Voziček je namenjen otroku, a mora izpolnjevati zahteve mamice

Voziček je prvi kos otroške opreme, na katerega pomislimo ob novici, da bomo postali starši. Danes so pri izbiri vozička mamice najbolj pozorne na dizajn, saj je voziček postal ne samo nujen pripomoček, temveč tudi modni dodatek. Poleg tega pa pri izbiri največ pozornosti posvečajo velikosti vozička, načinu zlaganja, kolesom, kvaliteti vzmetenja ter ceni – za svoj denar želijo dobiti čim več. Pri vozičkih 3 v 1 gre za komplet oziroma sestav, ki vsebuje ogrodje vozička, košaro, ki je primerna za dojenčke od rojstva do približno 6 mesecev, odvisno od velikosti otroka, športni oziroma sedežni del, ki je v večini primerov primeren za dojenčke od 6 mesecev naprej, obstajajo pa tudi modeli, ki so primerni že za novorojenčke ter lupinico oziroma jajčko, ki jo potrebujete za vožnjo v avtu.

Pri nakupu vozička se osredotočite na to, na kakšnem terenu in koliko ga boste uporabljali ter v kakšnem vozilu ga boste vozili; od tega je namreč odvisno, kakšno ogrodje boste izbrali – težje ali lažje, enostavno zložljivo, možnost zlaganja z eno roko, takšno, ki se zloži zelo na majhno in gre v vsak prtljažnik ali malce večje in kompaktnejše ogrodje.

Pri izbiri koles in vzmetenja morate biti pozorni, na kakšnem terenu boste voziček uporabljali – če želite, da je voziček primeren za vse terene, tudi makadam in gozdne poti, izberite voziček s kvalitetnim vzmetenjem in kolesi, ki dobro absorbirajo tresljaje, če ga boste uporabljali samo na asfaltu, lahko izberete voziček brez vzmetenja oziroma z manj vzmetenja in tršimi kolesi. Izbirate lahko med napihljivimi kolesi in penastimi kolesi. Od velikosti koles pa je odvisno tudi, kako prijetna bo vožnja vozička; večja kot so kolesa, lažje je voziti voziček. Na tem mestu velja omeniti še zavore; izbirate lahko med nožno in ročno zavoro, prav tako je dobro, da ima voziček možnost blokade sprednjih koles.

Košara vozička mora biti dovolj velika, prostorna in zračna, da se dojenček v njej dobro počuti, da zrak kroži in da jo lahko uporabljate čim dlje. Izbirate lahko med mehkimi košarami, ki se lahko zložijo in trdimi košarami, ki držijo svojo obliko. Tako košaro kot sedežni del vozička je običajno mogoče obrniti v obe smeri vožnje, kar pomeni, da otrok gleda vas ali pa stran od vas. Otrok je v košari običajno nekje do 6. meseca starosti, odvisno od velikosti dojenčka. Nato pa je v sedežnem delu, ki mu je zaradi dolgega obdobja uporabe vredno nameniti več pozornosti. Pri izbiri se osredotočite na širino in globino sedežnega dela – otrok mora imeti dovolj prostora za udobno sedenje, na varnostni pas – izbirate lahko med tri- ali pettočkovnim varnostnim pasom, na hrbtni naklon – za dojenčke, ki še ne sedijo je nujen skoraj povsem raven naklon, da ne obremenjujejo medenice in naklon nog  – v sedežnem položaju naj bodo spuščene, v ležečem dvignjene.

Dodatki, na katere so mamice vse bolj pozorne so tudi: dolžina strehice – daljša kot je strehica, več pokrije in tudi če otrok leži, ga popolnoma zaščiti pred soncem, nakupovalna košara – v košaro lahko zložite morebitne potrebščine, nakupljene stvari, vrhnja oblačila, kakšne igrače ali karkoli drugega, zato so priročne prostorne in kompaktne košare, odstranljivo varovalo, previjalna torba – je pri nekaterih vozičkih del kompleta, pri drugih jo je potrebno dokupiti; praktična je prostorna torba z veliko žepi, z izolirnim žepom, z mrežico za stekleničko, previjalno podlogo in kakšno manjšo torbico za drobne potrebščine ter kvalitetnimi kavlji ali trakovi za hitro in enostavno pritrjevanje na voziček.

Med dodatno opremo vozička sodijo še mreža proti komarjem, ki otroka zaščiti pred mrčesom, dežna prevleka, ki pride prav v primeru nenapovedanega dežja oziroma plohe, senčnik, ki otroka zaščiti pred soncem in ga je mogoče enostavno obračati ter prevleka za nogice, ki pride prav v hladnejših mesecih.

Ne glede na funkcionalnosti, pa mamice velikokrat uporabnost in praktičnost vozička kompenzirajo z vizualno podobo vozička. Ne glede na to, kakšen voziček boste izbrali, poskrbite, da bo vašemu otroku v njem udobno, da se bo lahko gibal in da bo voziček praktičen za uporabo. Noben hud dizajn vam v trenutku, ko boste imele polne roke nakupovalnih vrečk, ogromno previjalno torbo, do vrha naloženo košaro vozička, enega otroka na svoji desni, v torbici telefon, ki ne želi nehati zvoniti in jokajočega otroka s smrkavim noskom v vozičku, ne bo odtehtal praktičnosti zlaganja in lahkotnosti prenašanja. V takem trenutku boste najbolj cenile premišljeno izbiro.

Preveri ponudbo vozičkov
Scroll to Top