Zakaj so dotiki in objemi tako pomembni?

Ali veste, da se dojenčki že v maminem trebuhu odzovejo na okolico, še posebej pa se odzivajo na mamin glas, glasbo in na božanje po trebuščku? Ko dojenček pokuka na svet, je stisk otroka k prsim oz. prvi objem življenjsko pomemben. Toplina, ljubezen, nežnost in bližina staršev v otroku vzbujajo občutek varnosti, zaupanja in ljubljenosti.

Neizogibni in pomembni so torej dotiki in objemi, ki še zlasti vplivajo na razvoj otroka in na njegove odnose tekom odraščanja v odraslo osebo.

Kolikokrat na dan pockrljate svojega otroka?

Ko je otrok dojenček, ogromno časa preživi v maminem naročju in objemu. Najmočnejšo fazo zbliževanja matere in otroka predstavlja dojenje, skozi katerega dojenček prvič občuti zaupanje, varnost in toplino ljudi. Da se lahko dojenček razvije v zdravega človeka, je nujno, da zadovoljimo njegovo potrebo po čustvenem dotiku in povezanosti, pa naj bodo to dotiki, nošenje, objemanje, poljubljanje, igranje … 

Skozi dotike otrok začuti naklonjenost, ljubezen, skrbnost, prijaznost in ljubeznivost. 

Z vsakim letom ko malčki rastejo in odraščajo, postajajo vedno bolj samostojni in teh nežnosti je vedno manj, zato izkoristi in uživaj v vsakem objemu in poljubčku, ki ti ga nameni. Z izkazovanjem nežnosti bodo otroci občutili več svobode in povezanosti s tabo, kar bo pozitivno vplivalo na vajin medsebojni odnos v prihajajočih letih.  


Crkljanje ni razvajanje

Nekateri starši menijo, da bodo dojenčka preveč razvadili, če bodo ugodli vsakemu njihovemu joku. Crkljanje še ne pomeni razvajanje in pri tem je pomembno, da ločimo jok dojenčka in jok malčka. 

Dojenček skozi jok komunicira z materjo in večina mamic tudi hitro prepozna dojenčkovo potrebo glede na način joka. 

Dojenček ne joka brez razloga temveč sporoča, da nekaj potrebuje – morda je lačen, polulan ali ga kaj boli, morda mu je neprijetno v dotičnem položaju, se ne počuti varno in potrebuje bližino … S tem, ko boš dojenčka privila k sebi in zadovoljila njegove osnovne potrebe, ga nikakor ne boš razvadila. In tega ne gre enačiti z malčki, ki se sredi trgovine usedejo na tla in jočejo, ker ne dobijo željene igrače.

Nežni dotiki, čutni objemi in enostavni prijemi

Skozi vsakodnevne obveznosti, kot so menjava pleničk, dojenje, hranjenje, igranje, kopanje, sprehanjanje in uspavanje, otrok najbolj začuti materino ljubezen in njeno naklonjenost. Če prijetne občutke spremljajo še udobni in prikupni pripomočki Bubaba by FreeON, je malčkovo zadovoljstvo zagotovljeno. 

Zamenjajta pleničko na prikupnih previjalnih blazinah in hkrati izmerita, koliko je zrasel, smejta, igrajta in kobacajta se v varnem objemu mehkega gnezdeca, po kopanju pa ga pogrej s toplim kopalnim plaščkom in uspavaj z nežnim objemom zračne in mehke posteljnine.

Bubaba by FreeON izdelki so ročno izdelani iz viskokakovostnih materialov, ki so otrokom prijazni, popolnoma varni in udobni, pohvalijo pa se lahko z izbiro modnih barv, trendovskih vzorcev in prikupnih motivov. Linija obsega različne tekstilne izdelke tako za dojenčke kot tudi malčke: posteljnine, gnezdeca, blazine za dojenje, kitke, odejice, spalne vreče, kopalne plaščke, fotelje, okrasne blazine … 

Vso ponudbo in novosti si oglej na spletni strani FreeON ali v novem katalogu izdelkov Bubaba by FreeON, saj določeni modeli še trenutno niso na zalogi.

Scroll to Top