Zabavne igre z dojenčkom za spodbujanje razvoja

Ali veš, da se dojenčkovi možgani najhitreje razvijajo ravno v prvem letu življenja, ko zrastejo kar za trikrat, v njih pa se vsako sekundo tvori milijon možganskih povezav, ki se krepijo s ponavljajočimi se izkušnjami? Zato sta igra in interakcija z dojenčkom bistvenega pomena že od rojstva naprej. Že preprosta igra in gibi hitro postanejo učenje, ki spodbujajo ne samo kognitivni, temveč tudi motorični razvoj in koordinacijo telesa.

Spoznavanje sveta skozi čutila

V prvih mesecih dojenček svet najbolj intenzivno doživlja preko vonja, sluha, vida in otipa, zato je nadvse pomembno, da spodbujaš njegova čutila. Pokaži mu pisano igračo in oponašaj zvoke živali ter opazuj, kako se bo odzval na zvok in sliko. Nežno ga pobožaj po obrazu, ga požgečkaj s peresom, mu v roke podaj mehko plišasto igračo ali ropotuljico in opazuj reakcije. Spodbudiš lahko tudi voh, in sicer tako, da dojenčku pod nosek postaviš košček sadja, vendar pazi, da vonj ni preveč intenziven.

Igrajta se skrivalnice

Dojenčki obožujejo skrivalnice. Položi ga na mehko podlago ali blazino ter ga s tetra pleničko nežno prekrij čez obraz, nato pa jo na hitro odmakni. Opazuj njegovo reakcijo, skoraj zagotovo boš vsakič, ko boš odmaknila pleničko in rekla “ku-ku”, dobila pristen otroški nasmeh in migetanje z rokicami in nogicami. Pazi le, da plenička na otrokovem obrazku ne bo predolgo, saj mu lahko ob tem postane nelagodno.

Pasenje kravic

Vadba na trebuščku je neprecenljiva za dojenčkov motorični in gibalni razvoj. Pasenja kravic se lahko lotita nekje pri štirih mesecih, ko malček nadzira držanje glavice. S pasenjem kravic bodo malčki začeli nadzorovati in krepiti mišice vratu, hrbta in rok, spodbujaš pa ga tako, da otroka položiš na podlago na trebušček in se uležeš nasproti njega tako, da mu gledaš v obraz in ga nagovarjaš k dvigovanju telesa na roke z igračo.

Spoznavanje z odsevom v ogledalu

Samozavedanje je ena izmed sposobnosti, po kateri se ljudje razlikujemo od živali. Zanimiva igra z dojenčkom je, da ga postaviš pred ogledalo in opazuješ reakcije. Otroci do enega leta se še namreč ne zavedajo samih sebe, zato mislijo, da je v ogledalu drug otrok. Reakcijo na otroka v ogledalu pospremijo z različnimi odzivi – nasmehom, čebljanjem, stegovanjem rok in nog ali v skrajnih primerih tudi z jokom.

Za branje ni nikoli prehitro

Najpomembnejše, kar lahko narediš za svojega otroka, je to, da mu bereš knjigice že od zgodnjega otroštva. Čeprav še ne razume besed in konteksta, pa posluša zvoke in jezik ter opazuje tvoje kretnje in premikanje obraza. Branje v zgodnjem obdobju povečuje razvoj možganov, spodbuja oponašanje zvokov in navsezadnje govor.

Čeprav je še majhen in neobogljen, je dojenčeki vesel vsakega trenutka, ki ga preživi s tabo. V kolikor te trenutke spremljajo zabavne aktivnosti, igra, smešne obrazne grimase ali petje, še toliko bolje. In ne pozabi, otrok ne potrebuje dragih igrač in terapij, da zraste v zdravega in razposajenega malčka. Vse, kar potrebuje, je tvoj čas, pozornost in ljubezen.

Scroll to Top