5 razlogov, zakaj uporabljati nosilko

Čeprav je uporaba otroških nosilk pogosta tema debat, pa je ta način nošenja otrok materam znan že na tisoče let. Različna plemena po svetu so in še vedno nosijo otroke v »improviziranih« nosilkah … povsod, kjer se gibljejo, tudi na delo. Samo pomisli, pred iznajdbo vozičkov je bilo nošenje v nosilki edini način za premikanje z dojenčkom, mame pa tudi niso imele na voljo ležalnikov, gugalnikov in stajic, kamor bi lahko postavile otroka med pripravo hrane ali ob delu gospodinjskih opravil. V nadaljevanju preberi, kako ti uporaba nosilke poenostavi življenje.

1. Daje ti več svobode

Čeprav ga na začetku ne bi izpustila iz rok, pa lahko nošenje otroka hitro postane naporno, še posebej, ko z meseci pridno pridobiva na teži. Z uporabo nosilke boš kar naenkrat imela dve prosti roki, kos pa boš tudi vsem stopnicam, vzponom in neravnim terenom, ki lahko za voziček predstavljajo velik problem. Ravno zaradi svobode gibanja med uporabo, so nosilke tako priljubljene pri starših, saj jih lahko uporabljaš tako doma kot pri nakupih, na sprehodu, izletu v naravo ali na potepu po muzejih. In ne samo, da je praktična zate, tudi za otroka je veliko bolj zabavno opazovati svet iz maminega naročja kot iz vozička.

2. Nudi najtesnejši stik z otrokom

Nošenje otroka tesno na svojih prsih ima blagodejni vpliv na tvoje in njegovo počutje. Otrok čuti tvojo bližino, to ga pomirja, mu daje občutek varnosti in zaupanja. Zaradi tega bo otrok seveda manj jokal, kar konec koncev pomeni manj stresa. V nosilki je otrok bolj aktivno vpleten v dogajanje okrog njega – vključen je v tvoj pogovor z drugimi, spremlja korake gibanja, kar pozitivno vpliva tudi na njegov razvoj kognitivnih sposobnosti. Prav tako pa je tudi za starše bližina otroka zelo pomembna, dotik in bitje srca sta glavni povezovalni element, poleg tega pa ima starš otroka vedno na očeh in takoj opazi, če mu kaj ne ustreza.

Kenguru FreeON Easy Move 3 v 1 ima pridobljen tudi mednarodni certifikat iz HIP DYSPLASIA inštituta za zdrav razvoj otrok.

3. Preprečuje različne zdravstvene težave

Ob izbiri nosilke je bistveno, da ta omogoča pravilno nošenje otroka oz. pravilen položaj za razvoj kolkov in hrbtenice. V kolikor kupuješ preverjeno znamko in upoštevaš navodila proizvajalcev, je uporaba nosilke odlična izbira. Nošenje v nosilki, vendar ne prekomerno, lahko preprečujemo tudi plagiocefalijo oz. zaležano glavico, nekatere mamice pa pravijo, da nošenje v nosilki blaži kolike oz. trebušne krče.

4. Enostavnejše dojenje

Dojenje v nosilki oz. kengurujčku je lahko vsekakor ena od večjih prednosti, še zlasti kadar smo z dojenčkom na poti in bi za dojenje potrebovala intimen prostor. Sodobne nosilke ti omogočajo nošenje v različnih položajih, zato lahko otroka enostavno obrneš k sebi in podojiš v diskretnosti, brez radovednih pogledov. Ali si vedela, da tesen stik z otrokom prispeva k boljši laktaciji mleka?

 5. Poenostavi starševsko življenje

S spečim otrokom na prsih lahko brez skrbi pripraviš kosilo, obesiš ali zložiš perilo, pospraviš stanovanje, nakupuješ v trgovini … Z enim otrokom na prsih se lahko več časa posvečaš tudi drugemu otroku, ki morda že skaklja okrog tebe in potrebuje varno mamino roko. Uporaba nosilke ali kengurujčka pa omogoča tudi očetu, da vzpostavi z otrokom bližnji in tesni odnos.

Na trgu obstaja ogromno različnih nosilk s številnimi funkcionalnostmi in načini uporabe. Pri izbiri nosilke je bistveno, da ta otroku omogoča pravilno »M« držo nogic in hrbtenice ter daje oporo otrokovi glavi, obenem pa mora biti udobna tudi za starša. Takšen je na primer kenguru FreeON Easy Move 3 v 1, ki omogoča nošenje otroka v treh različnih položajih, odvisno od obdobja odraščanja, 3D mrežasta tkanina pa poskrbi, da je nošenje nosilke prijetno tudi v toplih poletnih dneh. Na voljo tudi v splecializiranih prodajalnah z otroško opremo Pikapolonica in Baby Center.

Scroll to Top