Z malčkom na plažo

Če se letos prvič odpravljaš na dopustovanje na morje z novim družinskim članom, se ti zagotovo po glavi podi ogromno vprašanj – kdaj na plažo, kaj potrebujem, kaj če … Že razmišljanje o tem, kaj vse ti sama potrebuješ za obisk plaže, lahko povzorča manjše preglavice, kaj šele, ko v to vključiš še svojega otroka. Nikar ne skrbi, z malce organiziranosti in načrtovanja bodo vaši dnevi na plaži brezskrbni in zabavni.

Preden se z dojenčkom odpraviš na plažo …

Preden se z dojenčkom odpraviš do morja, je dobro vedeti nekaj nenapisanih pravil. Prvo izmed tega je starost otroka. Za obisk plaže ni starostne omejitve, je pa res, da dojenčkov, mlajših od 2 mesecev, ne kopamo v vodi, saj še nimajo dovolj razvitega imunskega sistema. Poleg tega je dobro vedeti, kdaj se z malčkom odpraviti na plažo. Ker je njihova koža občutljivejša kot odrasla, se je dobro izogibati direktnim sončnim žarkom, zato se na plažo odpravite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Izogibajte se soncu med 10. in 16. uro, ko najbolj pripeka in so UV žarki najmočnejši. Ta čas raje izkoristite za popoldanski počitek in crkljanje v zaprtih ali senčnih prostorih. Izogibaj se tudi obisku plaže v vetrovnih dneh, ki so lahko z vidika temeratur prijetnejši, vendar še vedno obstaja velika verjetnost opeklin ali morebitnega prehlada, seveda.

Obvezna oprema, ki je ne smeš pozabiti doma

Ko preučiš nenapisana pravila, je čas, da se odpravite na plažo. To zahteva kar nekaj organizacije, saj za udobje svojega malčka potrebuješ kar nekaj pripomočkov in opreme. Prva je voziček, v katerem ga boš peljala. Ta naj bo čim bolj lahkoten, da ga boš lahko manevrirala in po potrebi tudi dvignila in nesla ter zračen, da se otrok v njem ne bo pregreval. Vozička nikoli ne pokrivaj s plenico, saj s tem preprečiš zračenje, temperatura v vozičku pa lahko hitro naraste. Poišči raje senčno mesto in tako poskrbi za prijetnejšo temperaturo.

Ker je koža dojenčkov nežna in občutljiva, se do 6. meseca odsvetuje uporaba zaščitnih sončnih krem. Za to obstaja veliko alternativ. Ena izmed teh so zaščitna pokrivala in UV zaščitne kopalke. Z otrokom se vedno namestite v senci, v kolikor to ni mogoče, pa uporabi šotor za malčke ali večji senčnik. Nikar ne pozabi tudi na kopalne pleničke in otroške kopalne plaščke in brisačke. Le ti bodo služili kot brisača, zaščita pred soncem in vetrom ter kot vrhnje oblačilo, ko zapihlja hladna sapa.

In ne pozabi na zabavo

Ne glede na to, ali boste počitnice preživljali na peščeni ali prodnati plaži, vsaka ponuja ogromno priložnosti za zabavo in raziskovanje. Nikar ne pozabi na vedra, lopatke ter druge podobne igrače za vodo in pesek, s katerimi si bodo malčki krajšali čas. Za dojenčke in tiste otroke, ki so občutljivi na sonce, pa lahko vzameš s seboj tudi majhen napihljiv bazenček. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da moraš otroka imeti vedno na očeh, tudi če čofota v majhnem bazenčku in »lončku« vode. Pogumne malčke, ki se ne bojijo zmočiti nogic in ritke, pa obvezno zaščiti s plavalnimi obročki in rokavčki.

In tudi če stvari ne gredo po načrtu, ne dovoli, da te vržejo iz tira. Si na dopustu in prav je, da ostane miren. Ne pozabi, najpomembnejše je, da ste skupaj, se imate lepo in da uživate. Navsezadnje so eni najlepših spominov iz otroštva ravno tisti iz počitnic na morju.

Scroll to Top