Zakaj otrokom brati pravljice?

Le kdo se ne spomni Rdeče kapice, Volka in 7 kozličkov, Zlate ptice, Mojce Pokraculje, Muce Copatarice, Pekarne Mišmaš … Vse to so zgodbe, s katerimi si se zagotovo sama spoznala v otroštvu in na katere te vežejo lepi spomini na čas brezskrbnosti in ko je bilo še vse mogoče. In zdaj je čas, da s prebiranjem pravljic ta čudoviti čas pričaraš tudi svojemu otroku. V Za kratek čas se ustavi in preberi, zakaj je dobro, da otrokom čim prej začneš prebirati pravljice.

Z branjem pravljic se krepi domišljijski svet

Delovni škratje, zelene vile, zlobni čarovniki, pisani samorogi, leteči medvedki, govoreči volkovi … vse to je mogoče najti le v pravljicah. Pravljice ne poznajo omejitev, v njih se lahko zgodi vse in ravno to je njihov čar. Med poslušanjem pravljic se v glavah otrok ustvarjajo številne asociacije, zgodbe in nevronske povezave, ki se odražajo v bujni domišljiji, boljši zmožnosti razumevanja sveta in v hitrem povezovanju različnih stvari.

Pravljice nas lahko veliko naučijo

Pravljice so vir nešteti informacij — so čudovita iztočnica za pogovor, za umiritev otroka, za spoznavanje in odkrivanje sveta … Zgodba pogosto nosi poseben moralni nauk, ki otroku na prikrit način sporoča, kaj je prav in kaj narobe. Skozi zaplete in srečne konce otroke učijo, kako se spopasti s težavami in stiskami, obenem pa v njih spodbujajo empatijo, čustvovanje in vživljanje v vloge drugih. Čar pravljic je tudi ta, da v njih sobivajo tudi številni liki, od živali, ljudi in magičnih bitij, s čimer otroke učijo strpnosti in sprejemanja drugačnosti.

S pravljicami do širokega besednega zaklada

Skozi prebiranje knjig se bodo otroci najhitreje seznanili z maternim jezikom, govorjenjem, novimi besedami in pojmi, ki jim obenem širijo besedišče, lajšajo izgovorjavo in bogatijo znanje. V času, ko so otroci preko risank in drugih kanalov že od majhnega izpostavljeni angleščini, je učenje in gojenje slovenskega jezika še kako pomembno. Z branjem v najzgodnejšem obdobju mu boš priučila tudi ljubezen do knjig in branja tudi kasneje v življenju.

Pravljice pomirjajo

Tudi če je tvoj malček še tako majhen, da ne razume, kaj mu bereš, pa posluša tvoj glas in intonacijo, opazuje tvoje obrazne mimike in kretnje ter si iz tega ustvarja popolnoma svojo zgodbo. Ko je čas za pravljico, se otroci umirijo, udobno namestijo in se potopijo v magični svet, vse dokler v njem ne zaspijo. Zato ni presenetljivo, da se pravljice berejo ravno v postelji, zvečer pred spanjem, saj so odlično orodje za pomirjanje in uspavanje otrok.

Poslušanje pravljic je svojevrsten obred

Čas za pravljice je čas za vaju, za ustvarjanje posebne vezi med otrokom in staršem. Pri tem poskrbi za umirjeno in prijetno vzdušje. Če pravljice prebirata čez dan, ugasni risanko na televiziji in pospravita igrače, malček pa se naj udobno namesti v otroški foteljček ali stolček ter se osredotoči na poslušanje zgodbe. Če pravljice prebirata zvečer pa poskrbi za magično vzdušje. V udobju mehke otroške posteljnine in pritajene svetlobe nočne lučke ga bo poslušanje pravljice odpeljalo v svet sanj še prej, ko prebereš do konca.

Da bo poleg poslušanja in prebiranja pravljic

pravljično tudi samo doživetje, posezite po najbolj mehki posteljnini in spalnih vrečah Bubaba by FreeON. Preverite ponudbo >> Posteljnine in spalne vreče!

Organic spalna vreča
Scroll to Top