Varno v novo šolsko leto

September je čas, ko se otroci prvič spoznajo z novim okoljem in vrtcem. Starši  glede na oddaljenost od doma za odhod v vrtec izbirajo različna prevozna sredstva, ki pa so odvisna predvsem od oddaljenosti od doma. Nekateri imajo to srečo, da se lahko do vrtca ali šole sprehodijo peš ali z otroškim vozičkom, drugi so primorani uporabljati kolo ali avtomobil. Ne glede na izbrano prevozno sredstvo, naj bo varnost otroka in tebe vedno na prvem mestu.

Otroški avtosedež Tipo, FreeON

V vrtec z otroškim vozičkom

Če imaš vrtec v neposredni bližini, izkoristi prijetne jesenske dneve in otroka odpelji peš oz. s športnim vozičkom ter tako združi prijetno s koristnim. Tako bosta bosta dan začela s kratkim sprehodom na svežem zraku, ti boš pa dobila dnevno dozo športne aktivnosti in energije za nov dan. Če si pa mamica dveh ali več otrok, se vama starejši brez težav pridruži s svojim poganjalcem ali kolesom, lahko pa uporabiš tudi rolko za voziček s sedežem in ročajem, ki ga namestiš na otroški voziček in tako pelješ oba hkrati.

Otroški športni voziček Lux Premium, FreeON

V vrtec s kolesom ali poganjalcem

Ob odpravljanju v vrtec s kolesom je o varnosti potrebno razmišljati nekoliko širše. Najprej je potrebno poskrbeti, da je kolo izpravno, sedež za otroka pa pravilno nameščen. Kljub več različnim načinov prevažanja otroka na kolesu, je ta, kjer je otrok zadaj, najbolj varen in primeren za starejše otroke. Tako v primeru nezgode ne moreš pasti na otroka, sama pa imaš več prostora za gibanje in boljši nadzor nad kolesom.  Ključno je prav tako, da otroka pravilno pripneš v sedež s pet-točkovnim sistemom pripenjanja ter da obema nadeneš čeladi. Tudi varna vožnja z upoštevanjem cestno-prometnih predpisov je pomembna za vašo varnost. Z odsevniki in svetlimi oblačili poskrbi za vidnost, uporabljaj pločnik oz. kolesarsko stezo, v križiščih pa z roko nakaži smer zavijanja.

Do vrtca pa se lahko z malo večjimi otroki podaš tudi s poganjalcem. Jutranja sveža sapa mu bo dobro dela, gibanje pa ga bo dodobra prebudilo in priklicalo nasmeh na obraz.

Otroški poganjalec Be Cool, Free2Move by FreeON

Varnost v avtu

Če je oddaljenost vrtca ali šole več kilometrov ali pa boš otroka odložila na poti v službo, boš za pot najverjetneje uporabljala avtomobil. Za varno pot poskrbi z ustreznim avtosedežem, ki naj bo izbran ustrezno glede na otrokovo velikost in zahtevanim varnostnim standardom. Seveda pa ni dovolj, da je otrok samo pripet v avtosedež, pomembno je tudi, da je pripet pravilno in da je sam avtosedež pravilno nameščen v vozilo. Za brezskrbno pot pa izberi avtosedež z isofix sistemom, ki omogoča varno pripenjanje brez napak in nudi boljšo varnost otroku v primeru trka. Najverjetneje ni potrebno posebej poudarjati, da mora otrok v avtosedežu biti vedno pripet, ne glede na to, kako kratka ali dolga je pot. Tudi, če se pelješ samo kilometer ali dva, vedi, da se največ nezgod zgodi ravno na krajših razdaljah, zaradi neustreznega pripenjanja otrok med vožnjo.

Otroški avtosedež Atlas, FreeON

Pripenjanje otroka v avtosedež s 5-točkovnim varnostnim pasom avtosedeža

Pripenjanje otroka v avtosedež z avtomobilskimi pasovi

Kako veš, da je otroški avtosedež primeren za otroka?

Da je avtosedež prevelik ali premajhen prepoznaš po položaju otrokovih ramen in temen na glavici. Pri avtosedežih skupine 0, 0+ in 0/I temena otroške glave ne smejo segati iz območja avtosedeža oz. so lahko največ 2 cm pod zgornjim robom sedeža. Pri sedežih skupine I, II ali III pa je sedež ustrezen, ko so temena otrokove glava še vedno varno naslonjena v predel naslonjala in so pasovi nameščeni v višini ramen. Če je varnostni pas pod otrokovimi rameni, je avtosedež premajhen.

Ne glede na to, kako se odpravljata v vrtec, naj bo varnost vedno na prvem mestu. Kot udeleženka v cestnem prometu ne pozabi, da si v vsakem trenutku otroku za vzor, tako da razmišljaj, kako odreagiraš na različne situacije in kakšen zgled daješ otroku s svojimi dejanji.

Namig: Izkoristite ugodnost in do srede, 24. 8. 2022, na voljo avtosedeži FreeON kar -13% ugodneje. Preverite in izkoristite ugodnost na https://www.freeon.si/kategorija-izdelka/otroski-avtosedezi/, še danes.

Široka ponudba otroških avtosedežev FreeON na voljo tudi v specializiranih prodajalnah z otroško opremo Pikaplonica in Baby Center.

Scroll to Top