Kako skrbeti za nežno dojenčkovo kožo

Nič ni prijetnejšega kot mehka in svilnata otroška koža. Ni presenetljivo, da nam skoraj iz vsakega oglasa za kozmetične izdelke obljubljajo prav takšen rezultat. Pri novorojenčkih je koža res posebna in sama po sebi ima vse, kar potrebuje. Zato je pri negi otroške kože najpomembnejše, da se ne pretirava s kozmetiko in upošteva pravilo “manj je več”. V nadaljevanju preberi, kako najbolje skrbeti za nežno in voljno dojenčkovo kožo. 

Kako se dojenčkova koža razlikuje od tvoje?

Dojenčkova koža je v osnovi sestavljena enako kot koža odraslega človeka (iz povrhnjice, usnjice in podkožja), kljub temu pa je med njima nekaj bistvenih razlik. Novorojenček se rodi z naravno zaščitno prevleko, imenovano verniks, ki kožo ščiti in hidrira ter lahko ostane na njej še nekaj dni po porodu. Prav tako je koža novorojenčka za približno polovico tanjša od kože odraslega, zaradi česar ima slabšo zaščito in je bolj dovzetna na vpliv zunanjih dejavnikov.

Zato je vsekakor pomembno, kako skrbiš zanjo in kakšne izdelke za nego uporabljaš. Dojenčki so čisti, saj niso izpostavljeni aktivnostim kot večji otroci in odrasle osebe. Zato niso zelo umazani in se namesto kopanja priporoča le dnevno umivanje ključnih predelov. Neprimerni, torej bolj agresivni kozmetični izdelki in prepogosto kopanje v kombinaciji z zunanjimi dejavniki, lahko že tako tanko povrhnjico še dodatno izsušijo, razdražijo ali poškodujejo ter povzročijo nastanek kožnih težav. Več o tem, kako kopati dojenčka, preberi tukaj.

Najpogostejše kožne bolezni dojenčkov in otrok

Rumenkaste bunčice

Na obrazu dojenčka je pogosto moč zaslediti drobne rumenkaste bunčice, ki spominjajo na majhne mozoljčke. Mamice pogosto pravijo, da se na tak način otrokova koža čisti, kar pa ni čisto narobe. V bistvu gre za lojnice, ki se zaradi vpliva prenesenih materinih hormonov pospešeno izločajo loj. Če so te pikice bele in na otip čvrstejše, gre za keratinske ciste, kar pa te ne rabi skrbeti, saj bodo hitro izginile same po sebi.

Miliaria

Če na otroški koži opaziš drobne prozorne ali rdeče mehurčke in bunčice, ki otroka srbijo, gre najverjetneje za miliario, pogosto otroško bolezen, ki se najpogosteje pojavi ob vročinskih boleznih. Lahko se pojavi tudi, če je otroku preveč toplo pod oblačili ali če pri negi uporabljaš preveč mastne izdelke.

Plenični izpuščaj

Plenični izpuščaj je dokaj pogost pojav pri dojenčkih med 9. in 12. mesecem starosti. Pojavi se na območju pleničke, največkrat zaradi draženja kože z ostanki urina in blata v plenički. Odpraviš ga lahko tako, da med previjanjem na previjalni mizi s previjalno blazino otroško ritko nekaj časa pustiš na zraku, da se koža posuši in nadiha. Največ pa k preventivi in odpravljanju pripomore redno previjanje in kakovostne plenice, ki dihajo in so prijazne do otroške kože.

Atopijski dermatitis

Ali veš, da se v 90% atopijski dermatitis razvije do 5. leta otrokove starosti? Gre za kronično vnetje kože, ki ga poleg dednosti sprožajo različni dejavniki in se lahko pojavi v različnih starostnih obdobjih. Bolezen se kaže skozi srbečo in vneto kožo na vratu, zapestjih, gležnjih, pregibih kolen ter med zadnjico in nogami. Pri močnejših oblikah je koža izrazito izsušena, srbečica in praskanje pa jo lahko naredi zadebeljeno. Zaradi slabše zaščitne pregrade v koži škodljive snovi hitreje prodrejo v kožo in stanje še poslabšajo, otroci pa velikokrat čutijo neprijetnost, srbečico in bolečino.

Za lajšanje atopijskega dermatitisa boš največ naredila z nežnimi negovalnimi izdelki na naravni osnovi, naravnimi detergenti ter z izbiro kakovostnih oblačil in materialov pri izdelkih za otroke. Ena izmed takšnih je tudi naša linija izdelkov FreeON Little Miracle, ki je izdelana iz najmanj 95% organsko pridelanega bombaža, kar pomeni, da se med proizvodnjo ne uporablja škodljivih pesticidov in barvil, ki bi lahko kasneje dražile otrokovo kožo.


Nega dojenčkove kože

Kozmetična industrija je dandanes neizprosna do mamic, iz nje pa niso izvzeti niti otroci. Na trgu obstaja ogromno izdelkov za otroke – od mil, šamponov, olj in krem, ki lahko ob nepravilni uporabi povzročijo več škode kot koristi. V resnici dojenčki in otroci potrebujejo le mlačno vodo in nežno milo z bazičnim pH.

Pri zdravem dojenčku posebna nega kože ni potrebna, potrebuješ le vodo in nežno milo na naravni osnovi, s katerim dnevno umiješ intimne predele, pazduhe, vrat in stopala. Kako pogosto je potrebno kopati otroka, je odvisno predvsem od starosti in aktivnosti. Za dojenčke in majhne otroke zadostuje že kopanje 2 do 3-krat na teden. Kopeli naj ne trajajo več kot 7 minut, po njej pa otroka ne briši, temveč le nežno popivnaj z brisačo ali še bolje, ovij v mehak in vpojni kopalni plašček.
V kolikor tvoj malček trpi za kožnimi boleznimi, je skrb za kožo bistvenega pomena. O njej se posvetuj s pediatrom, ki bo najprej ocenil stanje in predpisal ustrezno nego. Vsekakor uporabljaj čim bolj naravne kozmetične izdelke na vodni osnovi ter oblačila iz materialov, v katerih otroška koža diha. Morda se ti ne zdi tako, vendar je tudi izbira otroških pripomočkov pomembna – od kakovostne posteljnine iz organskega bombaža, kakovostnega gnezdeca, prijetnih odejic in navsezadnje igrač.

Napotki, kako preprečiti oz. lajšati kožne bolezni

•   Manj je več. Uporabljaj vodo in nežno naravno milo, če uporabljaš kozmetične izdelke, naj bodo ti brez močnih kemikalij in alkohola.
•   Uporabljaj zračne in nežne materiale, ki so prijazni otroški koži, na primer bombaž ali še bolje, organski bombaž.
•   Uporabljaj detergente in mehčalce za otroška oblačila, ki so izdelani po formuli, ki ne draži otroške kože ali pa se, v kolikor so težave s kožo kronične, raje odpovej mehčalcem.
•   Poskrbi za optimalno vlažnost v prostoru, presuh zrak namreč suši kožo.
•   Uporabljaj kakovostne plenice, v katerih koža diha in se ne draži ter jih menjuj na 3 ure.
•   Zaščiti otroka pred zunanjimi vplivi, ki lahko vplivajo na stanje kože (umazanija, UV sevanje, mrzel veter ipd.).

Scroll to Top