Avtosedeži: naj bo vsak prevožen kilometer varen in udoben

Že odštevaš do težko pričakovanih počitnic? Največja ovira, ki te loči do brezskrbnega poležavanja na plaži ali ob bazenu, je le še dolga vožnja z avtomobilom. In če se že tebi zdi naporna, razmisli šele, kako je otroku.

Da se izognete prometnim konicam in zgočemu soncu se je z majhnim otrokom na pot najbolje odpraviti ponoči ali zgodaj zjutraj. Tako bo malček večino poti prespal, bistveno vlogo pri razpoloženju malčka med potjo pa bo igral tudi udoben in varen avtosedež.
Naj bo varnost otroka na prvem mestu

Seveda je uporaba avtosedeža nujna za vožnjo otroka v avtomobilu. Vendar to še ne pomeni, da je vsak avtosedež kakovosten, varen in udoben ter primeren za daljšo pot. Kar se tiče varnosti pri nakupu avtosedeža, vedno upoštevaj tri dejavnike: imeti mora oranžno nalepko ECE, ustrezati mora velikosti otroka ter sedež mora biti pravilno nameščen v vozilo.

Evropska standarda ECE R44/04 in ECE R129 zagotavljata, da je avtosedež izdelan iz ustreznih materialov ter da je prestal teste varnosti v pooblaščenem laboratoriju.

Velikost otroškega avtosedeža je odvisna od teže ali velikosti otroka (več o tem si preberi tukaj). In če sta standard ter velikost odvisna od proizvajalca, je pravilna namestitev v vozilo odvisna od tebe in tvoje natančnosti. Nikar ne skrbi, novejši isofix avtosedeži imajo standardiziran sistem, s katerim se pritrdijo hitro, trdno in direktno na karoserijo avtomobila. To pomeni manj napak pri namestitvi in posledično večjo varnost otroka v primeru trka.

Ponudbo najrazličnejših otroških avtosedežev FreeON si oglej tukaj.

Dolga pot je prijetnejša v udobnem avtosedežu

Tvoj malček je doslej morda vajen le krajših voženj z avtomobilom, zato bo nekajurna pot čisto nova izkušnja. In da bo ta čimbolj prijetna tako zanj kot zate, je pomembno, da v prvi vrsti izbereš udoben avtosedež. To pomeni, da je dobro oblazinjen, da nudi veliko funkcionalnosti ter da je izdelan iz na otip prijetnih materialov. Avtosedeži, ki ustrezajo različnim starostnim skupinam, imajo dodatno (tudi odstranljivo) oblazinjeno sedišče in zagotavlja najboljšo oporo v vsaki fazi otroštva. Nekateri sedeži FreeON so obloženi tudi s spominsko peno, ki se prilagaja otroku med sedenjem. S tem ko bo otrok rastel, boš avtosedež prilagajala tudi s pomočjo spreminjanja položaja naslona za glavo ter z različnimi položaji naklona hrbtišča. V vročem poletju je pomembno tudi, da je tekstilni del iz lahkih, zračnih in koži prijaznih materialov, ki dihajo in v katerih se otrok ne poti.

Zadovoljni otroci = srečni starši

Na pot se odpravite pripravljeni in opremljeni za vsak možni scenarij. S seboj vzemi dovolj tekočine, prigrizkov in igrač, ki bodo zamotile malčka, ko se prične dolgočasiti. Za dodatno udobje med vožnjo pa poskrbi tudi z dodatki za v avto. Da močni sončni žarki ne bodo otroka spravili v slabo voljo, si omisli senčnik za okno. Ta bo malčka zaščitil pred motečimi direktnimi sončnimi žarki in vročino. Ker bo otrok najverjetneje zadaj sedel sam, mu s pomočjo organizatorja na doseg roke nastavi najljubše igračke. V kolikor pa se začne res dolgočasiti, mu lahko v organizator nastaviš tudi tablico z risankami. Če boš imela srečo in bo tvoj malček večino vožnje prespal, mu glavo podpri z blazino za vrat, ki bo poskrbela, da mu ne bo ob vsakem ovinku omahnila na eno ali drugo stran. Prikupna oblika medvedka lahko v času, ko ne spi, služi tudi kot igrača. Za vse majhne dojenčke, ki pa se še vozijo vzvratno, pa obvezno uporabi varnostno ogledalo. Tako ga boš imela vsak trenutek na očeh.

Preden greš na pot izberi favorita med avotsedeži FreeON.

Scroll to Top