imajo naklon in integrirano vzglavje, ki zmanjšuje sile, ki delujejo na vrat in glavo. Primerne so za otroke do 9 mesecev (do 10 kg) oziroma do 1 leta starosti (do 13 kg).

Avtosedeži skupine0+/1: avtosedež od 0 do 18 kg, so avtosedeži, ki morajo biti obrnjeni nazaj, v nasprotni smeri vožnje in morajo imeti naklon. Primerni so za otroke od 0 do 4. leta starosti oziroma od 0 do 18 kg. Obrnjeni so v nasprotni smeri vožnje in imajo možnost nastavljanja naklona, s čimer prilagajamo kot sedenja glede na otrokovo starost oziroma telesno razvitost.

Za otroke težje od 9 kg ločimo tri skupine avtosedežev. V skupino 1: od 9 do 18 kg sodijo avtosedeži, ki se uporabljajo obrnjeni v smeri vožnje, a otroka ustrezno varujejo. Skupina 2: od 15 do 25 kg in 3: od 22 do 36 kg sta običajno skupaj. Avtosedeža sta primerna od 15 do 36 kg.

Avtosedeži se lahko v vozilo nameščajo na več različnih načinov: s tritočkovnim avtomobilskim varnostnim pasom, z Isofix sistemom, ki ima dve pritrditveni točki in pri skupini 1 Top Teather oziroma dodatno, tretje sidrišče ter na bazo, ki se v vozilo pritrdi s pomočjo Isofix-a.

V veljavi je že nov standard  iSize, ki ustreza uredbi  ECE-R 129 in določa maksimalno težo do katere lahko otrok sedi v avtosedežu. Za iSize velja, da mora otrok do 15. meseca starosti obvezno sedeti v nasprotni smeri vožnje, ki zmanjša tveganje za napačno uporabo avtosedeža. Izbira avtosedeža poteka glede na višino in ne glede na težo otroka. Vsi iSize sedeži pa so v skladu z uredbo testirani za primer bočnega trka. Vsekakor ne smemo zanemariti, da sta še vedno v veljavi oba standarda, tako ECE R44/04 kot iSize (ECE-R 129).

Pri izbiri avtosedeža lahko dodatno pozornost posvetite tudi samemu dizajnu sedeža in pasu, s katerim otroka pripnete v sedež oziroma načinu pripenjanja otroka v avto. Vse več staršev pa želi tudi, da je prevleka sedeža snemljiva in pralna, saj se, še posebej, ko otroci v sedežu jejo in pijejo, hitro umaže in tako olajša vzdrževanje.

Vsekakor je izbiri avtosedeža vredno nameniti več pozornosti kot vozičku, počivalniku ali zibelki, konec koncev je od njegove kvalitete in testiranj (lahko) odvisno otrokovo življenje.

                             

Scroll to Top